Departamentul Politic
944 vizualizări 1 ian 2019

Ambasadorul României la Paris Luca Niculescu, a povestit pe Facebook cum a preluat simbolic ştafeta preşedinţiei Consiliului UE de la ambasadorul Austriei Michael Linhart. Totul s-a întâmplat în timpul unei plimbări în care ”fiecare l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt”.

”La Paris, am preluat simbolic ştafeta preşedinţiei Consiliului UE de la colegul austriac Michael Linhart. Şi am făcut-o printr-o plimbare prin oras în care fiecare dintre noi l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt. Astfel, graţie lui Michael, am revăzut minunata expoziţie Klimt şi Hundertwasser de la Atelier des Lumieres, am trecut pe strada Mozart şi am cumpărat o baghetă de unde altundeva decât de la «Bagheta lui Mozart», o brutărie excelentă, am mers la casa lui Tristan Tzara din Montmartre, proiectată special pentru el de un celebru arhitect austriac, Adolf Loos”, relatează pe pagina sa de Facebook Luca Niculescu.

Luca Niculescu l-a condus pe Linhart în expoziţia numeroşilor artişti români de la Centrul Pompidou.

”I-am vorbit despre prietenia dintre Matisse şi Pallady, despre Gherasim Luca şi Victor Brauner, dar şi despre contemporanii Ghenie, Cantor, Savu şi Mureşan, ne-am oprit la atelierul lui Brâncuşi şi, trecând pe bulevardul Tour-Maubourg, i-am arătat locul în care s-a născut Anna Brâncoveanu de Noailles, prima femeie care a fost Comandor al Legiunii de Onoare. În plimbarea noastră europeană am trecut şi prin faţa teatrului Odeon, Theatre de l’Europe, şi am băut o cafea la «Comptoir de l’Europe» amintindu-ne de ceea ce spunea George Steiner : «dacă trasăm o hartă a cafenelelor, vom obţine unul dintre jaloanele esenţiale ale noţiunii de Europa ». Am mers pe jos, (dar şi pe trotinetă!), am vorbit mult despre Europa, despre ce s-a realizat în timpul preşedinţiei austriece şi despre provocările care ne aşteaptă pe noi în 2019. Începută la ambasada Austriei, plimbarea noastră s-a terminat seara la ambasada României, după ore de discuţii în care am împărtăşit idei şi experienţe, ne-am povestit despre austriecii şi românii din Paris şi, mai ales, am învăţat să ne cunoaştem mai bine”, a adăugat Niculescu.

Inedita plimbare a fost postată şi de Ambasada Austriei la Paris pe pagina de Facebook. ”Împreună pentru Europa!” se menţionează în mesajul care însoţeşte filmuleţul cu cei doi ambasadori. ”Predarea simbolică a preşedinţiei Consiliului Europei între Austria şi România. Plecând de la Ambasada Austriei, cei doi ambasadori vă invită la o plimbare europeană prin Paris, în căutarea simbolurilor austriece şi româneşti.”

 

Citește și: