Diana Grigore
2531 vizualizări 22 oct 2018

”Am luat decizia ca, în cursul acestei săptămâni, să demarăm procedura de revocare din funcţia de Avocat al Poporului, a lui Victor Ciorbea, pe un lung cumul de motive. Vom prezenta public documentul prin care solicităm revocarea. Poate se va degaja o majoritate. Nu putem accepta să mai ţinem în funcţia de Avocat al Poporului, capul unei instituţii extrem de importante, care asigură apărarea cetăţenilor români de abuzuri comise de instituţii, (..) nu mai putem accepta ca această instituţie să fie desfiinţată de Victor Ciorbea, care nu este altceva decât sluga Guvernului şi a majorităţii guvernamentale,” a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a explicat că Avocatul Poporului poate fi demis la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, printr-un raport comun al comisiilor juridice.

”PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Revocarea se face de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Victor Ciorbea avea obligaţia să delege către unul dintre adjuncţii lui, a celui specializat pe domeniul Justiţie, poliţie, penitenciare, armată, a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei. Victor Ciorbea avea această obligaţie dacă era într-adevăr avocatul poporului şi nu al infractorilor. Victor Ciorbea, dacă nu acţionează în interesul românilor, al României şi al statului de drept, va rămâne în istoria instituţională a României cea mai mare ruşine,” a afirmat în Parlament, Raluca Turcan.

Pe 17 octombrie, Victor Ciorbea a plecat în Statele Unite, într-un concediu până pe 30 octombrie, programat mai demult. El şi-a delegat adjunctului doar o parte din atribuţii. Printre cele pe care nu le poate exercita nimeni până la întoarcerea sa, se numără sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor sau cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor. Motivul, explicat de purtătorul de cuvânt Matei Vârtosu este că ”instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”. Această decizie a fost picătura care a umplut paharul PNL, nemulţumiţi adesea de neimplicarea lui Ciorbea în principalele probleme ale societăţii. Opoziţia doreşte ca Avocatul Poporului să conteste OUG pe Legile Justiţiei la Curtea Constituţională.

Fost primar al Bucureştiului şi premier din partea PNŢCD, Victor Ciorbea a fost adesea acuzat că atitudinea sa se datorează dartoriilor acumulate la bănci şi la fisc. Potrivit declaraţiei de avere din 2012, Ciorbea contractase de la bănci un credit personal de 240.000 de euro, un credit ipotecar de 360.000 de euro, plus alte două credite ipotecare de câte 330.000 de Euro, toate având scadenţa în anul 2024. Se mai adăuga un contract de împrumut de 90.000 USD, cu scadenţa în anul 2020. El raporta venituri din avocatură de 85.000 de euro pe an, aproximativ la fel ca soţia sa. În 2014, a fost numit de Parlament Avocat al Poporului. În 2016, alături de soţia sa. Victor Ciorbea figura cu o datorie la ANAF de 350.000 de lei, de pe urma cabinetului de avocatură.

 

Citește și: