no author
MEDIAFAX
5603 vizualizări 17 iun 2017

„Sorin Grindeanu şi Victor Ponta nu reprezintă partidul în tentativa de preluare prin forţă a puterii executive a statului. Toate organizaţiile PSD din ţară au votat azi o Declaraţie comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepţie fac doar două filiale, cea din Timiş, preşedinte Sorin Grindeanu, şi cea din Caraş-Severin, pentru că nu s-a întrunit, încă, în forurile de conducere, pentru a lua o decizie, deoarece preşedintele Ioan Mocioalcă nu a fost in judeţ”, se menţionează în comunicatul PSD.

De asemenea, PSD anunţă că, în rest, „majoritatea covârşitoare” a filialelor PSD condamnă categoric „tentativa ilegală şi neconstituţională” a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a „prelua puterea executivă a statului român”.

„În toate aceste acţiuni ilegale, cei doi nu reprezintă PSD şi nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice şi constituţionale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acţiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acţionează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, mai arată PSD.

În comunicat sunt menţionate, ulterior, organizaţiile semnatare ale declaraţiei comune şi numele preşedinţilor acestora. Cele două filiale menţionate de PSD însumează 11 parlamentari, din care unul, deputatul de Timiş Matei Suciu, a anunţat deja că nu va susţine „lovitura de stat” a lui Sorin Grindeanu şi va vota moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură nu va putea fi citită duminică în Parlament din motive procedurale, susţin surse apropiate premierului Sorin Grindeanu, pentru MEDIAFAX, deoarece documentul trebuie trimis şi Executivului la data depunerii în Legislativ, iar în week-end Registratura Guvernului nu are program.

”Probabil premierul nu va fi prezent duminică, la citirea moţiunii, deoarece nu sunt respectate procedurile”, au declarat surse din aproprierea premierului Sorin Grindeanu pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, moţiunea de cenzură nu va fi citită duminică în plenul Parlamentului, deoarece documentul trebuie trimis înainte la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează în duminica.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Grindeanu a mers acasă ca să prindă putere şi întrevede „lucruri incredibile” la votul pe moţiunea de miercuri

Întâmpinat de sute de susţinători în curtea organizaţiei PSD Timiş, unde a venit sâmbătă în jurul prânzului, premierul Sorin Grindeanu s-a arătat încrezător în şansele sale de a rămâne la Guvern şi l-a atacat din nou pe Liviu Dragnea, cerându-i să fie bărbat şi să facă o dezbatere largă, nu în spatele uşilor închise, despre ce se întâmplă în partid şi la Guvern. 

"Am vrut să mai transmit o dată ceea ce i-am transmis şi până acum domnului Liviu Dragnea şi anume: să realizeze în ce situaţie a dus acest partid şi să îşi asume să fie bărbat politic, să vină în faţa Congresului, unde sunt mii de delegaţi şi să hotărască Congresul linia pe care merge partidul. De altfel, aşa spune şi statutul. Asta am transmis şi astăzi, şi în ultimele zile. Pentru mine şi colegii mei e foarte important ca PSD să rămână la guvernare iar, în al doilea rând, consultarea în partid să se facă în Congres, cu mii de delegaţi, să îşi asume modul în care a gestionat lucrurile în partid,  să demisioneze. Îi cer să fie un adevărat bărbat politic, să nu fugă, să nu stea închis împreună cu câteva persoane", a declarat Grindeanu, la ieşirea din sediul PSD Timiş, acolo unde a participat la o şedinţă cu liderii locali pentru aproximativ două ore.

Grindeanu a subliniat faptul că nu va părăsi niciodată PSD, iar de câte ori Liviu Dragnea îl va da afară, de atâtea ori se va reînscrie.

"Eu am spus-o şi public. Am fost, sunt şi voi fi membru în acest partid. Nu am schimbat niciodată partidul politic şi nici nu vreau. Poate să mă dea de câte ori vrea afară Liviu Dragnea. Organizaţia pe care o conduc, cu perfomanţe, consideră că sunt în continuare cel care îi reprezint cel mai bine. Astăzi am venit să văd, aşa cum vă spuneam, care e pulsul organizaţiei. Domnii au cam uitat să trimită actele cu excluderea mea. Din punctul meu de vedere, nu are cum să mă excludă vreodată din PSD Liviu Dragnea. Nu mă poate exclude de câte  ori mă voi reînscrie", a mai spus premierul.

În ceea ce priveşte convocarea unui Congres, Grindeanu a explicat faptul că l-a cerut pentru a se stabili linia pe care să meargă partidul şi pentru a fi luate în discuţie toate problemele "care au apărut de vreun an şi ceva de când partidul se conduce din două în două luni prin Comitete Executive Naţionale".

"Ăsta nu e un mod democratic de a conduce partidul. Eu nu am întâlnit ca, de un an de zile, să nu se mai organizeze un Birou Permanent Naţional şi s-au organizat CEx-uri, în general, pentru sacţiuni. Era normal să vedem o analiză a rezultatelor alegerilor pariale de duminică, din ţară. Nu s-a făcut această analiză, s-a băgat sub preş rezultatul acestor alegeri. Nu e normal", a adăugat şeful Guvernului.

Întrebat dacă a discutat cu cei din UDMR, Grindeanu a răspuns: "Ne-am mai sunat. Şi ei pe mine, şi eu pe ei".

"Lucrurile legate de moţiunea de cenzură, de diverse înţelegeri, nu se pot face cu uşile închise. Eu, orice întâlnire pe care o voi avea, cu acordul celor cu care mă întâlnesc, o să o transmit public", a completat premierul.

În acest context, întrebat dacă a avut contacte cu cei din PMP sau chiar cu preşedintele partidului, Traian Băsescu, Grindeanu a negat, adăugând faptul că Liviu Dragnea s-ar putea să fi avut.

"Eu, nu, dar încă preşedintele PSD s-ar putea să da", a punctat Grindeanu.

Pe de altă parte, Grindeanu nu exclude înlocuirea din funcţii a altor miniştri, după vacantarea portofoliilor de la Dezvoltare şi Interne.

"O să văd zilele următoare, dacă vreun minister nu funcţionează şi nu vor merge la serviciu, o să fac înlocuirile necesare astfel încât activitatea Guvernului să nu rămână blocată", a spus Grindeanu, afirmând că are sprijinul mai multor organizaţii, pe lângă cele care şi-au declarat public susţinerea faţă de el.

Referindu-se la votul de miercuri, privind moţiunea de cenzură, Grindeanu a declarat că "lucrurile se vor desfăşura într-un mod de-a dreptul incredibil".

"Votul trebuie să fie secret. O să vedeţi miercuri cum lucrurile se vor desfăşura într-un mod de-a dreptul incredibil, dar deocamdată vreau să văd cum PSD depune moţiune împotriva Guvernului PSD. În acest loc am ajuns datoritată managementului Liviu Dragnea", a mai spus premierul.

Cum se poziţionează restul partidelor faţă de moţiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern

ALDE va vota alături de partenerii din PSD.

Noul preşedinte al PNL Ludovic Orban a declarat că formaţiunea sa nu va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD-ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură.

Întrebat dacă PNL va participa duminică la şedinţa de plen comun convocată de PSD şi ALDE pentru citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, Orban a răspuns: „Duminica e zi de odihnă de la Dumnezeu. O să fie zi de alegeri (la noi, n.r.) . Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale”.

„După alegerea Biroului Politic, voi convoca acest for luni pentru a hotărî care este poziţia oficilă a PNL faţă de grava criză în care se află România din cauza majorităţii parlamentare”, a spus Orban.

Consiliul Permanent al UDMR a decis, sâmbătă, să discute cu reprezentanţii Guvernului şi ai coaliţiei PSD- ALDE despre situaţia politică, urmând ca Uniunea să ia o decizie privind moţiunea de cenzură doar miercuri, înainte de vot.

Vineri seara, surse politice au declarat pentru Gândul că Liviu Dragnea a ajuns la o înţelegere cu UDMR şi că parlamentarii acestei formaţiuni vor susţine moţiunea de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern.

PMP a anunţat că nu negociază cu PSD şi că nu va vota moţiunea de cenzură, Traian Băsescu cerând şi ca parlamentarii opoziţiei să nu se prezinte duminică în plen.

"Duminică se va citi în Parlament moţiunea de cenzură a PSD împotriva guvernului PSD, iar miercuri va avea loc dezbaterea si votul. Din păcate, sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD. Desigur, maidanezul de companie al PSD, Călin Popescu Tariceanu va conduce lucrările Camerelor Reunite", a scris Traian Băsescu.

În viziunea sa, celelalte partide parlamentare nu ar trebui să fie prezente în sala de plen.

"La o astfel de disputa internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar aşa PSD ar putea înţelege în ce situaţie ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ţine loc de inteligenţă, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat", a încheiat Băsescu.

USR a anunţat de asemenea că nu votează moţiunea. Conducerea USR a decis ca parlamentarii formaţiunii să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, liderii partidului catalogând situaţia ca fiind ”un circ care s-a produs între două găşti, o bătălie între hoţi şi incompetenţi”. ”USR nu va participa la nicio discuţie referitoare la intrarea la guvernare sau altceva de genul acesta. USR consideră că în momentul de faţă singura variantă onorabilă este cea a alegerilor anticipate", a declarat preşedintele interimar al USR, Elek Levente.

Citește și: