Ioana Sfârlea
1156 vizualizări 19 aug 2019

„Proiectul de lege pe care îl depun în această săptămână, joi, modifică toate legile de funcţionare prin care se acordă pensii speciale şi pensii de serviciu pentru cei care s-au pensionat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Servicii de Informaţii, Magistratură, Curtea de Conturi, parlamentari şi funcţionari publici. Practic, se introduce acel text că nu pot beneficia de acest drept, în cazul în care sunt condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Florin Roman.

El a explicat că o astfel de reglementare legală există deja în Uniunea Europeană, unde poliţiştii, magistraţii, cei din serviciile speciale, dacă sunt condamnaţi pentru fapte de corupţie, îşi pierd pensia specială şi rămân numai cu ceea ce au contribuit.

„Noi, ca Partid Naţional Liberal am susţinut eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepţia celor pentru militari şi magistraţi declarate constituţionale de către Curtea Constituţională, dar proiectul nostru a căzut cu majoritate de voturi şi atunci, până rezolvăm treaba asta cu eliminarea tuturor pensiilor speciale, ca un prim pas, dorim să aducem la normalitate aşa cum este în Uniunea Europeană unde poliţiştii, magistraţii, cei din serviciile speciale, dacă sunt condamnaţi pentru fapte de corupţie, îşi pierd pensia specială şi rămân numai cu ceea ce au contribuit”, a spus Roman.

Parlamentarul a mai declarat că proiectul de lege pe care îl va depune joi vine în completarea altui proiect pe care l-a iniţiat şi care prevede ca cei care au făcut parte din regimul opresiv şi au participat la înăbuşirea unor revolte, atât în vremea comunismului, cât şi în anii de după Revoluţie, să-şi piardă pensia specială.

„Şi asta vine în completare la un alt proiect de al meu depus, ca cei care au făcut parte din regimul opresiv şi care au participat la înăbuşirea revoltelor anticomuniste, de la Braşov, de pe Valea Jiului, Revoluţia din ’89, mineriadele din ’90 şi care au dovada clară a faptului că au fost torţionari sau parte a regimului comunist, care au comis nedreptăţi majore împotriva oamenilor, să îşi piardă această pensie. Inclusiv cazul celebru de la Penitenciarul Colibaşi! Deci toţi conducătorii de penitenciare care au torturat şi au umilit deţinuţi politici să îşi piardă drepturile acestea. Că apar la televizor tot felul de oameni care au participat la represiuni şi stau bine mersi acasă după ce au bătut românii, i-au umilit şi i-au nenorocit pe viaţă, iar unii apar la televizor şi sunt mari analişti, cu pensii de 15.000 - 20.000 de lei şi dau lecţii”, a mai spus deputatul liberal.

 

Citește și: