Departamentul Politic
1155 vizualizări 19 dec 2018

Urmăriţi aici declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, după şedinţa CSAŢ:

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru ora 12:00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, după ce reuniunea din 11 decembrie a fost suspendată la solicitarea membrilor Consiliului, deoarece ordinea de zi au inclus subiecte care au dus la discuţii de peste trei ore.

"Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a avut loc marţi, 11 decembrie a.c., a fost suspendată de către Preşedintele României, Klaus Iohannis, la solicitarea membrilor Consiliului, având în vedere faptul că ordinea de zi a cuprins tematici importante referitoare la apărarea ţării şi securitatea naţională, fapt care a generat discuţii prelungite", se arăta într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. În şedinţa de miercuri, se va continua analiza subiectelor aflate pe ordinea de zi a reuniunii CSAT din 11 decembrie.

"Acea suspendare am făcut-o de comun acord, nu a fost o suspendare ostilă, şi am fost de acord să reluăm discuţiile la o dată ulterioară," a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dezminţit că discuţiile s-ar fi tensionat din cauza bugetelor serviciilor secrete, deoarece participanţii nu au ajuns la acest punct pe ordinea de zi.

"Eu nu tai nimic ca ministru de Finanţe sau noi ca şi Guvern. Aici o să fie o discuţie şi la servicii şi la alte instituţii publice, dacă sunt sume justificate, ele se alocă. Dacă, în schimb, sunt cereri de cheltuieli nejustificate, atunci nu mai ai voie ca ministru de Finanţe să laşi bani în zone care nu se justifică. Discuţia va fi probabil mâine în CSAT, avem un punct rămas de la şedinţa precedentă legat de bugete. A fost un punct pe ordinea de zi, nu cel legat de bugete, acesta era la două puncte distanţă, la care a fost o discuţie mult mai în detaliu, ceea ce este foarte bine. Eu cred că acesta este modul în care trebuie să fie discutate în CSAT astfel de subiecte", a explicat Eugen Teodorovici la Antena 3.

El consideră că, în şedinţele CSAT trebuie lăsate deoparte orgoliile personale şi divergenţele politice şi în al doilea rând "trebuie să mai şi zâmbim", nu "să stăm încordaţi sau să avem o abordare formală".

Totuşi, Teodorovici nu se aşteaptă să apară probleme când va avea loc discuţia cu privire la bugetele serviciilor: "Importantă este decizia în CSAT. Ce discutăm, cum discutăm, cât de mult. Nu discutăm despre bugete, pentru că acela este un punct după punctul care a născut discuţiile în cadrul CSAT. Sunt pe ordinea de zi suplimentară. Domnul preşedinte a fost amabil şi a introdus în ultima clipă, la solicitarea noastră, a Guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna trecută, acest punct".

Pe ordinea de zi a şedinţei din 11 decembrie a CSAT erau înscrise:

- Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028;

- Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2019;

- Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2019;

- Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2019.

 

Citește și: