Ana Petrescu
800 vizualizări 17 mai 2018

"Colegii mei au luat o iniţiativă aşa, aş spune cred că insuficient de bine gândită. Nu ştiu cine a fost inspiratorul unora dintre propunerile pe care le-au făcut. Nu am fost consultat înainte şi sunt, nu vă ascund acest lucru, deranjat de acest lucru pentru că sunt lucruri importante care pot să proiecteze o imagine mai bună sau mai puţin bună despre partid. Am să am zilele acestea, în principal cu colega mea, doamna deputat ALDE, Steluţa Cătăniciu, o discuţie pe aceste amedamente ca să vedem dacă merită vreunul dintre el să fie susţinut în cadrul Comisiei sau nu", a declarat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta s-a arătat "absolut surprins" de faptul că foarte multe dintre amendamentele propuse de ALDE vizau o majorare a pedepselor pentru o serie de infracţiuni prevăzute în Codul penal.

"Am văzut că sunt nişte majorări. Sunt absolut surprins pentru că eu consider că politica statului nu trebuie să bazată exclusiv pe mijloacele represive, ci aşa cum vorbim foarte mult despre corupţie, despre combaterea corupţiei, noi combatem efectele dar nu combatem cauzele corupţiei. În acelaşi sens, vă spun că nu mi se pare normal. Sigur că poate în anumite cazuri, modificările pot prevedea şi anumite creşteri ale ale unor pedepse, dar nu cred că asta ar trebui să fie linia care să caracterizeze propunerile ALDE. Am văzut articolele numeroase care vizează în principal majorările de pedepse. Acestea ar fi propunerile colegilor mei", a completat Tăriceanu.

Comisia specială pentru Legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a respins, în şedinţa de marţi, amendamentele de modificare a Codului penal depuse de mai mulţi senatori ALDE, cât şi propunerile deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea şi Cătălin Rădulescu.

De asemenea, Florin Iordache a anunţat că există mai multe proiecte care vizează modificarea Codului penal la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, iar acestea vor fi respinse, însă unele amedamente vor fi preluate şi discutate în Comisia de specialitate pentru Legile justiţiei care are în dezbatere Codul penal.

Citește și: