691 vizualizări 22 ian 2020

Judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti, a rămas în istorie cu dosarul Băneasa, în urma căruia  omul de afaceri Puiu Popoviciu a primit nouă ani de închisoare, potrivit Lumea Justiţiei.

Tudoran şi-a dorit să fie magistratul care rezolvă cazul Băneasa aşa că, după ce a dispus soluţia în penal, a păstrat dosarul pentru soluţionarea laturii civile pentru a hotărî şi confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare pe care au fost construite Mall Băneasa, Ikea, dar şi Ambasada SUA, relatează luju.ro.

Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a motivat Hotărârea privind latura civilă a dosarului Băneasa la aproape un an de la pronunţare, când nu mai deţinea funcţia de judecător (după ce a demisionat), în timp ce se afla internat într-un sanatoriu, de unde precizase că nu fusese lăsat de medici să facă efort intelectual, menţionând că se simţea rău.
Motivarea hotărârii pronunţate de Ion-Tudoran şi redactate la psihiatrie a intrat în Curtea de Apel Bucureşti în 4 noiembrie 2019 (în condiţiile în care Ion-Tudoran demisionase în septembrie 2019) fiind adusă pe un stick de fiul fostului judecător, care a depus-o la grefa Secţiei I Penale a Curţii.

Potrivit Hotărârii nr. 318 din 30 octombrie 2019 a Colegiului de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti, la data respectivă Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran se afla în imposibilitatea de a redacta motivarea Hotărârii nr. 267F pronunţată în 28 decembrie 2018 în dosarul nr. 4445/2/2016 prin care a fost soluţionată latura civilă a dosarului Băneasa.

Astfel, în Hotărârea nr. 318/2019 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti s-a reţinut că repartizarea dosarului constituit după disjungerea laturii civile din dosarul penal Băneasa s-a făcut manual (invocându-se art. 111 alin. (4) din ROIIJ care prevede că „în caz de disjungere, dosarul nou-format se repartizează aceluiaşi complet pentru respectarea principiului continuităţii"). Înregistrat în 2016, dosarul a fost soluţionat abia în data de 28 decembrie 2018 când a fost pronunţată sentinţa în dosarul Băneasa privind latura civilă. Sentinţă care, astfel cum se precizează în Hotărârea CAB nr. 318/2019, până la data de 30 octombrie 2019 nu fusese motivată.

Ion-Tudoran a demisionat înainte să motiveze hotărârea

Cererea de demisie pe care a formulat-o Tudoran a fost  aprobată în 3 septembrie 2019 de Secţia pentru judecători în CSM, iar două săptămâni mai târziu, în 19 septembrie 2019 preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţia de judecător a lui Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, decret publicat o zi mai târziu în Monitorul Oficial al României nr. 764. Practic, din data de 20 septembrie 2019 Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran nu mai deţinea funcţia de judecător şi nu mai avea dreptul de a redacta sau semna vreo hptîrâre

Totuşi, ulterior, în luna octombrie 2019, judecătorul Ion-Tudoran a fost căutat la domiciliu de reprezentaţii Curţii de Apel Bucureşti pentru a i se solicita date referitoare la redactarea sentinţei nr. 267F/2018 însă, ce să vedeţi, agentul procedural "nu a găsit pe nimeni acasă". Câteva zile mai târziu, grefiera şefa a Secţiei I penale a reuşit să ia legătura cu unul dintre fii lui Ion-Tudoran, care i-a comunicat că va fi contactacta în scurt timp de tatăl său.

Lucru care s-a şi întâmplat, căci la circa o săptămână, în 29 octombrie 2019, grefiera şefa a depus o notă telefonică în care preciza că "a fost contactată de către domnul judecător Tudoran în ziua respectivă, convorbire în cadrul căreia i s-a adus la cunoştinţă că se afla internat în spital (sanatoriu), având probleme de natură psihică, că nu se simte bine iar medicii i-au interzis să facă efort intelectual". Cu toate acestea, conform Hotărârii nr. 318/2019 a Colegiului de conducere al CAB, judecătorul Ion-Tudoran i-a comunicat grefierei că "va încerca să motiveze hotărârea restanta dar nu poate preciza la ce dată, însă spera să nu se împlinească un an de la data pronunţării".

După ce anunţase că demisionează, judecătorul Ion-Tudoran a fost degrevat de participarea la şedinţele de judecată, acordându-i-se astfel timpul necesar pentru redactarea hotărârilor restante, inclusiv cea din dosarul Băneasa privind latura civilă. La data semnării cererii de demisie de către Klaus Iohannis, Ion-Tudoran nu finalizase de motivat sentinţa în dosarul Băneasa privind latura civilă, deşi trecuseră peste 10 luni de la pronunţare.

Acest fapt a determinat astfel Colegiul Curţii de Apel Bucureşti să stabilească prin Hotărârea nr. 318/2019 ca „neexistând certitudine în privinţa redactării hotărârii de judecătorul care a pronunţat-o, fiind depăşit un termen rezonabil al redactării, termen care face parte din durata procesului şi neputând fi redactată de un alt judecător al instanţei (în raport cu dispoziţiile art. 406 C.pr.pen., dar şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, în acest sens fiind cauza Cerovsek şi Bozicnik împotriva Sloveniei, în care Curtea a statuat că judecătorii care nu au participat la proces nu pot motiva şi semnă hotărârea judecătorească), Colegiul de conducere va constata imposibilitatea redactării hotărârii pronunţate".

După cinci zile de la momentul emiterii Hotărârii CAB, în care s-a constatat imposibilitatea redactării hotărârii pronunţate, având la bază inclusiv precizările făcute din sanatoriu de către fostul judecător, la grefa instanţei s-a prezentat unul dintre fii lui Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran pentru a preda un stick. Stick-ul conţinea hotărârea motivată din dosarul Băneasa. 

Potrivit documentelor existente în instanţă, după mai bine de 10 luni de la pronunţarea soluţiei în dosarul civil Băneasa, fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran a reuşit să motiveze pe 81 de pagini, în timp ce se afla în sanatoriu, soluţia prin care a dispus restituirea terenului de 224 de hectare de către omul de afaceri Puiu Popoviciu şi alţii către USAMV Bucureşti, demolarea tuturor construcţiilor existente pe aceste terenuri, dar şi instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor deţinute de aceştia. 

Citește și: