Alina Mihai
8042 vizualizări 5 dec 2018
Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că există obligaţia ca cele două hotărâri de revocare ale lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache să fie supuse la votul final şi ameninţă că în cel mai scurt timp, va veni şi moţiunea de cenzură.
 
"Aşa cum am promis românilor, noi cei din PNL, am demarat procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Printr-o mobilizare exemplară şi ca urmare a negocierilor purtate cu parlamentari ai majorităţii, astăzi am avut majoritate şi am arătat că nu mai există o majoritate PSD -ALDE, care să îl sprijine pe Liviu Dragnea. În ciuda încercărilor penibile ale lui Florin Iordache, care a călcat în picioare reguamentul Camerei, Constituţia, refuzând să plece de la conducerea Camerei, în condiţiile în care trebuia să fie supus la vot şi proiectul de hotărâre surpriză pe care l-am pregătit, şi anume de demitere a lui Iordache, s-a agăţat de fotoliul de preşedinte de şedinţă şi am fost obligaţi să facem apel la votul majorităţii plenului Camerei, care este suveran, în conformitate cu Constituţia şi regulament.
Marilen Pintea a fost desemnat preşedinte de şedinţă, pentru că repet, Florin Iordache nu putea să conducă şedinţa - fiind subiectul unui proiect de hotărâre de demitere - deci domnul vicepreşedinte Pirtea a fost votat de o majoritate clară să conducă şedinţa Camerei Deputaţilor, iar în această calitate a introdus pe ordinea de zi şi în dezbatere cele două proiecte de hotărâri privitoare la demiterea lui Liviu Dragnea şi Florin Iordache, de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Camerei", a explicat Orban.
 

Ludovic Orban consideră că Liviu Dragnea şi Florin Iordache nu mai au dreptul să conducă şedinţele de vot final, iar Opoziţia va insista să fie supuse votului final cele două proiecte.

"Biroul Permanent are obligaţia să introducă pe ordinea de zi viitoare a şedinţei de vot final cele două proiecte de hotărâri. Indiferent de ce decizie abuzivă vor lua în Biroul Permanent, vom continua demersurile, iar zilele lui Dragnea sunt numărate. Astăzi a fost evident că nu mai există o majoritate de susţinere a lui Liviu Dragnea. S-a demonstrat inclusiv faptul că nu au putut să ţină şedinţa de vot final, neavând 165 de deputaţi, că nu mai există o majoritate. S-a demonstrat clar că Dragnea e un laş, că sluga lui Dragnea e în stare să calce în picioare orice prevedere legală, orice normă de bun simţ, numai ca să îşi ţină stăpânul în viaţă şi că Liviu Dragnea nu mai are sprijinul unei majorităţi şi că poate să îşi pregătească elicopterul, în cazul în care are unul la dispoziţie", a adăugat Orban.

Decizia privind o posibilă grevă parlamentară va fi luată în funcţie de evoluţia lucrurilor în Camera Deputaţilor. Totodată, Orban mai are o ameninţare: "Moţiunea o vom depune în cel mai scurt timp posibil".

Deputatul liberal de Sibiu, Nicolae Neagu, acuzat că ar fi mers la prezidiu cu telefonul la care se afla preşedintele Klaus Iohannis, spune că aceasta este o stratagemă a PSD..

”Nu am telefonul domniei sale, nu am fost sunat de nimeni de la Palatul Cotroceni, ceea ce unii speculează este eventual o temere a unora, dar nu îl putem implica. E adevărat că m-am îndreptat spre preşedintele de şedinţă, domnul Iordache, că ce trebuie să facă a făcut, că s-a constatat că acea majoritate a votat ceva, chiar dacă a fost un vot de ridicare de mână, demisia lui Dragnea şi să îşi încheie misiunea", a declarat Neagu.

”Pe telefonul meu nu era nimeni, nu avea cu cine să discute. Nu vorbesc cu preşedintele Iohannis la telefon şi nu ar trebui să vorbesc eu cu Klaus Iohannis. Dar trebuia băgat încă un actor şi pe cine să bage... pe presedintele Iohannis. E acces pe numărul meu de telefon, nu am nicio chestiune de ascuns. Nu vorbeam cu nimeni la telefon. I-am făcut sugestia să se ridice. Fiind deputat de Sibiu, să fie acest motiv, cred că e o strategie pe care au gândit-o", a mai spus Nicolae Neagu.

Lia Olguţa Vasilescu l-a acuzat pe Neagu că i-a cerut preşedintelui de şedinţă, Florin Iordache, să elibereze scaunul de la prezidiul Camerei Deputaţilor şi să discute la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis.

”Ştim că tot acest stat paralel nu face altceva decât să ne aducă în postura de a nu avea un candidat viabil în campania electorală. Ce mi se pare mai îngrijorător decât orice sunt cele două subiecte, anume că s-a cerut revocarea a doi vicepreşedinţi ai Camerei Deputaţilor din partea PSD. Ne întrebam de ce pentru al treilea nu s-a cerut revocarea. E vorba de Carmen Mihălcescu. Am văzut că la ora 9.30, din plen a fost chemată la DNA. Deci este o coordonare între aceste forţe. Dlui preşedinte de şedinţă, adică Florin Iordache, i s-a solicitat de către un deputat PNL să se ridice de pe scaun că şi-a făcut treaba şi să-i dea la telefon pe preşedintele Klaus Iohannis”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, care a precizat că este vorba despre deputatul Nicolae Neagu.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că coaliţia PSD-ALDE nu mai are majoritate la Camera Deputaţilor, fiind incapabilă să asigure cvorumul necesar în şedinţa de plen. Liderul USR a susţinut că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului de săptămâna viitoare devine importantă.

”Majoritatea care a sufocat România doi ani de zile nu mai există. Vor fi, desigur, antologice în istoria noastră politică momentele cu Florin Iordache înfipt în scaunul acela şi tremurând ca piftia. Rezultatul de astăzi, perfect legal. Astăzi s-a văzut că majoritatea nu mai există. Au fost incapabili să asigure cvorumul. Azi PNL-ALDE nu au avut majoritate, nu contează că au întârziat doi colegi la metrou. În acest context, moţiunea de cenzură de săptămâna viitoare devine cu adevărat importantă”, a declarat Dan Barna, la finalul şedinţei de plen.

 

De la ora 12:00, scandalul a continuat. Deputatul PNL Raluca Turcan susţine că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de preşedintele de for, a respectat procedura, aşa că Liviu Dragnea a pierdut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Turcan afirrmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziţia va părăsi plenul.

”Astăzi, Opoziţia a reuşit să îl înlăture pe Liviu Dragnea. Este marea victorie pe care o aşteaptă o naţiune întreagă. Este victoria Opoziţiei”, a spus de la microfonul Camerei Deputaţilor şi Eugen Tomac.

În replică, liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Dan Suciu, a catalogat situaţia din plen ca fiind unul dintre cele mai ruşinoase momente din istoria Parlamentului României.

”Există nişte limite de a te face de râs. Le-aţi depăşit cu brio. E cu adevărat o mare victorie ruşinoasă”, a adăugat Suciu.

După ce a cerut un vot de control, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a constatat că nu există cvorum şi a suspendat şedinţa.

Deputatul PNL Pavel Popescu a transmis imagini în direct pe Facebook  de la scandal:

Ora 11:35 Scandal în Camera Deputaţilor. Vicepreşedintele Florin Iordache a declarat şedinţa închisă, deoarece grupurile nu au ajuns la un consens după consultări.

"Stimaţi colegi, constat că nu au fost îndeplinite cerinţele impuse de regulament. Constant că nu a fost propus nimic şi în acest moment închid şedinţa. Vă mulţumesc mult", a anunţat Florin Iordache, în timp ce aleşii Opoziţiei reacţionau vehement împotriva deciziei.

Ulterior, parlamentarii Opoziţiei s-au strâns în jurul prezidiului reproşându-i lui Iordache că a refuzat să supună la vot propunerea PNL de a-l revoca pe Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Florin Iordache declarase că cererea este neregulamentară, în timp ce Opoziţia a invocat momentul revocarării Robertei Anastase, în 2012.

Şedinţa a fost întreruptă timp de 20 de minute, pentru consultări, dar grupurile nu au ajuns la nicio înţelegere, iar după ce au revenit în sală, Marilen Pirtea, de la PNL care deţine funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a supus la vot propunerile Opoziţiei, deşi nu prezida forul.

Urmăriţi imagini ÎN DIRECT din Camera deputaţilor:

La ora 11:15, deputaţii au luat o pauză de 20 de minute pentru consultări. Opoziţia ameninţă cu grevă parlamentară.

”Există posibilitatea de a intra în grevă parlamentară, dacă nu supuneţi următoarele solicitări. Dacă aveţi majoritate supuneţi la vot, dacă nu, înseamnă că nu aveţi, înseamnă că exercitaţi prerogativele prin încălcarea regulamentului, a declarat Raluca Turcan, înaintea ca parlamentarii să ia o pauză de consultări de 20 de minute. ”Propunerile sunt: prelungirea programului de lucru cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte, schimbarea procedurii de vot ca să nu fie manipulare a votului prin reteaua electronică, să conducă şedinţa Marilen Pirtea".

”Astăzi, vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen două solicitări de revocare: a dlui vicepreşedinte Florin Iordache şi a dlui preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. De asemenea, prima solicitare pe care v-o fac şi vă rog să ţineţi cont de succesiunea solicitărilor de procedură şi în felul acesta să le supuneţi votului”, a cerut Raluca Turcan, deputat PNL.

Ea a mai solicitat ca şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marilen - Marilen Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

”Există suspiciunea că dvs. vă mai menţineţi la putere prin fraudă şi sunteţi predispuşi la încălcarea regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie cu mână ridicată, întrucât am avut număroase dovezi că sistemele electorinice votează la dispoziţia conducerii Camerei Deputaţilor. Nu avem încredere în modul în care veţi utiliza sistemele electronice”, a conchis Turcan.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache consideră că cererea Opoziţiei nu este regulamentară.

”Asta însemană să citeşti şi să citeşti pe aşa cum îţi convine atunci când ai deficienţe în a înţelege un regulament şi din respect pentru dvs vorbesc de la acest microfon. (...) Pentru a putea să fie introdus un proiect pe ordinea de zi, trebuia, potrivit art. 69 alin. 3, ca liderii de grup, cu unanimiatate de vot, să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi”, a spus în plen Florin Iordache.

El a afirmat că revocarea membrilor Biroului Permanent se poate face la solicitarea grupului din care provin.

”Dacă eraţi atenţi la art 26 se spune foarte clar cine numeşte şi cine poate revoca. Dacă pentru sancţionarea preşedintelui se poate discuta întâi în Biroul Permanent, dvs aţi solicitat revocarea unui vicepreşedinte şi al unui preşedinte direct din plenul Camerei. (...) Voi conduce în continuare (şedinţa). Voi invita liderii de grup să avem o consultare. În niciun caz nu voi supune la vot pentru că preşedintele Camerei are obligaţia să respecte regulamentului, Citiţi şi apoi discutăm”, a mai spus Iordache.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a făcut apel la ”bărbăţia” parlamentarilor PSD să nu blocheze solicitarea opoziţiei de revocare din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea şli a vicepreşedintelui Florin Iordache şi să o supună votului.

”Vreau să vă supun atenţiei un lucru important. Când nu v-a convenit, aţi intors votul în plen de câte ori aţi vrut până când a iesit cum v-a interesat. Fac apel la bărbăţia liderilor din PSD să nu fugiţi de vot şi să supuneţi acum în plen. Plenul este suveran şi poate accepta acum sau nu revocarea dlui Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Doi, solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă şi supusă votului în plen revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Vă rog să supuneţi la vot”, a cerut şi liderul PMP, Eugen Tomac.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu acuză PSD că foloseşte o dublă măsură faţă de 2012, când a fost înlocuită Roberta Anastase.

"Domnule Nicolicea şi domnule Iordache, în Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. De aceea, vă spun că ce se întâmplă azi aici e o prefaţă a ceea ce se va întâmpla. Nu puteţi, oricât aţi dori să evitaţi inevitabilul. Dl preşedinte de şedinţă: Aţi fost de acord cu scrisoarea adresată PNL şi PSD majorităţii de atunci, în 2012? Ca deputat aţi fost de acord? Dl. Nicolicea, aţi fost de acord? Ce s-a întâmplat dn 2012 până azi? Vă spun eu: Dragnea a ajuns preşedinte de Cameră şi premierul acestei ţări. Sunteţi prea tânăr să fiţi îmbătrânit în rele", a declarat Gigel Ştirbu.

"Nu văd parlamentarii de la Olt, majoritatea nu mai există, iar asta e prefaţa a ce se va întâmplă", a mai spus Ştirbu.

Deputatul PMP Robert Turcescu a amintit că, deşi este preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea lipseşte de la mai mult de jumătate din şedinţe.

"În iulie, Dragnea absentase la mai mult de jumătate din şedintele Camerei Deputaţilor. Dacă aţi fi avut un angajat, domnule Iordache, precum Dragnea şi ar fi lipsit de la servicu, îl dădeaţi afară în secunda 3. Dragnea nu are ce să caute în Camera Deputaţilor. În Comisia de Administraţie unde e membru, Dragnea nu a călcat nici măcar o dată. Invocaţi regulamentul, dl Iordache, vă invit la o dezbatere clară să veniţi şi să prezentanţi unde scrie că nu supuneţi la vot cererea plenului. Fără să vă ameninţ, vă aduc aminte o vorbă românească: fie roata şi pătrată, tot se-nvârte ea odată", a declarat Robert Turcescu, deputat PMP.

Deputatl ALDE Varujan Vosganian consideră că precedentul din 2012, invocat de Opoziţie, de la revocarea Robertei Anastase. nu este ”temeinic”, deoarece regulamentul a fost modificat.

”Sunt acte juridice cu caracter individual sau scop politic. De altfel, înlocuirea unei persoane cu altă, nu poate reprezenta o problemă de constituţionalitate. Cu alte cuvinte, Constituţia spune că trebuie să fie îndeplinite principiile de constituţionalitate. Atunci vă întreb pentru ce această pledoarie iluzorie legată de deciziile CCR? Aş vrea să vedem cum s-a schimbat între timp regulamentul, pentru că în 2012 prevederile erau altele. De aceea, tot ce vreau să spun este că precedentul pe care îl invocaţi nu e temeinic pentru soluţionarea cazului în speţă, în care regulamentul este clar”, a spus Varujan Vosganian.

 

Citește și: