Cristina ANDREI
485 vizualizări 23 oct 2017

„În termen absoluţi diferenţa de TVA reprezenta în anul 2014 pentru România 7 miliarde de euro. Să vă dau exemple de ce se poate face cu aceşti bani: autostrada Piteşti-Craiova costă 900 de milioane de euro, un spital regional - 150 mil euro, totalul alocaţiilor de stat, 900 milionae de euro. (...) La nivelul Uniunii Europene există un proces continuu de a simplifica plata TVA, de a combate evaziunea fiscală. (...) În România, TVA reprezintă cea mai importantă sursă la nivelul bugetului de stat, 24,4% în 2015, 23,1% în anul 2016.  Deşi România a implementat mai multe măsuri, cu toate acestea ne confruntăm cu un nivel foarte ridicat, cel mai mare la nivel comunitar. În ceea ce priveşte plata la termen, situaţia se prezintă astfel: în 2014 s-a încasat 81,78% din TVA declarat; în 2015, 81,05%, în 2016 - 82,35% reprezintă TVA încasat din cel declarat", a argumentat Ionuţ Mişa în Parlament. 

Ministrul de Finanţe a evidenţiat diferenţa mare dintre cele două, explicând că, din cauza acestei discrepanţe foarte mari, e nevoie de implementarea măsurilor de creştere a colectării, inclusiv prin plata TVA split, prin care vor fi combătute şi fraudele. 

„Contribuabilii care în prezent îşi achită contribuţiile vor fi astfel avantajaţi faţă de cei care nu plătesc. (...) Ca urmarea a aplicării acestui mecanism se va realiza de fapt un avantaj. Proiectul nu vizează majorarea de impozite şi taxe, nici modificarea condiţiilor sau termenelor", a mai susţinut Mişa. 

Ministrul a fost taxat rapid de opoziţie, liberalii remarcând că, de fapt, acesta a vorbit despre o problemă la colectarea TVA, motiv pentru care ar trebui, mai întâi, să rezolve acest lucru. De la microfonul central, reprezentatul PNL i-a cerut demisia: „faceţi un bine României şi daţi-vă demisia, mai ales că vă cere şi domnul Teodorovici”. 

Mai mult, liberalii au afirmat că atitudinea lui Mişa ar fi fost taxată chiar şi de FSN-işti şi că, dacă Legea răspunderii ministeriale mai era în vigoare, aşa cum era în 1981, el ar fi fost „un infractor". 

„Acest split TVA este doar una dintre neroziile fiscale pe care guvernul PSD-ALDE le susţine pe bandă rulantă. Atunci când, prin nerozia dumneavoastră fiscală, încălcaţi dreptul la libertatea privată, când aduceţi atingere libertăţii economice, sunteţi de neiertat. (...) Este evident că, susţinând această nerozie fiscală, această măsură care încalcă norme constituţionale, vă situaţi în afara legii. În 1981 FSN, predecesorii dumneavoastră, făceau o afirmaţie cu răspundere ministerială: 'Vedeţi, suntem înţelegători, răspunderea ministerială rămâne cum a fost ea reglementată în Interbelic. Dacă acea lege ar mai fi fost în vigoare, dumneavoastră, domnule ministru, aţi fi fost un infractor", a afirmat Ioan Cupşa, care i-a înmânat şi un program de guvernare, „pe care, în zece luni de când vă aflaţi la guvernare, nu aţi fost în stare măcar să-l schiţaţi. Când va urma nerozia fiscală cu impozitarea coteţelor, cu impozitarea produselor agricole?", l-a întrebat pe Mişa. 

USR: Sloganul PSD a fost 'Îndrăzneşte să crezi', tocmai pentru că era imposibil de crezut

„Split TVA introdusă prin OUG este doar una dintr-o serie de măsuri disperate de a aduce bani la buget. Impozitul pe cifra de afaceri, pe gospodărie, suprataxarea contractelor part time. (...) Cerem guvernului să renunţe la split TVA, să rămână opţional doar pentru cei care îşi doresc acest sistem, şi, mai ales, cerem coaliţiei de guvernare să oprească 'experimentul Mişa' la care este supusă economia României", au transmis de la microfonul central şi cei de la USR. 

 

 

Citește și: