106 vizualizări 18 sep 2019

„Confirmă ceea ce am spus de fiecare dată, că preşedintele a acţionat neconstituţional”, a afirmat Viorica Dăncilă, întrebată miercuri ce opinie are despre decizia CCR.

Chestionată când va veni pentru a cere votul de încredere în Parlament, Dăncilă a răspuns: „Dau declaraţii după CEx”.

CCR arată că, într-un comunicat de presă, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.

Premierul a precizat, într-o postare miercuri pe Facebook, că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.

Liderul deputaţilor PSD, despre decizia CCR: O văd ca pe o victorie a Guvernului

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a declarat, miercuri, că decizia CCR conform căreia preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari reprezintă o victorie pentru Guvern.

Întrebat ce părere are despre decizia dată meircuri de Curtea Constituţională, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a răspuns: "Eu o văd ca pe o victorie a Guvernului, în sensul în care preşedintele României va fi nevoit să semneze decretele pentru înlocuirile miniştrilor interimari şi mai departe vedem ce se-ntâmplă".

Social-democratul a mai fost chestionat când ar fi momentul ca Guvernul să vină pentru votul din Parlament, acesta spunând că ar trebui aşteptată depunerea moţiunii de cenzură din partea Opoziţiei.

"Eu cred că mai înainte de toate trebuie să aşteptăm depunerea moţiunii de cenzură pe care cei din Opoziţie o tot propun în faţa tuturor însă niciodată nu o aduc şi pare că nu se înţeleg între dânşii nici măcar să strângă semnăturile pentru această moţiune. Întâi de toate vedem dacă sunt capabili sau dacă doresc să depună această moţiune de cenzură. Nu îmi mai pun problema dacă au şi şanse de reuşită. Normal toate lucrurile aceastea le vom discuta după această moţiune, care va cădea fără niciun dubiu", a explicat Simonic.

Iordache despre decizia CCR: Am văzut azi un Iohannis timorat. Plecarea lui Birchall, o normalitate

Deputatul PSD Florin Iordache a afirmat că a văzut astăzi un Klaus Iohannis timorat, atunci când a ieşit la declaraţii după decizia CCR de miercuri. Social-democratul a precizat că plecarea Anei Birchall de la conducerea Ministerului Justiţiei i se pare „o normalitate”.

„Preşedintele a nu ştiu câta oară încalcă Constituţia, blochează Guvernul. Nu e nimic nou în acest lucru. Faptul că s-a constatat că preşedintele are anumite atribuţii constituţionale , acela de a numii şi a ţine cont de propunerile de revocare pe care le înaintează primul-ministru, stabileşte foarte clar rolul constituţional, atât al preşedintelui, cât şi al primului-ministru. De asemenea, constat faptul că în condiţiile în care se cere să fie motivate, iată că am văzut un preşedinte timorat în şedinţa pe care a avut-o acum la Cotroceni, prin faptul că nu avea explicaţii. Spunea un singur lucru că premierul Viorica Dăncilă va veni în faţa Parlamentului. Va venii fără îndoială, nu avem nicio problemă”, a delcarat Florin Iordache, miercuri, înaintea şedinţei CEx al PSD.

Întrebat când va merge Guvernul în Parlament, Iordache a răspuns că vom stabili acest lucru şi că Guvernul are suficiente voturi în Parlament.

„Asta o vom stabili noi. În primul rând, cel care va trebui să-şi îndeplinească prerogativele constituţionale este preşedintele, atât la revocare, cât şi la numire. În acelaşi timp , că tot discutăm de testul în faţa Parlamentului, iată că cei din Opoziţie, la toate îndemnurile pe care le fac preşedintele nu reuşesc să adune un număr suficient de voturi să vină în Parlament. Deci dacă cineva vrea să dărâme un Guvern, prima dată ar trebui să depună o moţiune de cenzură. Eu personal nu cred că vor veni în perioada următoare să depună o moţiune de cenzură în faţa Parlamentului. Avem suficiente voturi să susţinem Guvernul”, a explicat Iordache.

Social-democratul a mai fost întrebat ce părere are despre plecarea Anei Birchall de la Justiţie, în urma deciziei CCR, răspunzând că este „o normalitate”.

„E o normalitate pentru că printre marile vicotrii pe care le-a avut această Guvernare este şi aceea că am repus justiţia acolo unde-i este locul şi într-un Guvern politic, un ministru politic nu-şi poate permite să-şi bată joc de munca Parlamentului, prin faptul că aşa îi spun nişte consultanţi, fie că discutăm despre o foaie de parcurs cu o putere occidental”, a mai spus Iordache.

Florin Iordache a mai declarat că nu îi este clar dacă Ana Birchall a semnat, într-adevăr, „o foaie de parcurs” şi că este mai degrabă deranjat de declaraţiile acesteia din spaţiul public, care „vin în contradicţie cu tot ceea ce a încercat să facă PSD în ultimii ani”.

 

Citește și: