Alexandra Mortu
234 vizualizări 6 ian 2020

Comisia PNL care va purta discuţii şi negocieri referitoare la declanşarea alegerilor anticipate este condusă de Ludovic Orban, potrivit digi24.ro.

Procedura legală care conduce la legerile anticipate este următoarea: demiterea guvernului, ulterior două propuneri de premier respinse de Parlament.

Actualul premier, Ludovic Orban, a admis că procedura este într-adevăr una dificilă, dar a menţionat şi faptul că trebuie să treacă 120 de zile pentru a fi declanşate alegerile anticipate.

„În cazul în care vom considera că putem ajunge la anticipate, vom apela la cea mai eficientă procedură. Procedura de organizare a anticiptelor e o procedură laborioasă care presupune nişte termene. Primul termen e de minimum 60 de zile, timp în care Parlamentul să respingă două propuneri de guvern. După derularea acestei proceduri, preşedintele poate dizolva Parlamentul după consultarea preşedinţilor celor 2 camere. După această perioadă trebuie convocate alegeri. Sunt nişte termene care practic obligă să treacă o perioada de minim 45 de zile, poate chiar 60 de zile, pentru că sunt nişte proceduri care trebuie derulate până se depun listele. Deci trebuie să treacă minim 120 de zile”, a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, acesta a menţionat şi faptul că alegerle anticipate ar putea fi orgaqnizate în aceeaşi zi cu cele locale, dar doar dacă va exosta o majoritate în favoarea acestora.

„Trebuie să ai un număr semnificativ de parlamentari care să fie aproape de 50% care să îţi confere garanţia că nu vor vota învestirea a două guverne succesive. Ne putem trezi că vor vota învestirea celui de al doilea guvern.

În mod normal alegerile locale pot fi organizate între 24 mai şi 14 iunie. În mod evident, în cazul în care s-ar organzia în 14 iunie, s-ar putea derula calendarul pentru anticipate până atunci. Ar fi posibil să fie organizate odată cu alegerile locale”, a mai specificat premierul.

 

Procedura pentru declanşarea anticipatelor

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

Astfel, singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza, potrivit articolului 89 din Constituţie, doar "după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare" de către preşedintele României.

Preşedintele „poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Mai precis, alegerile anticipate nu pot fi organizate, nici după respingerea în Parlament a două propuneri de Guvern, decât dacă preşedintele României solicită expres acest lucru, după întrunirea condiţiilor constituţionale.

Pe de altă parte, Constituţia mai prevede şi faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Sursă FOTO: Shutterstock

 

Citește și: