Sorin Bogdan
23090 vizualizări 7 oct 2018

Coaliţia pentru Familie: Guvernul nu a informat cetăţenii despre Referendum

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie dau vina pe Guvern pentru eşecul referendumului, din cauză dă nu au fost în stare să informeze populaţia despre obiectivul scrutinului.

”Să ne amintim că au existat canale media, partide, vocea societăţii care ne pregăteau zi de zi, ceas de ceas pentru fraudă. Era singurul mesaj pe care-l spuneau: fraudă, fraudă! A fost un referendum extrem de calm cu iregularităţi care s-au întâmplat în special împotriva susţinătorilor Referendumului, dar care a dovedit că nu există urmă de fraudă. Nu vom mai relua aici subiectul incapacităţii Guvernului şi a administraţiei României de a informa publicul românesc cu datele legale strict necesare, cu informaţia necesară despre legea despre care vorbim de revizuire constituţională, despre întrebarea care este scrisă în buletinul de vot”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe Facebook, preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu.

Ora 22:30

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la urne la ora 21:00 a fost de 20,41%.

Prezenţa la urne la ora 21:00 la Referendumul pentru familie a fost de 20,41%

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, din 18.278.496 alegători înscrişi pe listele permanente, s-au prezentat la referendumul din acest weekend 3.731.704, reprezentând 20,41%.

Judeţe cu prezenţă mare: Suceava (30,6%), Dâmboviţa (28.9%), Bihor (28,9%), Olt (27,1%), Bistriţa Năsăud (26,9%), Botoşani (26,8%), Neamţ (26,6%).

Judeţe cu prezenţă scăzută: Covasna (8,5%), Harghita (11,1%), Tulcea (14%), Constanţa (14,4%), Satu Mare (14,4%), Sibiu (14,9%), Mureş (15,7%).

În Capitală, la închiderea urnelor, prezenţa la vot a fost de 15,7%.

În Diaspora au votat, până la ora 21:00 (ora României) 121.118 persoane, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra, 5.557 votanţi.

Biserica Catolică: Continuăm să propovăduim Evanghelia familiei

Biserica Catolică din România nu se lasă intimidată de eşecul Referendului pentru familie şi transmite în continuare că, la temelia familiei se află căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, întărită de Taina Sfintei Cununii.

”Biserica Catolică din România, după desfăşurarea Referendumului din datele de 6-7 octombrie 2018, în calitatea sa de „mamă şi învăţătoare”, prin vocea episcopilor săi, reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. Slujind cauza mântuirii, din mandatul primit de la Cristos, capul său, peste vremuri, ea nu încetează niciodată să propovăduiască Evanghelia familiei cu curaj şi speranţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de episcopii catolici.

”Biserica încurajează deschiderea faţă de viaţă a părinţilor şi îi însoţeşte pe aceştia în grija lor pentru educaţia copiilor. Implorăm ajutorul şi milostivirea lui Dumnezeu Unul şi Întreit peste toate familiile de acum şi din viitor din ţara noastră şi din lumea întreagă, iar mijlocirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu să ne obţină bucuria trăirii cu demnitate, în pace şi bună înţelegere”, mai arată comunicatul.

Ludovic Orban acuză PSD, Guvernul şi pe Liviu Dragnea pentru... 

Aflat la sediul PNL la ora închiderii secţiilor de votare, Ludovic Orban a aruncat toată vina pentru eşecul referendumului în cârca PSD, a lui Liviu Dragnea şi a guvernului.

”Tentativa lui Liviu Dragnea şi a PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot şi să dea în acest fel vot de blam lui Liviu Dragnea şi către partidele de guvernământ. Practic, Liviu Dragnea a furat cetăţenilor care au semnat iniţiativa de revizuire a Constituţiei, a confiscat această temă, a compromis-o, pentru că pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofileşte, se compromite şi este aruncat în derizoriu orice,” a declarat Orban.

”Organizarea referendumului a fost extrem de proastă. Nu a existat niciun fel de campanie de informare din partea Guvernului. Pacă acest Guvern şi-a dorit ca interesul pentru referendum să fie cât mai mic.” 

Traian Băsescu: Românii şi-au luat diploma de maturitate europeană

Fostul preşedinte Traian Băsescu, care a susţinut referendumul şi a votat DA, întoarce foaia şi laudă acum maturitatea românilor, în timp ce îi acuză pe Liviu Dragnea şi pe Patriarhul Daniel de tentativă fără succes de manipulare a electoratului.

"Românii şi-au luat singuri diploma de maturitate europeană! Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea, au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de Duminică," scrie Băsescu pe pe Facebook.

"Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecţie usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eşecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea guvernului şi pentru PSD, plus banii cheltuiţi. În plus, eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR / PSD nu poate controla votul popular. Rezultatul pozitiv al eşecului referendumului? Românii şi-au luat singuri diploma de maturitate europeană.

P.S. Rămân un susţinător al familiei formată prin căsătoria dintre o femeie şi un bărbat şi aşa o să-mi educ cei patru nepoţei, dar îi voi considera egali în drepturi şi pe cei care trăiesc în familii monoparentale şi pe homosexualii care trăiesc în parteneriat civil", încheie Băsescu.

Dan Barna, USR: România, o naţiune europeană şi tolerantă

Preşedintele USR Dan Barna a reamintit că partidul său a fost singurul care s-a opus explicit acestu referendum, iar românii au confirmat prin boicotarea lui că demersul este inutil.

"Acest referendum nu a fost validat de către cetăţenii României. Este România secolului 21 cu români mai tradiţionalişti, unii mai implicaţi. Faţă de referendumul din aceste două zile, USR a fost singurul partid care şi-a asumat să ducă mesajul românilor şi anume că e un demers inutil, care nu rezolvă nimic din dramele României. Rezultatul mai confirmă că, dincolo de încercările PSD-ALDE, Dragnea sau Tăriceanu de a guverna prin frică, România e o naţiune europeană, una tolerantă care a refuzat să facă paşi înapoi," a declarat Dan Barna.

ACCEPT: Românii nu pot fi păcăliţi de politicienii care îndeamnă la ură şi dezbinare

Imediat după închiderea secţiilor de votare, Asociaţia Accept a salutat succesul campaniei de boicotare a referendumului.

”Asociaţia ACCEPT salută rezultatul referendumului de astăzi. Împreună, prin #boicot, am arătat că noi, cetăţenii, dorim o Românie a valorilor democratice, o ţară în care respectul, egalitatea şi bunul simţ ghidează societatea,” se arată într-un comunicat oficial. ”Astăzi am arătat că nu putem fi păcăliţi de o agendă politică care ne îndeamnă la ură şi dezbinare, am arătat că cei mai mulţi dintre noi credem că drepturile omului nu se votează la referendum. Electoratul şi-a afirmat, încă o dată, ataşamentul faţă de parcursul european al ţării noastre şi faţă de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală.”

Ora 21:00

Printr-o acţiune coordonată, mai mulţi lideri liberali au publicat pe Facebook, fix la ora 21:00, un mesaj care pare semnnalul unui PUCI în PNL.

”Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge,” se scrie în mesajul postat de Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Cătălin Predoiu şi Mara Calista.

Ora 21:00

Toate secţiile de votare de pe teritoriul României s-au închis. La ora 22:30, Biroul Electoral Central va anunţa prezenţa la urne de la ora 21:00. Una din cele mai concludente descrieri a Referendumului pentru familie este relatată de jurnalista Valerie Hopkins pe twitter. ”Secţiile de votare sunt la fel de goale ca frigiderul meu,” mi-a povestit un tip dintr-un sat de lângă Bucureşti

Ora 20:30

Bireoul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot la ora 19:00 era de 18,87%.

Prezenţa la urne la ora 19:00 era de 18,87%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscrişi pe liste permanente, până la ora 19.00, au votat 3.450.189.

Judeţe fruntaşe: Suceava (28,79%), Dâmboviţa (26,8%), Bihor (26,6%), Botoşani (25,2%) şi Neamţ (25%).

Judeţe cu prezenţă redusă: Covasna (7,89%), Harghita (10,2%), Tulcea (13,3%), Constanţa (13,7%).

În Capitală, prezenţa la vot, la ora 19:00, a fost de 14,6%.

 

În Diaspora, şi-au exercitat dreptul la vot 111.457 persoane, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra, 5.466 votanţi.

Ora 19:30

Preşedintele Klaus Iohannis a votat în această seară, la Secţia numărul 68 amenajată la Şcoala Generală 4 din municipiul Sibiu. Şeful statului a făcut câteva poze cu membrii comisiei şi i-a întrebat cum merge. După vot, preşedintele nu a discutat cu ziariştii, spunând doar ”O seară bună!”.

Ora 19:00

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a votat, duminică, la referendum, la o secţie de votare din Cluj-Napoca, după ce sâmbătă a vrut să voteze la Arad, dar nu avea buletinul la el.

Kelemen Hunor a confirmat pentru corespondentul Mediafax, că şi-a exercitat dreptul democratic la vot, dar a refuzat să spună cum a votat.

”Mi-am exercitat dreptul democratic la vot. Am votat, duminică, la secţia de votare nr. 64 de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Şincai” din Cluj-Napoca”, a spus liderul UDMR.

Ora 18:00

O serie de imagini apărute în mediul online arată foarte mulţi români aşteptând la secţiile de votare deschise în Dublin, Irlanda.

Aceeaşi situaţie era şi în Nuremberg, Germania.

Imagini similare apăruseră aseară pe reţelele de socializare şi de la secţia de votare deschisă în Harrow, Marea Britanie. Ambasadorul României în UK, Dan Mihalache, a explicat pentru Mediafax, că au fost luate toate măsurile şi că se va face o analiză să vadă dacă e nevoie pe viitor de noi secţii. Ministerul Afacerilor Externe a organizat, pentru acest referendum, 378 secţii de votare în străinătate. Până la ora 16:00, În Diaspora votaseră 87.563 de oameni, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra, 4.467.

Ora 17:30

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la urne la ora 16:00 era de 15,21%.

Prezenta la urne la ora 16:00 era de 15,21%

Potrivit datelor BEC, din 18.278.496 de alegători înscrişi pe listele permanente, au votat 2.781.918.

Judeţe cu prezenţă mare: Suceava (23%), Dâmboviţa (21,46%), Bihor (21,39%), Botoşasani (20,49%) sau Neamţ (20,29%).

Judeţe cu prezenţă slabă: Covasna (6,47%), Harghita (8,36%), Tulcea (10,86%), Satu Mare (11%).

În Bucureşti, duminică, ora 16.00, prezenţa la vot era de 12,55%.

În Diaspora au votat, până la ora 16.00, 87.563 de oameni, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra, 4.467 de oameni.

Ora 16:30

În satul Dobreşti din judeţul Timiş, în care s-a născut Patriarhul Daniel, a fost înregistrată o prezenţă la vot de 106,06%, până duminică, la ora 13.00, transmite corespondentul Mediafax.

În total, au fost înscrişi pe liste 33 de alegători cu drept de vot, fiind înregistraţi 35 de votanţi, dintre care 18 pe lista suplimentară.

În Dobreşti s-a născut şi Patriarhul Daniel, la data de 22 iulie 1951.

De asemenea, la secţia de votare din localitatea timişeană Lăpuşnic, prezenţa la urne a fost de 73,68%, duminică, la ora 13.00.

 

Prezenţa la vot la nivelul judeţului Timiş era de 10,96%, la ora 13.00.

Ora 16:00

Printr-un mesaj video pe Facebook, liberalul Mihail Neamţu îi îndeamnă pe oameni să meargă să voteze la Referendumul pentru familie.

"Am fost în San Francisco, am fost în Los Angeles, am fost să mă închin şi la moaştele Sfântului Ioan Maximovici şi totuşi, în acea lume unde există oameni care stau drept în faţa lui Dumnezeu, se produc schimbări radicale. Despre aceste schimbări radicale vreau să vă vorbesc. Cu alte cuvinte, iubiţi credincioşi, vin din viitor şi am o veste nu tocmai bună. Viitorul nu arată foarte bine, dacă noi nu ne implicăm, pentru că astăzi după ce experimentele dureroase ale comunismului au sfârşit, (...), unii ideologi s-au gândit să nu mai atace frontal această problemă, ci s-o atace indirect. Nu se mai ocupă de mijloacele de producţie, aşa cum erau înţelese odinioară, ci se ocupă de distrugerea unor instituţii organice care nu au nevoie de existenţa statului ca să funcţioneze, cea mai importantă instituţie fiind familia", spune Mihail Neamţu, membru al organizaţiei PNL Sector 1.

"Iată-ne acum, la 30 de ani de la Revoluţie, când ideea de libertate de expresie e contestată. Ori ce este, iubiţi credincioşi, dacă nu un exerciţiu de libertate. Ce anume au avut în minte tinerii de la Timişoara, Lugoj, Arad, Sibiu, Cluj şi Bucureşti între 17-21 decembrie 1989, dacă nu libertatea? De ce am vrut să scăpăm de regimul odios al lui Nicolae Ceauşescu, dacă nu să fim liberi să ne învăţăm copiii valorile noastre creştine în şcoli şi în spaţiul public ca şi acasă? Ori astăzi ni se spune că un asemenea exerciţiu de libertate e de fapt un exerciţiu, atenţie, de discriminare", a completat liberalul în discursul său.

Mihail Neamţu mai susţine că, indiferent dacă trece Referendumul pentru familie, de acum înainte trebuie "să începem să ne asumăm rolul şi de sămănători, dar şi de pescari de oameni".

Ora 15:30

Patriarhul Daniel a reamintit credincioşilor, după slujba de duminică, importanţa votului la referendum, îndemnându-i să meargă la urne, ca să nu fie prea târziu.

”Cei care nu aţi fost până acum la vot, vă rugăm să mergeţi, ca să nu fie prea târziu.(...) Vă îndemnăm să mergeţi la vot şi să aveţi această onoare, să arătaţi libertatea şi dreptul acesta, să primiţi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toată lucrarea cea bună. Să trăiţi întru mulţi ani,” a spus Patriarhul Daniel, potrivit Basilica.ro.

”Şi ieri am încurajat pe credincioşi să meargă la votul dedicat familiei şi am spus că participarea la vot este un drept, o onoare şi o binecuvântare. Astăzi repetăm aceleaşi cuvinte şi explicăm că această binecuvântare este o binefacere pentru familie şi pentru popor”, a spus Preafericirea Sa.

Ora 15:00

Coaliţia pentru Familie, organizaţie al cărei demers a stat la baza organizării Referendumului pentru familie, acuză PSD şi liderii politici din ţară pentru absenteismul fără precedent în România postdecembristă.

"Comitetul de Iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea art.48 alin. (1) din Constituţia României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare judeţ, precum şi informaţiile comunicate de cetăţenii implicaţi în susţinerea acestui demers, semnalăm evidenţa dovedită a faptului că ne aflăm în faţa unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituţiei României, ce face obiectul prezentului Referendum.

Pentru toţi cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluţia din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat şi al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii ţări de către PSD, falsitatea acestor afirmaţii", se arată în comunicatul transmis de Coaliţia pentru Familie.

Organizaţia acuză şi maniera superficială şi neprofesionistă de organizare a scrutinului.

"Trebuie să înţelegem că ne aflăm în situaţia în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor şi cultelor creştine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declaraţiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă şi astăzi, prin vectori politici, administrativi şi mediatici, aflaţi sub influenţa partidelor politice.

Atragem atenţia partidelor politice că cetăţenii români sunt primii care au înţeles acest boicot politic, transmiţându-ne efectele sale din fiecare judeţ din ţară, fiind evidentă pentru toată lumea falsitatea declaraţiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acţionat în realitate. Facem un ultim apel să înceteze imediat acest boicot politic generalizat la nivelul întregii ţări, pentru că el este îndreptat direct şi în primul rând împotriva creştinilor din România", se arată în comunicatul Coaliţiei pentru familie.

Ora 14.45

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a votat duminică, la Universitatea de Arhitectură din Capitală, pentru familie şi în spiritul religiei în care a fost crescută.

”Am venit astăzi să îmi exprim dreptul constituţional la vot. Bineînţeles că am votat pentru familie, pentru normalitate, am votat în spiritul religiei în care am fost crescută.(...) Aşa cum ştiţi, noi şi ieri, şi astăzi, suntem la minister şi dacă ar fi să fac o apreciere, aş spune că tot ce intră în responsabilitatea MAI a fost gestionat foarte bine. La procesul electoral din 2016, au fost sesizate în ziua votării peste 100 de fapte care intră în sfera infracţională. De această dată, cel puţin până aseară, am avut doar 9 infracţiuni sesizate”, a declarat Carmen Dan.

"Premierul Viorica Dăncilă a dat ieri exemplul concret, pe care trebuie să îl dea orice om politic cu o funcţie de demnitate publică. A fost la vot şi a votat conform propriei conştiinţe", a replicat Carmen Dan, întrebată fiind de votul premierului Viorica Dăncilă din 2015, atunci când, în Parlamentul European, dădea un vot favorabil unui raport ce prevedea inclusiv căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

"Îmi exprim speranţa, ca până la sfârşitul zilei, şi preşedintele României să îşi exprime opţiunea la referendum. E o iniţiativă civică, prima de acest gen. Eu îmi doresc exprimarea cetăţenilor la vot e să capepte valenţe autentice în conştiinţa socială," a spus Carmen Dan.

Ora 14:30

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la urne la ora 13:00 era de 11,67%.

Prezenţa la urne la ora 13:00 era de 11,67%

Din totalul de 18.278.496 alegători aflaţi pe listele permanente, 2.134.579 şi-au exprimat votul, reprezentând.

Judeţele fruntaşe: Dâmboviţa (17%), Bihor (15,99%), Suceava (15.59%), Olt (14,68%).

Judeţe codaşe: Covasna (4,97%), Harghita (6,19%), Satu Mare (8,23%), Sibiu (8,84%).

În Capitală, până duminică la ora 13.00, şi-au exprimat votul 10,21% dintre alegători.

În Diaspora, până la ora 13.00, au votat 63.241, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra - 3.622 de oameni.

Ora 14:00

Parohul Bisericii Sfântul Elefterie din Bucureşti, preotul Valer Ulican, i-a îndemnat pe enoriaşi să meargă la referendum, avertizând că pot apărea şi alte păcate, precum ”prostituţia sau zoofilia”.

La scurt timp după încheierea Liturghiei şi după ce a ţinut predica obişnuită a slujbei de duminică, parohul Bisericii Sfântul Elefterie din Capitală i-a îndemnat pe enoriaşi să meargă la referendum.

”Iubiţi credincioşi, astăzi este o zi mare. Şi pentru că fiecare dintre cei care suntem botezaţi şi suntem creştini, suntem chemaţi să ne exprimăm voinţa pentru ca în Constituţie să fie trecută căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Vedem că în limba română - şi nimeni nu s-ar fi gândit în urmă cu 30 de ani, când spui soţ să fie mai mulţi soţi, să fie trei, patru, cinci sau mai mulţi bărbaţi, sau mai multe femei. De aceea suntem chemaţi”, a explicat părintele Ulican.

”Desigur, au fost foarte multe dezinformări, aproape toate televiziunile au fost împotrivă şi au asociat această iniţiatăvă cu oameni politici. Dar aceasta este, iată, o lucrare a Mântuitorului Iisus Hristos, prin care noi ne arătăm apartenenţa la învăţăturile lui Hristos şi a tradiţiei noastre strămoşeşti. De aceea, vă îndemnăm pe fiecare, deşi nu Biserica este iniţiatoare, ci Asociaţia pentru familie, dar dacă este în contextul acesta şi în conformitate cu învăţătura creştină, este bine să arătăm că suntem creştini”, a mai spus acesta.

Părintele consideră că păcate ca homosexualitate nu pot fi oficializate, pentru că pot atrage altele, ”precum zoofilia sau prostituţia”.

”Nu poţi să fii botezat, să fii creştin şi să oficializezi alte păcate, ce aduc după aceea altele, şi prostituţie, după aceea, ştiu eu, zoofilie şi altceva. Păstrăm tradiţia noastră, a neamului nostru creştinesc.(...) Nu am făcut niciodată propagandă pentru niciun partid politic, dar dacă suntem ai Bisericii, să arătăm că nu suntem doar 5%. Fiecare aveţi rude şi copii, şi e bine să participaţi. Cum doriţi să votaţi - nu vă spunem noi cum, cu toate că o să votăm DA”, a mai afirmat preotul.

Biserica ”Elefterie” a fost aproape plină duminică, iar printre enoriaşi erau fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu sau medicul Mihai Lucan. La această biserică vin, de regulă, foarte multe personalităţi, cântăreaţa Corina Chiriac fiind o prezenţă constantă.

Ora 13:30

După ce a votat la Referendumul pentru familie, mitropolitul Banatului Ioan Selejan a declarat că familia creştină reprezintă “cel mai important proiect de ţară”, iar dacă va eşua, România ar putea să “cadă în istorie”. Mitropolitul a votat duminică, la secţia din incinta Liceului Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara.

“Am votat pentru susţinerea celui mai important proiect de ţară, familia. Familia creştină este cel mai important proiect de ţară existenţial pentru noi, românii. Dacă acest proiect de ţară eşuează, înseamnă că România ar putea să cadă din istorie. De aceea, acest proiect naţional de ţară, familia, trebuie susţinut şi de noi şi de cei care vor veni după noi. Eu sunt călugăr, nu am familie şi totuşi am venit să susţin acest proiect de ţară, am venit ca să îmi cinstesc părinţii. De aceea, nu numai pe părinţii mei îi cinstesc, ci pe toţi părinţii şi pe toate familiile de români care de-a lungul istoriei au dat oameni de cinste aici, în ţara de la poalele Carpaţilor, România noastră”, a declarat Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului Ioan Selejean votează la Referendumul pentru familie

Prezenţa la vot la ora 10.00 în a doua zi de referendum era, în judeţul Timiş, de 7,41%.

Ora 13:15

Reprezentaanţii MAI fac mai multe verificări după ce în Bacău a fost semnalat că există secţii de vot unde urnele nu sunt sigilate.

”În legătură cu două sesizări privind posibile infracţiuni, se continuă verificările pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi persoanele responsabile. De asemenea, în Bacău, au fost primite la 112 sesizări cu privire la faptul că sunt secţii de vot unde urnele nu sunt sigilate. Drept urmare, a fost anunţat biroul electoral de circumscripţie”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Ora 13:00

La o secţie de votare din municipiul Vatra Dornei, amenajată într-un hotel, au votat, până duminică la ora 10.00, 326 de persoane, majoritatea turişti, aflaţi în centrele balneoclimaterice, transmite corespondentul Mediafax.

Turiştii aflaţi la băi în municipiul Vatra Dornei, judeţul Suceava, au votat masiv la refrenedumul pentru modificarea Constituţiei. În cele două secţii de votare amenajate în incinta celor mai mari complexe balneoclimaterice din oraş a fost înregistrată la ora 10.00, o prezenţă de 46,17%, şi respectiv 24,63%.

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, în cele două secţii au votat 470 de persoane pe listele suplimentare şi 173 pe listele permanente.

În municipiul Vatra Dornei sunt amenajate 14 secţii de vot, fiind aşteptaţi la urne 14.079 de alegători înscrişi în listele permanente. Până duminică, la ora 10.00 au trecut pe la urne un număr de 1.800 de persoane, un sfert dintre aceştia fiind turişti aflaţi la bazele de tratament din oraş.

Judeţul Suceava se afla, la ora 10.00, pe locul 7 la nivel naţional cu o prezenţă de 8,81%. În judeţ au fost amenajate 558 de secţii de vot şi sunt aştepaţi la urne 601.417 alegători.

Glumiţe cu Gigi Becali la Referendumul pentru familie

Codruţ Baciu, observator la vot în Voluntari, a postat pe pagina sa de Facebook o întâmplare care îl are ca subiect pe Gigi Becali. Potrivit acestuia, patronul FCSB a venit la secţia de votare să vadă care e prezenţa la vot.

Gigi Becali are o poziţie fermă în privinţa Referendumului pentru familie. Sâmbătă i-a obligat pe jucătorii FCSB-ului să meargă la vot, iar duminică a recidivat. Conform unei postări publice, omul cu banii de la FCSB s-ar fi dus la secţia de votare de la Voluntari şi a ameninţat că va vota de mai multe ori, supărat pe numărul mic de votanţi.

"Nea Gigi tocmai ne-a făcut o scurtă vizită din nou. A băgat capul pe uşa secţiei şi a întrebat dacă e prezenţă. Apoi a facut o glumiţă că votează iară. «N-aveţi voie», l-a atenţionat plină de zel o domnişoară de la Antena 3. «Şi ce dacă? Fac trei luni de puşcărie şi votez din nou şi din nou»", povesteşte Codruţ Baciu.

Ora 12:15

Preşedintele PMP Eugen Tomac a votat pentru modificarea Constituţiei la Referendumul pentru familie din convingere, dar regretă că societatea românească nu a fost pregătită pentru dezbaterea acestui subiect delicat.

"Am votat astăzi pentru modificarea articolului 48 din Constituţie. Este convingerea mea că un subiect atât de sensibil nu trebuie tratat cu indiferenţă. Regret că societatea noastră nu a fost pregătită pentru această dezbatere. Ca om politic, am dreptul acesta şi obligaţia în acelaşi timp de a apăra instituţia referendumului şi de a-mi exercita dreptul la vot. Am venit astăzi împreună cu tatăl meu, un român din Basarabia, care m-a educat în acest spirit al respectului faţă de familie. Eu am venit astăzi împreună cu tatăl meu şi am dat un vot din convingere", a afirmat Tomac, după ce a votat la Liceul Sfântul Sava din Capitală.

"Avem însă o realitate pe care nu o pot ignora nici eu şi observ că milioane de români sunt în această situaţie şi anume că în România avem un nou personaj care probabil este mai urât astăzi decât era Ceauşescu în ’89. E vorba de Liviu Dragnea, cel care în mod diabolic, a încercat să confişte acest demers şi să-l politizeze, motiv pentru care parte din societate sancţionează acest demers. Îmi îndrept speranţa însă că lucrurile vor reveni la o normalitate în ceea ce priveşte această dezbatere. Ca om politic de dreapta am venit astăzi şi am dat un vot din convingere", a completat Tomac.

Întrebat dacă are un mesaj pentru cei care urmează să voteze, liderul PMP a răspuns: "E o chestiune de conştiinţă a fiecăruia. Eu, ca om politic de dreapta care crede în aceste valori promovate de bisericile creştine, am venit din convingere şi am dat astăzi un vot. Subliniez însă că nu putem nega o realitate, că o încercare excesivă de a politiza. Gândiţi-vă că nu am avut nici 30 de zile de dezbatere pentru acest referendum. De ce? Cui serveşte această grabă şi toate aceste lucruri trebuiesc discutate în următoarea perioadă".

Ora 12:00

Peste 9.000 de deţinuţi din închisorile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au votat la referendum.

”Sâmbătă, la nivelul unităţilor penitenciare, şi-au executat dreptul de vot în cadrul referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei 9.374 de persoane private de libertate. Un număr de 14.678 de persoane private de libertate au formulat cereri pentru a-şi exercita acest drept”, a declarat, pentru Mediafax, Cristina Enache, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ea a mai precizat că au fost formulate cereri în 45 de unităţi de detenţie şi, până în moment, nu au fost incidente la vot.

Ora 11:30

Biroul Electoral Central anunţă că prezenţa la vot la ora 10:00 era de 7,24%.

Prezenta la vot la ora 10:00 era de 7,24%

Din totalul de 18.278.496 de alegători înscrişi pe listele permanente, până duminică la ora 10.00 au mers la secţiile de votare 1.324.642 de alegători.

Cea mai mare prezenţă: Dâmboviţa (11,3%), Bihor (10,39%), Dolj (9,71%) şi Mehedinţi (9,45%). În judeţul Teleorman, există secţii în care prezenţa la vot este de 44%, în timp ce la nivelul judeţului prezenţa este de 8,16%.

Cea mai scăzută prezenţă: Covasna (2,88%), Harghita (2,96%), Satu Mare (4,48%) şi Maramureş (4,87%). În judeţul Covasna, există 20 de secţii de votare unde prezenţa nu a atins 1% din alegătorii înscrişi pe listele permanente.

În Bucureşti, au fost prezenţi duminică, până la ora 10.00, 7,31% dintre alegători.

În Diaspora, au votat 50.043 de oameni, cei mai mulţi fiind prezenţi la o secţie din Marea Britanie - 3.122.

Ora 10:30

Preşedintele Klaus Iohannis va vota, duminică seară, la o secţie de votare din Sibiu, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Şeful statului se află încă de vineri la Sibiu, iar duminică dimineaţă a fost prezent la slujbă, la o biserică din oraş.

”Vă doresc o zi frumoasă,” a fost singurul răspuns pe care l-au primit jurnaliştii, după ce Klaus Iohannis a ieşit, împreună cu soţia, de la biserică.

Ora 10:00

Preşedintele PNL Ludovic Orban a votat DA la Referendumul pentru familie pentru că este un creştin convins şi un familist.

"Particip pentru că referendumul este cea mai puternică instrument al democraţiei. Tema referendumului de azi e una extrem de importantă, pentru că e vorba despre cum e constituită celula de bază a societăţii, familia. Mai precis, iniţiativa este de a defini în Constituţie modul în care era definit în legislaţie, felul în care se realizează căsătoria între un bărbat şi femeie. La acest referendum am decis să particip la vot şi să votez DA, pentru că sunt un creştin convins şi familist", a afirmat Ludovic Orban, după de ce a votat, duminică dimineaţă, într-o secţie din judeţul Ilfov.

"Le spun tuturor românilor că acest referendum nu e nici al PSD, nici al lui Liviu Dragnea, este unul care priveşte cetăţenii, ese un referendum prin care decidem modul în care va funcţiona familia, dacă va funcţiona în sensul creştin, al moralei creştinei. Nu cred că cei care îndeamnă cetăţenii să nu vină la vot fac un bine democraţiei."

Rugat să comenteze participarea sau absenţa preşedintelui Klaus Iohanis la referendum, Orban a replicat: "Nu ştiu dacă preşedintele va veni sau nu la vot. Nu putem califica că cineva lipseşte de la vot la ora asta. Se votează până la ora 21.00."

Despre eventuala invalidare a scrutinului, preşedintele PNL a declarat: "Nu ar trebui să îşi asume nimeni acest lucru. Sigur că pe tot ce pune mâna Dragnea se ofileşte, se compromite, se distruge. Dragnea a încercat să confişte această temă în interes propriu."

17 secţii de votare la care N-A VENIT NIMENI

Potrivit datelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central, în prima zi de referendum au existat 17 secţii de votare în care, în afară de membrii comisiei de votare, nu a intrat NIMENI.

Una dintre secţiile în care nu şi-a exercitat nimeni dreptul de vot este deschisă chiar în Bucureşti, la Colegiul Naţional "Matei Basarab". Pe liste sunt înscrişi 2454 de alegători, dar nici măcar unul n-a venit la urne în prima zi.

Alte patru secţii de votare cu procent zero de participare se află în judeţul Harghita. De altfel, judeţul a fost fruntaş la absenteism în prima zi de referendum, cu o prezenţă de doar 2,22%.

Niciun votant nu a venit nici la secţiile Pachia şi Harale, din judeţul Covasna (aflat pe lista celor mai inactive judeţe la acest referendum). Alte secţii fără votanţi au fost în judeţul Mureş (secţiile din Bozeni, Ilioara şi Sînsimion)

La acestea se adaugă două secţii din judeţul Hunedoara, una din Alba, o secţie din Vaslui, una din Vâlcea şi două secţii din judeţul Iaşi (localităţile Moşna.şi Recea).

Ora 7:00

 

Toate secţiile din ţară au fost deschise la ora 7:00 şi  nu au fost semnalate probleme, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

”Potrivit informaţiilor până la această oră, procesul de votare decurge fără probleme în întreaga ţară. Ca şi în prima zi, procesul de votare a început la ora 7 şi se va încheia la ora 21. Pe parcursul nopţii, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au asigurat paza secţiilor de votare pe care le-au predat azi dimineaţă preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot cu sigiliile intacte”, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

În prima zi a referendumului şi după încheierea votului, nu au fost înregistrate evenimente deosebite privind ordinea publică sau care să să afecte desfăşurarea normală a votului.

Citește și: