Departamentul Externe
Departamentul Politic
4206 vizualizări 19 feb 2019

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut luni seară continuarea eforturilor anticorupţie în România şi a lăudat activitatea Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi candidat pentru postul de procuror-şef european.

"Ritmul acţiunilor anticorupţie din România nu trebuie redus. Nu trebuie să existe amnistie pentru politicienii corupţi care au fost condamnaţi. Eu am fost destul de brutal cu românii despre acest lucru şi voi continua să fiu clar în această privinţă", a declarat Frans Timmermans, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de Twitter al postului Euronews.

"Şi cred că, în lupta anticorupţie, din experienţa mea, domnişoara Kovesi a făcut o treabă excelentă de-a lungul anilor, deci, este un procuror foarte bun. Singurul lucru pe care îl pot mărturisi este că am văzut-o lucrând şi cred că este un procuror excelent, a făcut o treabă foarte curajoasă în România", a subliniat Frans Timmermans.

 

Laura Codruţa Kovesi se numără printre candidaţii favoriţi pentru postul de procuror-şef european. Ea urmează să fie audiată, pe 26 februarie, în Comisia pentru Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European.

ALDE cere intervenţia preşedintelui Parlamentului European

Liderul ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, i-a transmis o scrisoare preşedintelui PE, Antonio Tajani, în care îi solicită să protejeze integritatea procesului de selecţie pentru desemnarea şefiei Parchetului European şi să garanteze participarea pe deplin a Laurei Codruţa Kovesi.

"În contextul atacurilor Guvernului român la adresa Laurei Kovesi, Sophie in't Veld şi cu mine i-am scris astăzi preşedintelui Parlamentului European, cerându-i să protejeze integritatea procesului de selecţie pentru desemnarea procurorului-şef european şi să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin", a scris Guy Verhofstadt pe Twitter.

Redăm integral scrisoarea trimisă de liderul ALDE din PE către preşedintele Parlamentului European:

"Suntem consternaţi de atacurile la adresa unuia dintre candidaţii selectaţi efectuate de autorităţile române şi suntem preocupaţi că acestea riscă să submineze integritatea procesului de selecţie. A fost şocant să aflăm că citaţia care i-a fost trimisă doamnei Kovesi imediat după ce a fost selectată printre favoriţi ar putea-o împiedica să participe la audierile din Parlamentul European.

Această Cameră parlamentară are obligaţia de a nu afecta rezultatul audierilor care sunt programate la sfârşitul lunii februarie şi de a garanta o procedură corectă pentru toţi cei trei candidaţi.

Prin urmare, am vrea să vă cerem să interveniţi pentru apărarea integrităţii procedurii de selecţie şi să îndemnaţi autorităţile române să garanteze că doamna Kovesi poate participa deplin la audieri şi poate merge în Parlamentul European. Atât timp cât nu a fost pusă sub acuzare pentru nimic, ca să nu mai spunem că nu a fost condamnată, nu poate fi privată de drepturile pe care le are".

 

Liviu Dragnea: Suntem la Eurovision?

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a refuzat să comenteze dacă România ar trebui să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi la Parchetul European, şi respinge acuzaţiile că s-ar afla în spatele acţiunii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

"Dar ce? Suntem la Eurovision? Nu ştiu ce va face Guvernul. Evit să fac comentarii pentru că ar fi o dublă măsură. Nefiind Eurovision, nu pot să comentez. Tocmai de aceea trebuie să fie candidaţi respectabili," a declarat, luni, Dragnea.

"Nu comentez prostiile celor din Opoziţie. Eu nu cred că vreun om politic poate să fie în spatele unei structuri a parchetului, care poate e singura care nu a fost numită politic. Resping categoric asemenea afirmaţii, pentru că nu poate nimeni, nici eu, să influenţeze acea structură a Parchetului. Eu nu am habar cum a fost selectată, cum a fost selectaţi oamenii de acolo".

PSD: Încetaţi politizarea!

Cei care contestă integritatea noii secţii de investigare a magistraţilor contestă integritatea întregului sistem de Justiţiei, avertizează PSD pe pagina de Facebook, unde face un apel să înceteze să politizarea anchetei penale împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

”Cei care contestă integritatea noii Secţii de investigare a magistraţilor contestă de fapt integritatea întregului sistem de Justiţie din România. Noua Secţie este formată din procurorii care deja existau în sistemul judiciar. Ei au fost selectaţi şi numiţi de magistraţii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii - organism independent de influenţele politice. Deci dacă procurorii noii Secţii nu sunt în regulă, atunci nimic din ce s-a întâmplat în sistemul nostru de justiţie nu a fost în regulă. Încetaţi politizarea anchetei penale împotriva doamnei Kovesi! Lăsaţi probele să vorbească! Dacă d-na Kovesi este nevinovată, lăsaţi-o să demonstreze acest lucru în faţa instanţei de judecată!” scriu social-democraţii în mesajul lor.

 

Citește și: