Elena Crangasu
121 vizualizări 6 dec 2019

„Până la sfârşitul anului, ar trebui desfiinţată această secţie (Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie - n.r). O prelungire scade şansele, pentru că e un moment prielnic. Şi cei din PSD au declarat că dacă magistraţii în majoritatea lor susţin desfiinţarea, vor merge şi ei pe desfiinţare, atunci ăsta este momentul cel mai potrivit pentru a ajunge la acest rezultat”, a afirmat liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, vineri, pentru RFI.

Stelian Ion consideră că un motiv bun pentru desfiinţarea SIIJ sunt şi rapoartele Comisiei de la Veneţia şi ale Comisiei Europene, care au criticat strructura.

„Din punctul nostru de vedere, desfiinţarea Secţiei Speciale este singura variantă corectă în momentul de faţă şi este şi în acord cu solicitările organismelor internaţionale, mă refer la GRECO, mă refer la Comisia de la Veneţia, dar şi Comisia Europeană în cadrul raportului MCV, practic, au ajuns la aceeaşi concluzie”, a motivat deputatul.

Experţii Comisiei Europene au criticat, în raportul MCV, înfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iar în document este recomandat în mod explicit desfiinţarea acestei structuri.

Pe ordinea de zi a şedinţei de vineri este înscris un memorandum cu tema „Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ - n.r.) şi propuneri”, realizat de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

 

Citește și: