Ana Petrescu
Maria Stan
4643 vizualizări 6 oct 2018

Premierul Viorica Dăncilă şi-a motivat votul favorabil din Parlamentul European pe raportul ce prevedea căsătoriile gay, că documentul respectiv îndemna instituţiile doar să se gândească legat de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

"Este raportul domnului Antonio Panzeri. Acolo se spunea faptul că îndemna instituţiile să se gândească legat de căsătoriile între persoanele de acelaşi sex. Eu cred că românii se pot gândi. Categoric da (am citit raportul – n.r.). Citiţi-l bine şi o să vedeţi. V-am spus despre ce este vorba. Instituţiile şi statele membre să se gândească referitor la căsătoriile între persoanele de acest sex. Fiecare stat are dreptul să aibă o opinie şi am votat pentru deoarece aşa este democraţia", a declarat Viorica Dăncilă, la Focşani.

Viorica Dăncilă la referendumul pentru familie

Eurodeputatul ALDE Norica Nicolai recunoaşte că a aprobat raportul din 2015, dar pretinde că a n-ar fi votat si precizarea referitoare la căsătoriile gay.

Am asigurat cu vot pentru, deoarece am votat întreg raportul, dar acest text nu l-am votat din ce îmi aduc aminte. Eu ştiu sigur că am votat împotriva acestei chestiuni. Era o chestiune care după părerea mea nu are relevanţă în chestiunea aceasta, pentru că erau şi nişte texte care erau foarte corecte. Da (a dat vot împotriva acelui articol - n.r.), dar pentru că erau şi chestiuni care ţineau şi de alte lucruri, am votat pentru, în final. Sunt mai multe voturi pe articole, depinde de dimensiunea raportului", a comentat Norica Nicolai pentru Mediafax.

"Nu, fără punctul acela. Am votat clar contra. Am dat la mai multe, nu numai la acela. Eu cred că este raportul Lunacek. Nu, per articole pentru că a fost votul la vedere. Deci nu e niciun fel de problemă. Eu fiind de acord cu parteneriatul civil şi cu recunoaşterea unor drepturi. Singura poveste pe care eu am considerat-o este că România nu este totuşi pregătită pentru abordarea aceasta. În diverse ţări europene a durat 10-15 ani până au reuşit".

Norica Nicolai, europarlamentar ALDE

Chestionată de Mediafax dacă, în opinia ei, Parlamentul va adopta, până la finalul acestui an, un proiect de lege privind parteneriatul civil, europarlamentarul ALDE a replicat: "Nu-mi dau seama şi dacă mă uit la ce se întâmplă, la ce legi au şi la faptul că nu au majorităţi. Am văzut că nici PNL nu e de acord în momentul de faţă, probabil în viitorul Parlament sau anul viitor. Am văzut că nici PNL nu este de acord cu legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex ".

Aceasta a adăugat că la nivelul UE nu există sancţiuni pentru nereglementarea parteneriatului civil, deoarece sunt recomandări care ţin de dreptul familiei, nu sunt chestiuni obligatorii.

"Nu există nicio repercusiune, pentru că dreptul familiei e un domeniu de subsidiaritate în tratat, este după statele membre. Sunt recomandări doar, dar nu sunt obligatorii ca celelalte sisteme. Este expres prevăzut faptul că ceea ce ţine de dreptul familiei este un domeniu de reglementare al statelor membre, de subsidiaritate. Ce e obligatoriu este obligatoriu. Poţi fi sancţionat pentru infringement. Există procedura de infringement dacă nu aplici, dar chestiunile acestea sunt de subsidiaritate. Tocmai de aceea nu şi-au pus problema de la început. Mai târziu au apărut, după anii 1987, după 1990 în special a apărut această problematică", a explicat Nicolai.

Europarlamentarul Maria Grapini a explicat, sâmbătă pentru Mediafax, că decizia unui vot în favoarea raportului din 2015 a fost luată de grupul politic din care face parte.

"În 2015, nu era vorba de România, era vorba de un raport de la nivelul UE. Dacă nu este regulament, şi nu a fost un regulament obligatoriu de aplicat, aşa cum se votează în Parlamentul European restul: rezoluţiile şi directivele sunt adaptate în funcţie de condiţiie concrete din ţară. Atunci votul grupului politic din care fac parte a fost pentru rezoluţia respectivă, pentru acel raport. După votarea acelui raport şi alte state au făcut referendum şi corect este să votezi după condiţiile din ţara ta", a declarat Maria Grapini, care s-a prezentat la referendum, însă - aflând ce îi interesează pe jurnalişti - a evitat să spună în mod direct cum a votat.

"Avem voie să spunem cum am votat? Pentru că sunt două ziele până se termină votul.(...) Da, eu am fost la vot deja, la 8:30, la Timişoara. Este un maxim al democraţiei, având în vedere că celelalte referendumuri erau iniţiate fie de Preşedintele României, fie de Parlament, dar nu de cetăţeni. Este de datoria fiecărei părţi, indiferent că sunt de partea răspunsului DA sau NU, toţi ar trebui să meargă la vot pentru a demonstra că, de fapt, votul popular decide şi nu, ştiu eu, un grup restrâns de oameni.(...) Orice Guvern trebuie să organizeze referendumul având în vedere numărul mare de semnături ale cetăţenilor.(...) Ar trebui să fie un maxim de prezenţă la vot, fiind şi pe două zile, dacă oamenii înţeleg să fructifice acest drept de a vota", a conchis Grapini.

În anul 2015, 21 de europarlamentari români, printre care Viorica Dăncilă, Norica Nicolai şi Maria Grapini, votau fără să clipească în Parlamentul European, în favoarea unui raport ce prevedea inclusiv căsătoriile între persoane de acelaşi sex, scria Pagina Europeană la acea vreme.

 

Citește și: