Diana Grigore
108 vizualizări 23 oct 2019

„Sincer să vă spun nici nu aveam foarte mari aşteptări. Îmi este greu să înţeleg această atitudine. Votezi o moţiune, apoi nu participi la învestirea unui Guvern care să înlocuiască Guvernul Dăncilă. E o contradicţie în atitudini, dar nu e surprinzătoare. Mă aşteptam la această poziţie în mod evident, asta nu înseamnă că şansele de a reuşi învestitura Guvernului nu rămân în picioare. Continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenţi, parlamentari care se află în diferite situaţii. Purtăm discuţii individual cu parlamentari din PSD. Nu purtăm nicio negociere instituţională cu PSD. Nu avem ce discuta cu PSD”, a afrimat Ludovic Orban, după negocierile purtate cu Pro România.

Parlamentarii Pro România nu vor vota noul Guvern al premierului desemnat Ludovic Orban, a anunţat liderul partidului Victor Ponta, miercuri, la finalul negocierilor cu preşedintele PNL.

PMP nu a ajuns la un consens pentru susţinerea Guvernului Orban. Membrii partidului condus de Eugen Tomac sunt nemulţumiţi de faptul că liderul PNL i-a informat că nu vrea înfiinţarea Ministerului pentru Relaţia cu Moldova şi nici emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi.

De cealaltă parte, Ludovic Orban a afirmat că Guvernul va fi unul monocolor, format numai din liberali.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, marţi, că a ajuns la un acord cu PNL în privinţa tuturor cerinţelor ALDE, astfel că formaţiunea politică va decide în forurile statutare susţinerea învestiturii Guvernului condus de Ludovic Orban.

USR a publicat, marţi, acordul politic propus PNL pentru ca parlamentarii Uniunii să voteze pentru învestirea guvernului Orban, liderul formaţiunii, Dan Barna, afirmând că mai sunt doar câteva formulări asupra cărora vor cădea de acord în zilele următoare.

Printre condiţiile cuprinse în document se numără abrogarea OUG 114, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, abrogarea legii recursului compensatoriu, desfiinţarea pensiilor speciale, susţinerea iniţiativei „Fără penali în Funcţii Publice”, implementarea recomandărilor din raportul MCV.

USR şi PNL susţin că soluţia cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate şi vor relua după alegerile prezidenţiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la ​ organizarea de alegeri anticipate.

Kelemen Hunor a afirmat, marţi, că Guvernul Orban are şanse să fie validat în Parlament, însă UDMR vrea un acord scris de colaborare. Parlamentarii maghiari cer ca Guvernul să nu dea OUG în Justiţie, sistemul electoral sau administraţie şi să vină cu un buget de stat până pe 15 decembrie.

 

Citește și: