Alexandru Costea
508 vizualizări 14 dec 2019

Bogdan Aurescu l-a primit la MAE pe Adrian Zuckerman pentru prezentarea copiei scrisorii de acreditare în poziţia de ambasador al Statelor Unite în România, a informat Ministerul, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

„Ministrul Bogdan Aurescu a transmis ambasadorului Statelor Unite urări călduroase de bun-venit cu ocazia revenirii acestuia în România, exprimând satisfacţia părţii române pentru menţinerea neîntreruptă a reprezentării diplomatice americane, la nivel de ambasador, la Bucureşti. De asemenea, i-a urat noului ambasador mult succes în îndeplinirea mandatului său şi l-a asigurat de tot sprijinul MAE şi al său personal în acest scop”, arată sursa citată.

Ministrul de Externe a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare şi aprofundare, în special după întrevederea foarte substanţială şi de succes, din luna august a acestui an, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Donald Trump.

Aurescu a arătat că este necesară implementarea deciziilor strategice adoptate în domeniul 5G şi al securităţii energetice.

„Cu prilejul întâlnirii la cel mai înalt nivel, domeniile Parteneriatului Strategic, de interes prioritar comun, au fost extinse, iar ministrul Bogdan Aurescu a arătat că este necesar un proces continuu de follow-up, care să permită implementarea deplină a deciziilor strategice adoptate, inclusiv în domeniul securităţii energetice şi în domeniul 5G. Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul agreat al SUA au realizat o trecere în revistă a priorităţilor din relaţia bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit aspectele abordate în discuţia recentă foarte bună cu secretarul de stat al SUA”, mai transmite MAE, în comunicatul de presă.

De asemenea, cei doi au vorbit despre posibilitatea şi implicarea activă în organizarea în viitorul apropiat o nouă sesiune a Dialogului Strategic dintre România şi SUA. Cele două părţi au subliniat interesul părţii române pentru aprofundarea cooperării şi coordonării pe toate aspectele tematice gestionate de grupurile de lucru bilaterale din cadrul acestuia.

„A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat şi pro-activ în regiunea Mării Negre şi a evidenţiat necesitatea creşterii prezenţei militare americane pe teritoriul României. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul, de mare importanţă pentru cetăţenii români, al accederii ţării noastre în Programul Visa Waiver. În acelaşi timp, a menţionat faptul că societatea românească este una dintre cele mai pro-transatlantice şi pro-americane din Europa, iar ţara noastră acţionează în mod constant, în interiorul UE şi al NATO, pentru întărirea legăturii transatlantice”, potrivit sursei menţionate.

La rândul său, noul ambasador al SUA Adrian Zuckerman „a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Preşedintelui Donald Trump şi la nivelul întregii Administraţii a SUA şi menţionând că ,,România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”.

Diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluţia din 1989, ţara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliaţi ai SUA, membru al NATO şi UE, cu o democraţie robustă, cu respect pentru principiile statului de drept şi ale economiei de piaţă.

Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat, pe Facebook, că Hans Klemm şi-a încheiat mandatul de ambasador şi a plecat, sâmbătă, din România. Diplomatul a mulţumit românilor pentru căldura cu care a fost primit peste tot în ţară.

Pe 20 noiembrie, Adrian Zuckerman a fost votat de Senatul american pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite în România. Acesta l-a înlocuit pe Hans Klemm care preluase funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti în septembrie 2015.

Adrian Zuckerman este un avocat în indrustria imobiliarelor, provenind din firma de avocatură Seyfarth Shaw, cu sediul în New York, care a imigrat în copilărie din România către Statele Unite.

Citește și: