Departamentul Politic
5377 vizualizări 24 sep 2018

În continuare, Laura Codruţa Kovesi ar conduce, de fapt, Direcţia Naţională Anticorupţie, susţine Liviu Dragnea, care se pregăteşte să-i deschidă un dosar penal ministrului de Interne Carmen Dan.

"Vor să-i deschidă dosar penal şi domnei ministru de Interne. Din câte am înţeles eu, Kovesi conduce Parchetul General. Planul e făcut la zona Cotroceniului, nu ştiu dacă în clădirea Cotroceniului. Aceşti domni şi doamne care mi-au făcut atât rău. Eu sper că va câştiga democraţia. Cred că va câştiga democraţia. Democraţia nu înseamnă anarhie. Înseamnă şi reguli, respectarea Constituţiei, drepturilor fundamentale, statului de drept, fiecare instituţie să rămână în matca constituţională şi legală. Democraţie înseamnă că preşedintele nu-şi permite să ceară unui partid să îşi schimbe liderul, să incite la violenţă, să facă presiune asupra judecătorilor", a declarat liderul PSD la Antena 3.

"Este incalificabil. În orice ţară din Europa, un miting neautorizat şi când apar violenţe intervin forţele de ordine. La noi, Iohannis a încurajat aceste violenţe, i-a cerut domnului Lazăr să înceapă o anchetă pe jandarmi. În baza legii Iohannis. Aţi auzit vreo anchetă pe cei care au produs violenţele? Atunci e atât de greu de înţeles ce se întâmplă ca să timoreze forţele de ordine. Dacă #rezist intră la Cotroceni, forţele de ordine ce o să facă? O să le spună intraţi", spune Dragnea.

Dragnea neagă că avea relaţii apropiate cu Kovesi

Preşedintele PSD neagă că ar fi avut vreodată relaţii apropiate cu fosta şefă a DNA, aşa cum ar putea să reiasă din fotografiile publicate pe Facebook de Victor Ponta, de la petrecerile organizate la vilele SRI din Bucureşti.

"Eu nu am vorbit cu Kovesi niciodată despre politică, dar nu ştiu dacă au vorbi alţii. Se vorbea despre Guvern,” susţine Dragnea, care a explicat că pozele apaţin fostului director SRI George Maior, care le plasează ”poştaşului său”, Victor Ponta: ”Nu ştiu cine era (în ultima fotografie publicată, n.r.) , Rus, Dâncu. Sigur nu era Botoş. Ori Sebi Ghiţă, ori Ponta. Dar nu are importanţă, pentru că aceasta e o bucăţică din spaţiul uriaş de acolo. Toată lumea venea, spunea directorul SRI un speech şi premierul, care spunea cât de mult ajută SRI Guvernului. După care era socializare. Se stătea o oră, două trei. Mai dispăreau unii prin nişte camere: Coldea cu Kovesi. Maior cu Coldea. Se vorbea de fotbal, politică, chestiuni interne, internaţionale, dar fiecare vorbea cam ce îl interesa pe el".

Liviu Dragnea l-a sfătuit pe actualul director al SRI să scoată serviciul din politică şi justiţie.

"Am avut perioade în care l-am certat (n.r.: pe Eduard Hellvig) şi în continuare îi spun dacă nu reuşeşte să facă schimbările acolo, dacă nu reuşeşte să îi facă pe cei din SRI să înţeleagă că trebuie să facă doar atribuţiile prin lege, nu influenţe în partide şi parchete, înseamnă că a stat degeaba cât a stat acolo la SRI", afirmă Dragnea. "Acolo SRI poate să ia decizii serioase. Acolo sunt reguli militare. Au luat decizia. Se pune în practică. Poate aşa a lăsat impresia asta George Maior. Directorul SRI are atribuţii foarte importante, are puterea maximă în SRI. Nu poate încălca regulile, dar are puterea maximă. Acolo nu se poate lua nicio decizie fără directorul SRI. Tot ce s-a întâmplat acolo a fost aprobat de Maior. La fel şi acum. Să nu creadă cineva că acolo sunt nişte vaze care sunt din când în când udate."

”PSD e undeva la 35%”

Liderul PSD a explicat că mişcările din PSD care vizau demiterea sa nu sunt întâmplătoare, dar reacţia membrilor social-democraţi a fost pe măsură., cu care nu a avut 

"A ieşit Iohannis şi a spus scăpaţi de Dragnea. #Rezist a zis scăpaţi de Dragnea. (...) Foarte mulţi colegi de ai mei au spus că nu a fost o coincidenţă. Ce nu au înţeles aceşti colegi şi mă aşteptam să ştie, nu au înţeles, pentru că ei au cerut ca preşedinţii de organizaţii să discute în judeţe şi să vină cu mandat. Acolo a fost o mişcare foarte puternică de susţinere a mea şi o reacţie violentă împotriva unor astfel de cereri, pentru că pe lângă programul de guvernare pe care îl punem în practică, este această luptă cu obiectul de a reinstaura dreptate în România, readucerea în matca lor a Serviciilor", a mai spus Dragnea.

"După astă toamnă, am avut o discuţie cu colegii mei din partid şi am zis - domnule, dar credeţi că e necesar să îmi dau demisia? Nici vorbă. Am discutat în ţară. Am discutat în primăvară. Am avut Congresul în care am întrebat din nou. Am avut mitingul în care am întrebat - mergem înainte împreună? Am avut condamnarea pe 21 iunie. Am întrebat colegii în seara asta. Am zis: domnule, eu nu cedez, mă las ciuruit, dar nu mă las. Ce a apărut dintr-o dată? Cu sondajele. A venit un coleg care vorbea de nişte sondaje, nu ştiu de unde. Nu a arătat nimeni. Spunea că suntem la 30%. Eu ştiu că partidul e undeva la 35%, eu sunt sub scorul partidului. Aşa eram şi când am câştigat alegerile", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

”Dacă ne prinde 15 decembrie la guvernare, au pierdut meciul.”

Întrebat dacă este de părere că există un plan de înlăturare a Guvernului până la 1 ianuarie, Dragnea a răspuns: "Da, categoric da. El e străveziu, trebuie să pui piesele de puzzle. Preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România înseamnă de fapt preluarea de premierul Dăncilă şi miniştri. Pentru că la Bruxelles s-a decis că Guvernul trebuie să gestioneze asta, nu preşedintele României. Cu acest guvern intrat în 2019, nu mai poate fi dusă minciuna. Înseamnă dorinţa lui Klaus Iohannis de a avea nişte servicii care în continuare să se joace prin justiţie, care să ameninţe, să şantajeze şi să protejeze pe cine vrea el. Înseamnă că rezultatele noastre din programul nostru de guvernare vor fi şi mai evidente, dacă e corect spus aşa, şi poate ajunge în campania electorală Iohannis să le spună românilor - votaţi-mă pe mine, pentru că nu am făcut nimic. În contracandidatură cu tot ceea ce a făcut bun Guvernul. Astea sunt mizele uriaşe".

"Este o cursă contracronometru cu acest sistem odios. De ce? Una dintre legile justiţiei este în vigoare. Mă rog, ÎCCJ spune că nu e în vigoare şi acolo trebuie discutat de ce nu o aplică. Urmează să fie trimise codurile penale în Parlament, urmează bugetul, care îi deranjează foarte tare, pe Serviciile secrete şi pe Iohannis. SPP, la fel, să nu mai stea nici el în câmpul tactic, pentru că se zbenguie de ani de zile prin Parchete. Dacă ne prinde 15 decembrie la Guvernare şi toate astea se întâmplă, ei au pierdut total meciul", spune Dragnea.

Dragnea: Amnistia nu e un act de clemenţă

"Poziţia mea e foarte clară. Aş vrea să vă spun motivaţia pentru o astfel de măsură şi aici intru în contradicţie şi cu domnul Toader şi cu altcineva, care a spus că în An Centenar e un an de clemenţă. Eu nu consider că e un act de clemenţă, ci de dreptate, pentru că au fost condamnări pe baza protocoalelor. Deci nu-s absolut de acord cu definiţia asta", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3. "Că trebuie adoptată prin OUG, că trebuie prin Parlament (...) Spuneau la un moment dat în scrisoare că de asta reprezint o vulnerabilitate în partid, că se discută despre asta. Şi am spus să fiu radiat din partid. Problema nu sunt eu. Problema este că ei nu vor să piardă această influenţă malefică."

 

Citește și: