Catalina Iordache
653 vizualizări 29 ian 2019

„Neavând ce măsuri concrete să prezinte publicului, «nu lăsa niciodată adevărul să strice o ştire» pare să fie deviza după care funcţionează opoziţia zilelor noastre. Se repetă cu îndârjire în ultimele zile că aş fi susţinut în mod public necesitarea reincriminării insultei şi calomniei. Ba mai mult, se insinuează că această declaraţie ar fi fost făcută chiar în cadrul unei conferinţe de presă. Falsul este grosolan de această data”, a afirmat Eugen Nicolicea, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Social-democratul acuză că dorinţa de a obţine puterea a determinat Opoziţia să inventeze lucruri.

„Dorinţa de anarhism şi slăbirea cu orice preţ a capacităţii statului de a opri periclitarea ordinii publice este atât de puternică pentru aceste personaje care au ca unic scop obţinerea puterii prin mijloace nedemocratice, încât au început pur şi simplu să inventeze. Am vorbit despre infracţiunea de ultraj, nu despre reincriminarea insultei si calomniei. Sunt chestiuni total diferite iar diferenţele sunt profunde. Este alarmant că această informaţie falsă a fost distribuită fără nicio verificare. Să nu faci această diferenţă, dar să fii primul care comentează modificările legislative care vizează domeniul penal, este deosebit de grav. Gravitatea este că prezintă răul ca fiind bine iar binele ca fiind rău, fără nicio minimă remuşcare, ceea ce dăunează profund societăţii”, a completat Nicolicea.

 

Deputatul PSD a mai precizat că „verificarea era simplă, dacă scopul ar fi fost informarea corectă a publicului” şi că întreaba conferinţă pe care a susţinut-o la Sibiu, lunea trecută, putea fi urmărită pe internet.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea şi secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu au susţinut, lunea trecută, o conferinţă de presă de la Sibiu. Cei doi au vorbit despre despre necesitatea modificării legislative a prevederilor referitoare la ultraj, în sensul în care ultrajul pentru insultă nu mai poate fi aplicat deoarece nu mai constituie infracţiune.

 

„Ultrajul este în conexare cu alte infracţiuni care nu mai există. Spre exemplu, ultraj pentru insultă nu se poate aplica, ţinând cont că insulta nu mai este infracţiune. Ultrajul pentru insultă se sancţionează cu pedeapsa pentru acea infracţiune, adică pentru insultă, zero ani, zic eu la care se mai adaugă o treime din pedeapsa respectivă, adică o treime din zero. Pe cale de consecinţă, aţi văzut o mie de cazuri în care poliţişti, judecători, procurori, ca să nu zic şi demnitari, sunt înjuraţi, insultaţi pe motiv că nu are nimeni ce le face şi evident că trebuie reformulat. În momentul în care a fost dezincriminată această infracţiune trebuia reformulată de atunci cealaltă infracţiune care făcea referire la ceva ce nu mai există. Bineînţeles că o susţin (întrebat dacă susţine modificarea – n.r.)”, a afirmat Nicolicea.

 

Înaintea conferinţei de presă de la Sibiu, social-democraţii Codrin Ştefănescu, Eugen Nicolicea şi ministrul Turismului, Bogdan Trif, au fost huiduiţi de protestatari, la Sibiu. Liderii PSD au încercat să discute cu oamenii, însă aceştia au continuat să scandeze împotriva lor.

Citește și: