Rena Dourou, care este şi unul din liderii Syriza. a făcut declaraţia într-un interviu acordat în urmă cu patru zile pentru Der Spiegel. 

“Nu vom găsi o soluţie, în cazul în care planul conceput pentru ţara mea vizează excluderea Greciei, precum şi tăierea salariilor şi pensiilor la nivelul din Croaţia şi alte ţări balcanice. Nu poţi păstra România şi Bulgaria în Uniunea Europeană şi să te angajezi în negocieri de aderare cu Turcia, în timp ce forţezi Grecia să părăsească familia europeană", a declarat Dourou, în interviul pentru Der Spiegel.

Guvernatorul din Attica crede că nimeni nu ar avea de câştigat dacă Grecia ar părăsi zona euro, nici grecii, nici europenii.

Liderii europeni au căzut de acord, după negocieri-maraton de 17 ore, în favoarea unui nou program de salvare a Greciei. Negociatorii eleni au acceptat o listă de măsuri mai stricte decât cele respinse de greci prin referendumul din urmă cu opt zile, precum reforma pensiilor şi a legislaţiei muncii, majorarea TVA şi privatizări, în schimbul unei finanţări de 86 miliarde euro.

Acordul politic trebuie să fie aprobat de Parlamentul elen, precum şi de alte parlamente europene, înainte de a fi luată o decizie oficială pentru al treilea program de asistenţă financiară, potrivit comunicatului de la finalul summitului de la Bruxelles. 

 

Citește și: