Ionel Dancu
Firuta Flutur
2459 vizualizări 14 oct 2018

Parchetul General a criticat, duminică seară, unele prevederi din OUG, avertizând că există pericolul ca acestea încalce ordinea constituţională.

"Această soluţie a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, cât şi în întrevederea avută cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum ştiţi cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR", a declarat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Premierul a precizat că ordonanţa de urgenţă corelează anumite prevederi pentru o mai bună practică în domeniul judiciar.

"Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentru a asigura o mai bună practică a actului de justiţie. Justiţia trebuie să fie o garanţie a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate", a completat liderul de la Palatul Victoria.Guvernul se reuneşte, luni dimineaţă, iar ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, nu s-a aflat iniţial pe află pe ordinea de zi anunţată. Textul OUG a fost criticat de unii lideri social-democraţi.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat vineri, că luni, la ora 09.00, va avea loc o şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiţiei, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia şi în mai multe state din zona Golfului Persic.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae consideră că Guvernul ar trebui să retragă ordonanţa, deoarece formula revocării membrilor CSM e stupidă, iar prevederea legată de răspunderea magistraţilor este ”o bătaie de joc”.

”Ridică mari semne de întrebare. Am senzaţia că umbra lui Macovei şi Prună a acoperit gândirea acestei ordonanţe, dincolo de faptul că ordonanţa este foarte mult extinsă faţă de ceea ce părea să fie subiect de discuţie pentru o eventuală modificare. De exemplu, am întâlnit formule de tipul ”se prorogă până la terminarea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”. Am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare, dar după aia se pronunţă CSM-ul cu majoritate de voturi,” a declarat, duminică Şerban Nicolae, pentru Mediafax.

Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD

”Am senzaţia că ceva din capitolul coerenţă logică şi continuitate s-a frânt pe toate planurile. Eu sper să nu rămână aşa şi în niciun caz să nu aprobe Guvernul o asemenea ordonanţă. Ea practic anulează toată munca pe care am făcut-o în materie de reformă a legilor justiţiei.”

Liderul senatorilor PSD consideră că modificarea legată de răspunderea magistraţilor este ”o bătaie de joc”.

”În materie de răspundere a magistraţilor, am senzaţia că deja este o bătaie de joc, sper să nu fie chiar textul corect, sper să fi apărut în presă un text greşit, un text de lucru, un text făcut de nişte oameni foarte, foarte slab pregătiţi şi cu apucăturile securiste de pe vremea Macovei-Prună. Altfel, nu îmi explic de ce s-a ajuns din nou la formula în care să nu se răspundă la nivel de magistraţi niciodată şi să nu se găsească niciun fel de soluţii funcţionale pentru independenţa justiţiei,” a punctat Nicolae.

Social-democratul a catalogat drept inepţie prevederea legată de revocarea CSM.

”Eu sigur aş vrea ca nu aceasta să fie ordonanţa pe care să o aprobe Guvernul mâine (luni - n.r.), ci să se rezume strict la chestiunile legate de vechimea necesară pensionării magistraţilor, respectiv să se revină la formula cu 25 de ani de vechime minim în magistratură, şi de asemenea să reglăm chestiunea legată de majoritatea necesară revocării membrilor aleşi ai CSM. Dincolo de aceste două aspecte, nu văd nicio justificare pentru ordonanţa de urgenţă. În niciun caz nu există justificare pentru a se umbla la răspunderea magistraţilor, în niciun caz nu există justificare pentru a se umbla din nou la revocarea membrilor CSM prin votul majorităţilor membrilor plenului, ceea ce este o inepţie, şi în general, ar trebui să se umble cât mai puţin. După o dezbatere care a durat un an de zile în Parlament, chiar nu cred că mintea luminată a unor funcţionari din Ministerul Justiţiei au găsit soluţiile pe care le-au ţinut ascunse până acum,” a declarat Şerban Nicolae.

În OUG pe legile justiţiei, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, întrucât va avea un impact major asupra funcţionării instanţelor şi parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.

În OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ce prevede numirile în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Potrivit Ordonanţei, alineatul introdus arată că selecţia procurorilor-şefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii vor susţine un proiect, iar pentru a fi asigurată transparenţa procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Ordonanţa vizează şi adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, urmează să exercite acţiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecţiei Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistraţi cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, că membrii Comisiei de la Veneţia au fost de acord cu OUG pentru legile justiţiei.

”Noi ştim că Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanţele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituţională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puţin dorite. (...) Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate,” a declarat Tudorel Toader la România TV.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei acte normative din domeniul reformei sistemului de justiţie.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneţia în care se va discuta despre modificarea legislaţiei penale din România.

”Pe 19 şi 20, este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneţia şi voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară”, a declarat, duminică pentru Mediafax, Florin Iordache. Comisia de la Veneţia are, pe ordinea de zi a şedinţei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România.

Florin Iordache, deputat PSD

Plenul Comisiei este aşteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiţiei, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii şi legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 

Citește și: