Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
4065 vizualizări 20 mai 2019

Mai întâi a apărut un zvon pe care nu l-a crezut nimeni: Mazăre va fi „repatriat”.

Cu toţii ne-am frecat la ochi, ne-am ciupit de bărbie, ne-am dat câteva rânduri de palme peste obraji, cu frecvenţă, Irina Loghin, gen.

Şi, nimic: zvonul prindea contur; devenea realitate.

Sigur, o realitate pur dâmboviţeană, în fapt, o telenovelă: „Mazăre este adus, ca să-l spulbere pe cutare”; „Vom afla pentru cine făcea Mazăre jocurile în Madagascar”; „Dragnea/PSD a ordonat ca Mazăre să fie adus în ţară, chiar în ziua în care este aşteptată sentinţa ÎCCJ în „Dosarul Bombonica”, pentru a se estompa efectul unei noi amânări”; Mazăre însuşi: „M-am dat prins – mă săturasem! Ispăşesc pedeapsa şi mă întoarc în Madagascar”; zeci de femei au intrat în depresie, sute de paraşute s-au sfâşiat în aer, mii de parapante au rămas la sol; cerul s-a deschis şi a slobozit grindina cât mingea de golf; fratele bun al lui Mazăre a proferat blesteme la adresa tuturor: „Am văzut că foarte mulţi se bucură de situaţia în care se află Radu. Mie atitudinea asta a lor, lipsa oricărei culturi politice, a oricărei analize critice a situaţiei de fapt, niciun fel de aplecare asupra drepturilor şi libertăţilor omului îmi aduce aminte de comportamentul Gărzilor Roşii ale lui Mao din perioada marii Revoluţii Culturale. Eu am o singură mare rugăminte la Dumnezeu, ca toţi aceşti oameni să aibă parte în viaţa lor de dreptatea pe care Radu Mazăre a avut-o în acest proces în urma căruia avem o condamnare. Câtă dreptate a avut el aici, când a fost judecat, atâta dreptate, în momentele când o să aibă nevoie, să aibă şi aceşti oameni din partea lui Dumnezeu”.

Acum, ce să zic, n-aş vrea ca „Bro” să mi-o ia în nume de rău, dar e posibil ca Radu să nu fie chiar departe-departe de unele simbolurile maoiste. Dacă n-a fost pe fază, îi reamintesc fratelui despre „costumaţiile” preferate ale edilului Constanţei: uniforma „nazi”, pe catwalk, „El Comandante”, în miezul judeţenelor de partid, alături de „Micuţul Mao”, în persoana lui Victor Ponta, echipat, şi el, oarecum cazon, cu şepci kaki cu stea în frunte.

Mo rog, la Mazăre a fost chestie de gust, de show, la liderii PSD lucrurile par să fi stat în cu totul alt sens.

Iar finalul, de mare montură, a fost, ce să spunem, absolut hollywood-ian: „Mazăre a evadat din închisoarea în care aştepta să fie adus în România”; precizări de la Poliţia Română: „Nu am fost informaţi, oficial, în acest sens”; „Evadarea lui Mazăre, un simplu zvon”; „12 mascaţi îl însoţesc pe mazăre în avion, spre România”.

Şi mai şocant, după amiază a apărut emanaţia Olguţei: repatrierea lui Mazăre „cred că înseamnă acelaşi lucru cu aducerea lui Nicolae Popa, când Traian Băsescu avea nevoie de acel ceva. Este foarte ciudat că îl aduc chiar acum. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile pentru a-l aduce în ţară. E o armă politică, o armă electorală. Credeţi că PSD îl aduce? Seamănă cu reţeta din 2016, când toţi oamenii noştri erau angrenaţi, în frunte cu mine, în campanie electorală. Sperăm să nu le iasă, că oamenii nu sunt proşti, au văzut că justiţia este folosită ca armă electorală”.

Adică?! Vasilescu o acuză pe Ana Birchall că lucrează cu statul paralel în beneficiul lui Iohannis?! Sau pe Dragnea? Sau ce?

Absolut siderant – cum ar fi spus Viorica, ea însăşi părând a fi implicată în poveste, dându-i mână liberă ministrului interimar al Justiţiei.

Ei bine, sincer vă spun că încep să o văd cu alţi ochi pe Ana Birchall, şi, din toată povestea, singura care îmi rămâne în minte este interimara, la zi, pe Justiţie.

N-am pariat prea mult pe ea, atunci când, zice-se, în urmă cu ani, ar fi fost autoarea unui filmuleţ, cu camera ascunsă, în care Geoană ar fi făcut unele încasări. Dar văd că, mai nou, se ia de gât cu Mazăre şi cu trupa „Salvamarul cinsteşte Litoralul”, ceea ce nu-i puţin lucru.

Mai mult, cică ar fi răspuns prompt şi protestatarilor ieşiţi în faţa Penitenciarului Gherla, care au scandat, între altele, „Toader a ratat, Birchall fii bărbat!”: „Conducerea Ministerului Justiţiei îşi manifestă totala disponibilitate la un dialog real, deschis şi constructiv”, a reacţionat noua Zoe.

Ca să vezi viteză! Cine ştie ce ne mai aşteaptă…

P.S. 1 Telenovela continuă. Şoc: la ora la care scriu, aflăm că, „după o buclă efectuată în zona Vâlcea, piloţii zborului Tarom RO384 pe ruta Paris-Bucureşti au luat decizia de a sfida furtuna şi de a forţa o aterizare la Otopeni. În aeronava Tarom se află şi Radu Mazăre, care este adus din Madagascar via Paris”.

Aşa ceva…

P.S.2 În acelaşi moment – sau următoarele - mă aştept să aflu că Mazăre a „zburat” din trupul avionului „oficial”, înghiţit de furtună, cu un avion gen „Fantômas", numai şi numai pentru a putea scrie pe boltă înnorată, cu „noxele” acestuia, „Mazăre”. Precum marele… Jean Marais.

Citește și: