Departamentul Politic
3675 vizualizări 14 ian 2019

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României Augustin Zegrean atrage atenţia că preşedintele poate să refuze numirea unui ministru de câte ori găseşte temeiuri de nelegalitate în propunerile făcute de guvern. El este de părere că nici măcar cei care i-au propus din nou pe cei doi pentru portofoliile de miniştri nu sperau ca şeful statului să îi accepte.

“Eu cred că nici cei care au făcut propunerea nu au sperat că va fi acceptată de preşedinte, fiindcă pur şi simplu se forţează lucrurile, absolut în zadar pentru că preşedintele a anunţat că nu îi va numi. Dacă o dată nu e numit, a doua oară nu e numit, a treia oară cu ce e mai bun decât primele două dăţi?! Mai mult, într-o o decizie recentă, Curtea Constituţională a preluat dintr-o decizie mai veche în care se spune că preşedintele poate să refuze ori de câte ori găseşte motive de nelegalitate în propunerile făcute. Deci, suntem în situaţia în care preşedintele, probabil, a găsit astfel de motive şi de aceea refuză să îi numească,” apreciază Zegrean.

”Astăzi (n.r. - luni) l-am auzit şi eu pe preşedinte spunând că guvernul ar trebui să facă propuneri care să îl convingă pe domnia sa, respectiv pe domnul preşedinte şi pe ceilalţi, şi să zică că propunerile făcute sunt în regulă şi că oamenii propuşi pot să îndeplinească misiunea care li s-a încredinţa prin numire. Aici trebuie căutat răspunsul şi se pare că preşedintele l-a găsit.”

PSD este de altă părere şi îl acuză pe Iohannis că şi-a început deja campania electorală.

”Preşedintele este incapabil să dea un motiv serios şi de înţeles pentru care continuă să respingă miniştrii propuşi şi să ţină blocate două domenii importante. Iohannis pare că a început deja campania electorală şi refuză de astăzi să mai fie reprezentantul tuturor românilor care, indiferent de opţiunile politice, vor să se termine aceste conflicte. Prin toate aceste atacuri politice, Preşedintele face rău României”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Marţi, PSD a revenit cu încă un mesaj pe Facebook, prin care cere preşedintelui să dea cetăţenilor o explicaţie rezonabilă despre ”blocajele sistematice” din ultima perioadă.

”Iohannis este dator să dea o explicaţie rezonabilă cetăţenilor privind blocajele sistematice din ultima perioadă! Activitatea guvernamentală şi interesele ţării nu pot sta la cheremul Preşedintelui. Îi reamintim domnului Iohannis că ar trebui să reprezinte şi să respecte toţi românii, nu doar pe cei care susţin PNL,” sună mesajul PSD.

Şi deputatul PSD Eugen Nicolicea consideră că argumentele şefului statului sunt nişte aiureli şi ar trebui să-şi concedieze consilierii, care îi dau asemenea sfaturi.

”A invocat lipsa unui document sau o menţiune - să dau citat exact: - lipsa unei menţiuni cu privire la definirea condiţiilor de legalitate, iar din documentaţia transmisă nu rezultă îndeplinirea condiţiilor. Deci aceasta nu este trecută nici în lege, nici în deciziile Curţii. Ca să respingă pe cineva trebuie să spună de ce respinge şi care sunt motivele. Prima dată, la Lia Olguţa Vasilescu a invocat faptul că nu corespunde cu funcţia neavând expertiză, adică mai în glumă, mai în serios nu avea permis de barcă, brevet de pilot şi permis auto categoria tiruri. Deci, aiureli. A doua oară a refuzat-o pe motiv de nelegalitate, adică prima dată ar fi avut aceste motive de legalitate, le-a îndeplinit, dar între timp i-au dispărut condiţiile de legalitate. Vedeţi că se bat cap în cap motivele,” a declarat Nicolicea.

”Surpriza vine la Ilan Laufer, despre care a spus că din documenţia nu îndeplineşte condiţiile, în timp ce ceilalţi care au fost propuşi odată cu el, au fost vreo cinci, la ceilalţi nu le-a cerut aceste condiţii, fapt pentru care îi dă apă la moară dl. Ilan Laufer să spună că a fost discriminat că doar lui îi cere aşa ceva. Părerea mea este că ar trebui să îşi dea puţin afară consilierii pe care îi are, pentru că îl îngroapă din ce în ce mai adânc.”

De altfel, încă de joi, Eugen Nicolice propunea sesizarea CCR, convins că dreptatea e de partea guvernului.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu este de părere că se va ajunge din nou la Curtea Constituţională, care le va da dreptate.

”Este halucinant cum insistă Klaus Werner Iohannis,” spune Ştefănescu. ”Este total lipsit de orice logică şi total iraţional cum încearcă să ne saboteze, doar din ura nutrită faţă de PSD şi de cei care nu l-au votat. Noi am înţeles că trebuie să depunem copii după buletinul de identitate, grupa sanguină, carnetul de note din şcoala gimnazială şi tot felul de lucruri bizare... Ultima măsură pe care putem să o luăm este să sesizăm Curtea Constituţională, iar aceasta se va exprima foarte clar că noi avem dreptate.”

El repetă o ideea pe care a mai exprimat-o în câteva rânduri, că Iohannis forţează mâna coaliţiei guvernamentale pentru a-l suspenda din funcţie.

”Preşedintele s-a putut exprima deja, deşi el însuşi, ca profesor de fizică, nu avea nicio treabă când l-am propus ca ministru de Interne şi vicepremier. Orice am face, Iohannis nu va respecta nicio lege şi nicio decizie a CCR şi devine tot mai clar că prin acest mod de a sabota activitatea guvernului vrea să aducă pe masa coaliţiei ideea suspendării.”

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu este mult mai hotărât şi crede că Iohannis trebuie suspendat din funcţia de preşedinte.

”Eu cred că acest preşedinte, indiferent că suntem la preşedinţia Consiliului UE, nu face bine poporului român. Acest om nu are niciun fel de legătură nici cu Constituţia, nu vrea să facă absolut nimic din atributele constituţionale , nu respectă nicio decizie a Curţii Constituţional. Acest om trebuie suspendat. Trebuie pus un preşedinte care să numească miniştri. Nu-i posibil să stai tu de o lună jumătate, fără miniştri, să numească procuror general, să revoce procuror general, să numească procurorul DNA, şeful DNA care a fost propus de ministrul Justiţiei,” a declarat pentru Mediafax Cătălin Rădulescu.

”O astfel de atitudine neconstituţională eu nu am văzut nici măcar la Traian Băsescu. Nu se justifică în niciun fel de motiv să fie susţinut preşedintele în continuare. În momentul în care un preşedinte nu a respectat o decizie a CCR, atunci Parlamentul l-a revocat.”

 

Citește și: