Elena Crangasu
190 vizualizări 11 sep 2019

„Urmare a alegerii domnului Meleşcanu în funcţia de Preşedinte al Senatului, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial. Prin urmare, am făcut în acest sens o adresă pe care am depus-o la Biroul Preşedintelui”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul de miercuri.

Acesta a adăugat că desfiinţarea grupului ALDE vine pe fondul faptului că Teodor Meleşcanu nu mai este membru al grupului, iar pentru funcţionare este nevoie de 7 minim membrii.

„Prevederile din Regulament, leghate de existenţa şi funcţionarea grupurilor. Grupul ALDE nu mai poate funcţiona deoarece numărul de şapte era invocat prin prezenţa domnului Meleşcanu. Bine, că rog să luaţi act de desfiinţare a grupului ALDE prin eliminarea domnului Meleşcanu”, a declarat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a afirmat că urmează să anunţe configurarea unui grup senatorial mixt, prin depunerea unui act oficial la Biroul preşedintelui Senatului.

„Voi depune imediat un act la Biroul Preşedintelui Senatului, prin care anunţăm configurarea grupului mixt. Trebuie reconfigurat Biroul Permanent, întrucât domnul Meleşcanu nu are calitatea de membru al grupului ALDE”, a conchis liderul grupului senatorilor ALDE.

La rândul său, Robert Cazanciuc, care a prezidat plenul de miercuri, i-a atras atenţia lui Tăriceanu că preşedintele de şedinţă trebuia informat, conform regulamentului.

„Noi nu contestăm că aţi depus la preşedintele Senatului o cerere care atestă că domnul Meleşcanu nu mai este membru ALDE, dar preşedintele Senatului trebuie să informeze preşedintele de şedinţă printr-o procedură, nu trimiţându-i o copie după un xerox, pentru că e o procedură prevăzută în regulament.”, a declarat Cazanciuc.

Prin urmare, şedinţa a fost suspendată de preşedintele de şedinţă, care a considerat că trebuie întrunit, din nou, Comitetul liderilor.

„Cu privire la desfiinţarea grupului ALDE, nu avem decât să luăm act de acest lucru. Sigur, ar fi trebuit să luăm act după ce preşedintele Senatului informa preşedintele de şedinţă, indiferent cine ar fi fost el la un moment dat. Cred că se impune o nouă şedinţă a Comitetului liderilor, de aceea vă propun suspendarea şedinţei şi organizarea unei noi a comitetului liderilor având în vedere declaraţia domnului Tăricean.”, a conchis Cazanciuc.

Meleşcanu a lipsit din plen, în prima zi de când este preşedintele Senatului

Teodor Meleşcanu nu a participat la lucrările plenului de miercuri, la o zi după ce a fost ales şa şefia Senatului.

Aspectul a fost sesizat şi de contracandidata acestuia la funcţia de preşedinte al Senatului, Alina Gorghiu, care a întrebat, ironic, în plen dacă nu cumva Teodor Meleşcanu absentează pentru că este la Guvern, pentru o întrevedere cu Viorica Dăncilă.

„Domnule preşedinte de şedinţă, voiam să vă întreb în primul rând unde este proaspătul preşedinte al Senatului, că dacă începem cu o absenţă după ce abia l-aţi ales ieri, e destul de grav. E la Guvern, nu? Semnează adeziuneaa PSD. Domnule preşedinte, să ştiţi că normal e atunci când îţi iei banii de preşedinte al Senatului să şi vii la muncă. Înţeleg că domnul Meleşcanu e cu multe surse de venit, dar ar fi drăguţ să şi vină la serviciu dacă tot l-aţi ales aşa cu mare tam-tam”, a afirmat Alina Gorghiu, de la tribuna Senatului.

Teodor Meleşcanu, propus de PSD, a fost ales, în plenul de marţi, preşedinte al Senatului, obţinând de abia în al doilea tur numărul necesar de voturi.

Liderul grupului senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat ulterior că intenţionează să sesizeze CCR pe acest subiect, deoarece alegerea lui Meleşcanu a fost făcută cu încălcarea Regulamentului Senatului care spune că un grup politic nu poate propune pentru funcţie doi senatori din acelaşi partid.

Anterior alegerii acestuia la şefia Senatului, ALDE a decis că persoanele care acceptă funcţii, fără acordul formaţiunii, să fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Meleşcanu.

Citește și: