Ana Petrescu
334 vizualizări 11 sep 2019

Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seara, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniştri propuşi în locul celor demisionari ai ALDE. Acesta precizează că cei trei nominalizaţi de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

Redăm integral scrisoarea transmisă de Călin Popescu Tăriceanu şefului statului:

„Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Am văzut în spaţiul public anunţul doamnei prim-ministru Dăncilă, potrivit căruia a propus, pentru portofoliile ministeriale rămase vacante în urma demisiei miniştrilor ALDE, trei persoane despre care domnia sa afirmă că fac parte din ALDE.

Pe această cale doresc să vă fac următoarele precizări:

În şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârşitoare (83 voturi pentru şi 2 abţineri) denunţarea protocolului cu PSD, precum şi retreagerea din coaliţia de guvernare.

Mai mult, în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârşitoare, excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcţie publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcţiile de miniştri sunt decăzuţi din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Având în vedere cele de mai sus, vă solicit ca, în analiza pe care o veţi face privind aceste propuneri, să luaţi în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituţie”.

Articolul 85 din Constituţie la care face referire liderul ALDE se numeşte „Numirea Guvernului” şi prevede următoarele:

„(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri preşedintelui Klaus Iohannis.

Pe 27 august Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Graţiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Demisiile au venit la o zi după ce ALDE a decis ieşirea de la guvernare.

Singurul ministru rămas atunci în Executivul a fost Ramona Mănescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

 

Citește și: