Alexandru Costea
81 vizualizări 9 ian 2020

"Preşedintele nu mi-a dat impresia că doreşte cu adevărat să îl preseze pe primul ministru pentru a demisiona, ci consideră ca o posibilă opţiune politică alegerile anticipate. Demisia primului ministru pentru declanşarea alegerilor anticipate trebuie să aibă o justificare foarte solidă. Declanşarea unei crize politice, în contextul în care Parlamentul a votat bugetul, dându-i practic un vot de încredere actualului Guvern, necesită o explicaţie foarte serioasă, chiar dacă din anumite considerente de ordin politic aceasta ar fi soluţia dorită fie de preşedinte, fie de partidul domnului prim-ministru. Cred că nu poate să fie apanajul unui gest egoist. O criză politică este o criză politică pentru ţară. Apanajul declanşării alegerilor anticipate este de resortul Parlamentului, care ar trebui printr-o moţiune de cenzură să-l demită pe primul ministru. O demisie a premierului ar fi un gest de desconsiderare a Parlamentului", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la Antena 3.

Acesta a spus că liderii politici ar trebui să fie responsabili şi să analizeze acest scenariu dincolo de interesele electorale.

"De aproape o săptămână, criza internaţională care a izbucnit ca urmare a situaţiei din Iran şi din Irak. În acest context, credeţi că pentru România cea mai bună soluţie ar fi să-şi declanşeze propria criză politică? Aceste consideraţii ar trebui avute în vedere de toţi cei care sunt responsabili politic. Ar trebui să analizeze cu foarte multă grijă, dincolo de anumite interese electorale. (...) Cred că preşedintele şi premierul vor reflecta foarte profund la această soluţie", a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Klaus Iohannis a anunţat că va discuta, vineri la Cotroceni, cu prim-ministrul despre posibilitatea declanşării alegerilor anticipate. Şeful statului a fost întrebat dacă i-ar cere demisia lui Ludovic Orban şi dacă acesta ar accepta, în vederea declanşării alegerilor anticipate.

„Asta nu am discutat. E nevoie ca Guvernul să fie demis sau să se retragă şi după aceea e nevoie de două încercări nereuşite pentur formarea unui nou Guvern. Tehnic şi demisia e o metodă prin care se poate iniţializa acest demers. Aceste chestiuni le voi discuta şi cu premierul şi cu alţii. Chiar mâine voi avea o discuţie cu premierul Ludovic Orban aici. Dl Orban îşi doreşte alegeri anticipate, aşa cum îmi doresc şi eu”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Citește și: