Gandul
2102 vizualizări 19 ian 2020

Numirea Violetei Alexandru la ministerul Muncii nu a fost deloc întâmplătoare. Lia Olguţa Vasilescu a reuşit să-şi crească enorm imaginea, abordând subiectul pensiilor regulat, exact din fotoliul pe care-l ocupă acum protejata generalului Pahonţu. Aceasta era deja o voce puternică în PSD, însă ceea ce a transformat-o în comunicatorul cel mai apreciat la nivel naţional a fost modul în care a gestionat portofoliul de la acest minister extrem de ofertant din punct de vedere electoral. De altfel ea a şi devenit purtător de cuvânt al PSD ulterior, iar astăzi continuă să aibă mesajele cu cel mai mare impact la public. O arată numărul  mare de vizualizări al ştirilor care o au drept personaj principal, potrivit capital.

Urmărind acelaşi model, strategii din spatele Violetei Alexandru au dorit să o propulseze la ministerul Muncii pentru ca acesta să-i fie ca o trambulină în materie de imagine, doar că până în acest moment sondajele arată că nu prea le-a reuşit. Violeta Alexandru nu este totuşi Lia Olguţa Vasilescu şi nu are aceeaşi priză la public. Însă, conform surselor Capital, în perioada următoare actualul ministru al Muncii ar urma să fie expusă într-o lumină favorabilă şi să iasă foarte mult în evidenţă. Se pare că ar fi  fost puşi la bătaie mulţi bani pentru ca reprezentanţi ai mass media să o promoveze.

În momentul de faţă, în interiorul PNL se duc lupte aprige pentru împărţirea puterii în partid şi mai ales a candidaturilor. Dacă Violeta Alexandru ar fi desemnată în acest moment candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, ea ar avea şanse minime în faţa unei Gabriela Firea extrem de determinate şi mai ales în faţa lui Nicuşor Dan, care stă cel mai bine în sondaje.

Şi Vlad Voiculescu, din partea PLUS, vrea Primăria Capitalei, semn că Bucureştiul este un pol al puterii extrem de important, mai ales că are în gestiune foarte mulţi bani şi instituţii cheie, cum sunt de exemplu, spitalele.

Cert este că lupta pentru desemnarea candidaţilor la Primăria Capitalei este mai aprigă ca niciodată şi pe masă sunt deja puşi la bătaie foarte mulţi bani pentru promovarea candidaţilor la candidaturi.

Cine este Violeta Alexandru

În luna iunie, după ce echipa lui Cristian Buşoi a fost înlăturată, aceasta a fost numită preşedinte interimar al PNL Bucureşti, urmând ca în perioada următoare să aibă loc alegeri în organizaţie. Acesta a fost de fapt un prima pas pentru promovarea ei în politica mare. Deşi a fost şi ministru în Guvernul Cioloş, prezenţa Violetei Alexandru a fost una destul de fadă şi a nu a reuşit deloc să crească din punct de vedere politic, ca imagine.

Aceasta are 43 de ani şi este absolventă a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. De asemenea are un master în Guvernanţă şi Dezvoltare Instituţională şi un altul în Afaceri Internaţionale şi Managementul Conflictelor. Între 1994 şi 1997, a activat în Asociaţia Pro Democraţia în funcţia de coordonator relaţii publice. Între 1997 şi 1999 a fost consilier în Departamentul de Comunicări Internaţionale şi Relaţii cu Românii de Pretutindeni din Administraţia Prezidenţială. De la Administraţia Prezidenţială s-a reîntors la Asociaţia Pro Democraţia ca director executiv, după care a fondat Institutul pentru Politici Publice (IPP), unde a activat ca director până în noiembrie 2015. În noiembrie 2015, a fost aleasă de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru delegat pentru consultare publică şi dialog social în noul Guvern.

După guvernarea tehnocrată, Violeta Alexandru s-a înscris în PNL, unde a activat în organizaţia Sector 1 ca vicepreşedinte. Ulterior a fost impusă lider al PNL Bucureşti. Ea a mai candidat pe lista PNL pentru alegerile europarlamentare, dar nu a ajuns în Parlamentul European, ocupând locul al 12-lea pe lista de pe care au intrat în PE doar primii 10 candidaţi.

Cine este Lucian Pahonţu

Lucian Pahonţul a fost numit personaj veninos de către Liviu Dragnea pentru că ar fi avut o influenţă nefastă asupra premierului de atunci, Mihai Tudose. De altfel, se pare că acesta s-ar implica regulat în jocurile politice, după cum susţin sursele Capital. El a finalizat studiile Liceului nr. 3 de Chimie din Câmpulung Muscel, astăzi numit Liceul Teoretic „Dan Barbilian”.

Generalul Pahonţu este absolvent al Şcolii Militare de ofiţeri activi, profil transmisiuni (1987), iar ulterior a Facultăţii de Arme Întrunite din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti (1994). În 1992 şi 1998, Lucian Pahonţu a urmat cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei.

După terminarea Şcolii de ofiţeri, actualul şef al SPP a lucrat în cadrul MAI. În decembrie 1989, Lucian Pahonţu era ofiţer în trupele de securitate – o structură militară care acţiona în uniformă, echivalentul de astăzi al Jandarmeriei Române. Ulterior a îndeplinit funcţiile de şef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi Bucureşti (1999-2002) şi comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” (2002-2005). A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.

Pe 7 decembrie 2005, Pahonţu a fost numit şef al SPP. A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu 2 stele) şi la cel de general-locotenent (cu 3 stele) la 25 aprilie 2008. În 2011, preşedintele Traian Băsescu i-a oferit şi a patra stea generalului Pahonţu.

Citește și: