Departamentul Politic
799 vizualizări 24 ian 2019

"Vreau să vă asigur că în România statul de drept este respectat, drepturile omului trebuie respectate şi sunt mâhnită să constat că încă este dezinformare. Guvernul României nu a avut interferenţă în justiţie. Puteţi adresa aceste întrebări şi vă dau răspunsurile corecte. Una dintre poblemele este referitoare la ştirile false şi dezinformare pentru că pot să inducă percepţii greşite despre un stat sau guvern, cum e acum cu guvernul României", a declarat Viorica Dăncilă, la Bruxelles.

Premierul a vorbit şi despre dublul standard în Uniunea Europeană.

"Trebuie să pornim de la situaţia reală pentrua găsi soluţiile pentru ameliorarea situaţiei. Avem dublu standard, Europa este divizată, avem nevoie de o Europă unită şi toate statele membre să fie tratate în mod real. Asta depinde de noi. Dacă vom continua divizând şi mai mult Europa nu ne putem mira că următoarea configurare a Parlamentului European va fi una care să nu permită luarea unor decizii corecte pentru cetăţenii europeni", a mai spus Dăncilă.

 

PSD şi membrii Guvernului Dăncilă au acuzat în repetate rânduri faptul că forurile europene sunt dezinformate de politicieni din opoziţie de la Bucureşti sau chiar de reprezentatul Comisiei Europene în ţara noastră.

Comisia Europeană monitorizează modul în care autorităţile române încearcă să rezolve situaţia celor condamnaţi de complete judecătoreşti nelegal constituite şi avertizează din nou România să revină la parcursul de combatere a corupţiei.

"Comisia urmăreşte îndeaproape discuţiile din România privitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă asupra apelurilor extraordinare pentru cazuri penale, ca urmare a două decizii ale Curţii Constituţionale. Comisia deja a luat act de prima decizie a Curţii - completele de 5 judecători (8 noiembrie) - în ultimul raport sub Mecanismul Cooperare şi Verificare (MCV).

La nivel mai general, reamintim că, în timpul recentei vizite la Bucureşti, preşedintele Juncker a fost foarte clar asupra problemei unei posibile amnistii. După cum Comisia a spus în mod repetat, este esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite orice paşi înapoi”, a transmis Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, a comentat printr-o postare pe Twitter ordonanţa de urgenţă privind contestaţia în anulare, menţionând că ştirea este incredibilă şi că românii merită un stat de drept.

 

"Ştire incredibilă! Poporul român merită stat de drept!” a declarat Jyrki Katainen prin intermediul unui mesaj pe Twitter, în care a distribuit şi o ştire Associated Press despre situaţia din România.

"Ministrul român al Justiţiei a anunţat luni că a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care ar putea invalida sute de procese de corupţie, în care sunt implicaţi oficiali de rang înalt,” relatează AP, cu referire la anunţul făcut de Tudorel Toader.

Unbelievable news!! Romanian people deserve #RuleofLaw .

Romania’s justice minister said Monday that he has prepared an emergency decree that could invalidate hundreds of corruption cases involving the country’s most senior officials. #Romania https://t.co/7JeVdk3Pkn

— Jyrki Katainen (@jyrkikatainen) January 21, 2019

Aflat la Aachen, pentru a participa la semnarea Tratatului de cooperare franco-german, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Tudorel Toader ar trebui să renunţe la iniţiativa emiterii ordonanţei, deoarece aceasta este neconstituţională şi - oricum - nu poate acţiona retroactiv.

"Nu ştim exact ce îşi imaginează ministrul Justiţiei să scrie în acea ordonanţă. Dar după părerea mea, dacă doreşte să faca ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituţională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi, sunt ancorate în Constituţie şi unul dintre aceste principii, pe care se bazează toată construcţia statului şi statul de drept este că o lege acţionează numai pentru viitor, deci legea nu poate să acţioneze retroactiv. Vă imaginaţi: dacă o lege ar fi să se aplice pentru trecut, oricare guvern ar veni şi ar schimba trecutul statului şi ar dispărea orice urmă de stabilitate şi predictibilitate,” a declarat Iohannis.

Şeful statului speră că ministrul Justiţiei va renunţa la un asemenea demers, pe care îl consideră neconstituţional.

"Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când a venit: să caute soluţii pentru politicienii cu probleme penale, în frunte cu şeful lor de partid. Acest lucru nu se poate. PSD nu poate să vină cu astfel de soluţii care sunt, pur şi simplu, neavenite şi neconstituţionale. Faptul că se vehiculează astfel de idei arată că, de fapt, PSD-ului nu îi pasă de români, PSD –ului îi pasă de proprii politicieni cu probleme penale. Este regretabilă această evoluţie şi am încă speranţa că, inclusiv ministrul Justiţiei, va mai citi încă puţin Constituţia şi legislaţia şi vor renunţa la un astfel de demers, care, după părerea mea, nu este posibil,” a adăugat Iohannis.

 

Deputatul PSD Florin Iordache crede că vicepreşedintele Comisiei Europene Jyrki Katainen a fost dezinformat de agenţiile de presă, deoarece România este un stat de drept, iar ordonanţa de urgenţă va respecta deciziile Curţii Constituţionale.

PSD a reacţionat pe pagina de Facebook la declaraţiile lui Iohannis.

”Nu trebuie să ne mai mirăm că străinii au o impresie proastă despre România, când însuşi primul om din stat îşi critică ţara în faţa presei internaţionale!” scriu social-democraţii.

foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Citește și: