Ionel Dancu
2423 vizualizări 21 oct 2018

"Ni se cam termină banii. În ciuda acestui lucru, recunosc că am eşuat în a controla deplasările şi de a ţine în frâu aceste cheltuieli. Cert este faptul că bugetul de anul acesta, fiind aproape dublu faţă de bugetul de anul trecut, de acum doi ani şi aproape de două ori şi jumătate mai mare decât bugetul din 2016, în octombrie vom termina banii, vom cheltui toţi banii pe anul acesta pe deplasări externe şi aproape toţi banii pe diurnă," a informat chestorul Senatului, Tanczos Barna (UDMR), în şedinţa Biroului Permanent din 15 octombrie, potrivit stenogramei consultată de Mediafax.

Senatorul UDMR a prezentat şi o situaţie a cheltuielilor privind deplasările în străinătate la data de 15 octombrie.

"Avem anul acesta un buget de 2.070.000 de lei pentru deplasări externe, faţă de 1.000.000 anul trecut, 900.000 acum doi ani, 1.100.000 acum trei ani sau 1.000.000 acum patru ani. În ciuda acestui fapt, banii, dacă ritmul este menţinut de colegi şi deplasările nu se vor opri, se vor termina în octombrie.(…) La diurnă, probabil, putem să facem o mică economie, dar la cheltuieli materiale luna asta, dacă mai venim cu două seturi de aprobări, mai mult ca sigur se vor termina banii." atenţionează Tanczos Barna.

În discuţia privind execuţia bugetară a deplasărilor externe a intervenit şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Deci trebuie să mai periem puţin participările la diferite reuniuni externe, da? Ăsta ar fi mesajul", l-a întrebat Tăriceanu lui Tanczos.

În acest context, "UDMR-ul nu mai pleacă", a replicat senatorul UDMR.

"UDMR-ul nu mai pleacă, în semn de protest," i-a ironizat Tăriceanu.

Senatorii ar băga mâna în bugetul Camerei Deputaţilor

Senatorul PSD Gabriela Creţu a intervenit şi a spus că una din explicaţii este faptul că de la 1 iulie 2018 a început dimensiunea parlamentară a Preşedinţiei exercitată de România la Consiliul UE, şi acest lucru presupune deplasări suplimentare în străinătate faţă de ritmul normal.

"Există un sistem, trebuie să te duci la reuniuni ca să preiei, dacă nu te duci la reuniuni, nu poţi prelua," a afirmat Creţu.

Tanczos Barna a propus senatorilor două variante:

"Una dintre soluţii ar fi să ne concentrăm pe reuniunile europene şi să reducem cât se poate de mult cheltuielile pentru deplasările în alte state decât statele membre sau alte acţiuni decât cele legate de pregătirea preşedinţiei. Ne concentrăm pe cele care vizează pregătirea preşedinţiei şi mai avem două luni, aproape, strictul necesar. Sau suplimentăm bugetul din alte surse şi creştem de 2,5 ori bugetul faţă de anul trecut."

Călin Popescu Tăriceanu a găsit explicaţia:

"Ştiţi ce se întâmplă? Suntem într-o situaţie de criză financiară, da? Nu mai vorbesc de celelalte, care domină tot timpul,"

Liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, a sugerat să se ia bani de la Camera Deputaţilor.

"Am o rugăminte. Vizitele de pregătire la Bruxelles, la Parlamentul European, în perspectiva pregătirii, n-ar trebui să privească doar Senatul. Bănuiesc că activităţile care se vor face la nivelul dimensiunii parlamentare a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene sunt comune şi ar putea să fie găsită o soluţie de echilibru, în aşa fel încât pregătirea să se facă colegial, împreună cu cei de la Cameră. S-ar putea ca ei să nu fie în criza bugetară în care suntem noi", a spus Nicolae.

Flori de 150.000 de euro, cadouri de 100 de euro bucata

În aceeaşi şedinţă a Biroului Permanent, secretarul Senatului, Marcel Vela (PNL), a apreciat, cu privire la un eveniment care urmează să fie găzduit de Senat în 2019 că "un pic de şurub la cheltuieli ar fi necesar".

"Eu v-aş ruga, pentru şedinţa următoare, să ne detaliaţi un pic devizul, pentru că mi se pare destul de generos. Flori de 75.000.000 de lei vechi, cadouri 120.000, un miliard două sute. Acum, nu ştiu dacă sunt din aur, din argint, dar, dacă tot avem grijă de buget, trebuie să avem grijă un pic şi de produsele şi de gospodărirea bugetului, că este uşor sub umbrela Uniunii Europene, preşedinţiei, noi n-avem voie să comentăm, să ne opunem, OK, dar, totuşi, un pic de şurub la cheltuieli ar fi necesar," le-a transmis Vela colegilor.

Contactat de Mediafax, Marcel Vela a declarat că s-a referit la o reuniune care va avea loc în luna ianuarie a anului 2019, la care vor participa membri din Parlamentele statelor membre ale UE, pentru care nu au fost cheltuiţi încă banii, iar discuţia din Biroul Permanent al Senatului a fost numai despre costurile estimative.

Potrivit stenogramei, Tăriceanu a spus, în şedinţa menţionată, că România nu este atât de săracă încât să se facă de râs, dar că şi lui i se pare că "e puţin cam lărgită gura pungii".

"Domnule Vela, mulţumesc pentru intervenţie. Eu vreau numai o remarcă de principiu să fac, şi anume: România nu este chiar atât de săracă încât să se facă de râs la o astfel de manifestare, pe de o parte. Pe de altă parte, sigur că dacă avem bani nu trebuie să aruncăm cu ei, şi mi se pare şi mie că e puţin cam lărgită gura pungii, adică trebuie câte un cadou, să ştiţi că peste tot unde am fost am văzut, pe perioada preşedinţiilor rotative se practică acest lucru, oferirea unor cadouri simbolice, dar sigur că aici nu trebuie să ne întrecem în a depăşi costurile pe care le-au avut ceilalţi", a afirmat preşedintele Senatului.

Vela a remarcat că "devizul este umflat" şi el nu a primit niciodată, în deplasările externe, cadouri de 100 de euro bucata.

"Un miliard două sute bani vechi, împărţit la 260 de participanţi (…) rezultă cam 100 de euro cadoul pentru fiecare participant. Am participat şi eu la întâlniri la Bruxelles, n-am primit niciodată cadouri de asemenea valoare. Din start, vă spun că devizul este umflat şi propun reanalizarea lui săptămâna viitoare", a indicat liberalul.

"Bine. O să dezumflăm devizul, dar eu vă rog, haideţi că am depăşit de mult punctul ăsta, să ne vedem mai departe de ordinea de zi", a închis repede Tăriceanu discuţia.

Adrian Ţuţuianu: Discuţia e scoasă din context

Când e vorba însă de tocat bani publici, senatorii din toate partidele sar ca arşi şi găsesc motive să-şi justifice cheltuielile.

"Nu se pune problema să nu existe un buget al Senatului, pentru toate celelelalte activităţi în desfăşurare,” a afirmat vicepreşedintele Senatului Adrian Ţuţuianu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3. ”Anul acesta au fost foarte multe deplasări la Bruxelles sau legate de preluarea preşedinţiei UE. Au plecat în deplasări externe pe domenii de specialitate şi personalul din aparatul tehnic al Senatului şi de aici s-a şi decis în acestă şedinţă ca să facem puţin o ierarhizare a acestor lucruri. În primul rând, am stabilit ca să se deplaseze la toate întâlnirile care ţin de preşedinţia UE senatori şi personalul tehnic în măsura în care este necesar. Doi: să reducem numărul de senatori şi eventual să renunţăm la personalul tehnic pentru alte activităţi externe ale Senatului în perioada următoare. În al treilea rând, să analizăm oportunitatea unor deplasări în contextul în care trebuie să respectăm o prevedere bugetară care este foarte bine stabilită prin legea bugetului."

Ţuţuianu nu crede că ar trebui să se ia în considerare o anchetă legată de felul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul Senatului.

"Discuţia este scoasă din context. Afirmaţiile domnului senator PNL Marcel Vela priveau un eveniment care urmează să fie organizat anul viitor. Nu există niciun fel elemente care să reiasă că au fost banii cheltuiţi cu nerespectarea normelor legale. Şi bugetul Senatului e verificat de Curtea de Conturi. Nu au fost niciodată probleme legate de cheltuielile din bugetul Senatului. Sunt discuţii care au avut loc în Senat. V-am explicat în ce context. Toate poziţiile exprimate sunt corecte şi cu toţii am fost de acord că trebuie să restrângem cheltuielile în perioada următoare. Vreau să fie foarte limpede. În general, delegaţiile externe se fac cu respectarea ponderii fiecărui grup. Sunt acţiuni obligatorii, cum ar fi cele legate de preşedinţia Consiliului UE, dar şi participări la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei", a explicat Ţuţuianu.

 

Citește și: