Cristina ANDREI
1299 vizualizări 11 aug 2017
„Mai exact, controlul Ministerului Educaţiei Naţionale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală. Persoanele, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea al anului universitar 2016-2017", se arată în comunicatul ministerului. 
 
În urma anunţului venit din partea Ministerului Educaţiei, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a transmis că va pune la dispoziţie toate documentele necesare şi că va face publice concluziile anchetei, respingând, în acelaşi timp, acuzaţiile. 
 
„Acuzaţiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât şi după modificarea metodologiei, cerinţa pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă de 'Doctor în Drept Civil' sau 'Doctor în Drept Penal' sau în oricare altă ramură a Dreptului", se arată în comunicatul transmis de instituţia de învăţământ superior. 
 
Anterior, referitor la informaţiile publicate de un ziar local, Tudorel Toader a comentat, într-o postare pe Facebook, că prin schimbarea regulamentului a fost introdus „un filtru suplimentar" şi că îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi verificată pe pagina Universităţii, dar şi faptul că acesta a fost scos la concurs prin publicarea în Monitorul Oficial.
 
„1. Ionuţ Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Petre Andrei din Iaşi, începând din 2013 şi doctor în drept penal, din 2016.
2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.
3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.
4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universităţii.
5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul ştiinţific de doctor în domeniul drept!", a scris ministrul Justiţiei pe pagina lui de Facebook. 
 
Precizările vin după ce în spaţiul public au apărut mai multe informaţii potrivit cărora fiul lui Tudorel Toader, Alexandru Toader, a fost favorizat pentur ocuparea unui post de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, prin modificarea regulamentului, în aşa fel încât acesta să poată bifa toate criteriile. 
 
În replică, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a transmis că niciuna dintre modificările aduse metodologiei nu afectează postul ocupat de Ionuţ Alexandru Toader, arată Mediafax. 
 
„Ionuţ-Alexandru Toader a candidat pentru postul de asistent universitar, poziţia 71, disciplina Drept civil. Partea generală; Drept civil. Persoanele, perioadă determinată, scos la concurs de Facultatea de Drept în semestrul al II-lea, anul universitar 2016-2017. Comisia de concurs a fost formată din cinci profesori şi conferenţiari de la universităţi din România şi o persoană de la Facultatea de Drept din Iaşi. Media de concurs a fost 9,24, candidatul fiind admis. Conform reglementărilor interne ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, nu pot participa la concursuri de angajare persoane ale căror rude exercită funcţii de conducere. Pe perioada concursului, prof.univ.dr. Tudorel Toader nu a exercitat funcţia de rector al Universităţii, fiind suspendat din funcţie, iar articolul nefiind aplicabil în acest caz. La nivel naţional, Legea Educaţiei nu are prevederi care să restricţioneze accesul la posturi didactice membrilor familiei”, se arată în răspunsul universităţii.
 
Mai mult, Senatul Universităţii a modificat în luna martie articolul 8 din metodologia de concurs pentru posturile didactice, însă conducererea instituţiei susţine că „nu a produs nici un efect în cazul postului mai sus-menţionat, deoarece modificarea viza strict posturile interdisciplinare. În cazul acesta, a fost vorba despre un post în domeniul Drept, cerinţa pentru candidaţi fiind diplomă de doctor în Drept. Mai mult de atât, Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza', Senatul a modificat metodologia de concurs în sensul introducerii unei trepte suplimentare de validare şi filtrare a candidaţilor pentru posturi didactice, instituind o comisie la nivelul fiecărei facultăţi care să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate”, se mai arată în răspunsul instituţiei.

 

Citește și: