Cătălina Mănoiu
3280 vizualizări 17 mar 2018

“Pentru mine ca parlamentar acest lucru înseamnă că vreau să se respecte legea. Dacă legea prevede desecretizarea acestor protocoale, este foarte bine. Dacă acest lucru este cerut în cadrul unui plan, unui scenariu făcut de domnul Dragnea, împreună cu doamna Dăncilă, împreună cu preşedintele comisiei de control, asta-i altceva”, a declarat deputatul PNL Cezar Preda, la RFI, solicitat să comenteze demersul Guvernului privind desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţiile statului.

Cezar Preda a afirmat că aceasta „cascadă a solicitărilor este în funcţie de ce turnătorie” apare seara la TV.

“Toată cascada asta a solicitărilor este în funcţie de ce se întâmplă pe agenda zilei, depinde ce turnătorie ordinară mai apare în fiecare seară la televizor şi reacţia este la nivel guvernamental. Este foarte grav, din punctul meu de vedere, că România ajunge să-şi conducă destinele prin Guvernul său, în funcţie de problemele pe care le au anumiţi oameni politici”, a spus Preda.

Deputatul liberal a afirmat că desecretizarea protocoalelor nu va aduce nimic nou.

„(...) Desecretizarea lor nu va aduce absolut nimic nou şi nu va schimba cu absolut nimic starea de fapt. Dacă aceste protocoale au avut un caracter legal, au avut o componentă legală, limitativă şi bazată pe ceea ce înseamnă securitatea naţională, lucrurile vor rămâne aşa, nu vor schimba cu nimic nici modul în care este perceput domnul Dragnea, nici modul în care sunt percepuţi cei care acum se toarnă între ei şi care, culmea, acuzau că există un stat paralel şi toată România a văzut de fapt că ei erau statul paralel, ei erau în mijlocul acestui stat paralel, în care puneau guverne, puneau oameni pe funcţii importante, în urma unor întâlniri informale în spaţii private”, a spus Preda. 

Premierul Viorică Dăncilă a solicitat vineri desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială, informează un comunicat al Executivului. 

Potrivit sursei citate, solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora "se interzice clasificarea că secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informatiile de inters public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime". 

 

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de împuterniciţii şi funcţionării superiori abilităţi prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează şi controlul masurilorprivitoare la protecţia informaţiilor clasificate. În situaţia protocoalelor de colaborare între SRI şi alte instituţii ale statului, persoanele care au dreptul să declasifice respectivele informaţii sunt conducătorii instituţiilor semnatare, care, în speţă, au şi calitatea de autoritate desemnată de securitate, se mai arată în comunicat. 

Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, CSAT asigura coordonarea, la nivel naţional, a tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate. 

Preşedinţia a transmis vineri, printr-un comunicat, că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a preşedintelui.

"Prin deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sau pentru punerea în aplicare a prevederilor acestora, nu s-a stabilit în mod concret şi nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituţiile statului român. (...) La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcţii de acţiune şi măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, dispuse în temeiul Legii 415/2002. Prin urmare, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare", se arată în comunicatul preşedinţiei.

Citește și: