Sorin Bogdan
Departamentul Politic
Departamentul Externe
2861 vizualizări 16 ian 2019

Camera Comunelor a respins la limită moţiunea de cenzură depusă de opoziţia laburistă la adresa Guvernului Theresa May, care rămâne să găsească soluţii pentru depăşirea impasului produs prin respingerea Acordului Brexit. În favoarea moţiunii au votat 306 deputaţi britanici, iar împotrivă 325.

Liderul Laburiştilor Jeremy Corbyn a deschis seria interpelărilor, solicitând guvernului să facă bine şi să demisioneze, după istorica înfrângere de marţi. 

”De nenumărate ori, premierul a insistat că acordul pe care l-a negociat - cel care a fost definitiv respins ieri - este bun pentru muncitorii britanici şi pentru afaceri... Atunci nu are de ce să se teamă de alegeri,” a spus Corbyn, acuzând că acest ”guvern zombie” nu mai poate conduce ţara şi solicitând alegeri anticipate.

Premierul i-a replicat că alegerile nu ar corespunde ”interesului naţional”. Ea a insistat că, după ce Parlamentul a lăsat poporului să decidă ieşirea din UE, acum trebuie ”să termine treaba”. Theresa May a avertizat că amânarea aplicării Articolului 50 (care scoate Marea Britanie din UE) ar înseamna întârzierea Brexit-ului pentru cine ştie cât timp.

Deşi Acordul Brexit a fost respins cu 432 de voturi la 202, analiştii se aşteaptă ca moţiunea de neîncredere să nu aibă acelaşi succes, notează BBC. Cei peste 100 de parlamentari din Partidul Conservator şi membrii Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord - care au votat împotriva acordului, marţi seara - vor sprijini de această dată guvernul.

Premierul Theresa May a promis din nou să ia notă de dorinţele pe care Opoziţia le va exprima în dezbaterile de miercuri, pentru a veni joi - dacă moţiunea va pica - cu o alternativă la acordul respins.

”Există doar două căi de a evita ieşirea din UE fără un acord,” a declarat Theresa May în deschiderea dezbaterilor de miercuri, ”Prima este să obţinem un nou acord. A doua este să revocăm activarea Articolului 50 şi să rămânem în UE. Dar aceasta înseamnă să nu respectăm rezultatul referendumului, iar aşa ceva, Guvernul meu nu are de gând să facă.”

Dacă moţiunea va fi aprobată, politicienii au la dispoziţie două săptămâni să propună un nou guvern care să obţină votul Parlamentului, altfel se va ajunge la alegeri anticipate.

Partidul Laburist susţine că anticipatele sunt singurele soluţii posibile în acest moment.

Criza provocată de respingerea Acordului Brexit a provocat îngrijorare majoră în Parlamentul European, care a organizat miercuri, o dezbatere urgentă.

”Ceea ce am obţinut după 18 luni de negocieri este cel mai bun compromis posibil,” a declarat Michel Barnier, negociatorul şef al acordului din partea UE. ”Este rezultatul unei atitudini şi efortului constructive, pe care le vom păstra până la capăt: calm, unitate, dialog şi transparenţă. Acum este rândul Marii Britanii să clarifice cum doreşte să mergem mai departe.”

Barnier atrage atenţia că parlamentul britanic nu a reuşit să ofere o viziune alternativă marţi seară şi avertizează că este nevoie de o opinie majoritară comună pentru ca discuţiile să progreseze.

"Ascultând declaraţiile publice făcute de membrii Camerei Comunelor, regretam să spunem că ne-au făcut să ne întristăm, au fost cauzate de diverse motivaţii, opiniile uneori fiind destul de contradictorii sau opuse," a declarat Barnier în timpul unei dezbaterii din Parlamentul European, la Strasbourg.

"În mod obiectiv, acest vot nu este o manifestare clară a unei majorităţi pozitive care să definească un proiect alternativ şi o alternativă la propunerea de astăzi. Aşadar, în acest context, este de competenţa autorităţilor britanice astăzi sau mâine să evalueze rezultatul acestui vot şi a guvernului britanic să găsească modul în care trebuie să facem progrese pe 29 martie pentru o retragere ordonată." 

Preşedintele Klaus Iohannis îi asigură pe românii din Marea Britanie că nu trebuie să îşi facă probleme, precizând că drepturile lor sunt garantate.

”Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă este posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE 27. Aici pot să vă spun cu foarte mare claritate - UE 27, noi care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente,” a declarat Iohannis. ”Pe de altă parte, acest acord îndelung negociat şi aprobat de UE 27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, aşteptăm poziţia Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilaţii, nu trebuie nimeni să intre în panică şi nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE a aprobat acest acord. UK trebuie să îşi prezinte poziţia. Noi suntem pregătiţi să jucăm rolul nostru al Preşedinţiei Consiliului UE.

Pe de altă parte, foarte mulţi români au rude care muncesc în UK şi îşi pun întrebarea ce se întâmplă cu românii de acolo. În cazul acestui acord, drepturile românilor sunt garantate acolo, însă noi suntem pregătiţi şi pentru negocieri care vor duce la alte scenarii. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii”, asigură Iohannis.

Şeful statului a mai precizat că, în opinia sa, acordul Brexit este bun, garantează o retragere controlată a UK şi permite rămânerea în relaţii bune cu UE.

 

Citește și: