Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
708 vizualizări 18 ian 2020

A V-a ediţie a Forumului Liderilor Internaţionali închinat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz îi dă premierului Netanyahu un binevenit răgaz politic. Sunt aşteptaţi la Ierusalim, pe 23 ianuarie, oficiali din întreaga lume - preşedinţii Putin şi Macron, Klaus Iohannis, vicepreşedintele american Pence, Regele Spaniei, Prinţul Charles.

E foarte posibil ca preşedintele Rusiei (care lucrează puternic la proiectul de a se eterniza în fruntea ţării, după modelul omologului său chinez) să aducă vestea eliberării tinerei Naama Issachar, domiciliată în Tel Aviv, cu dublă cetăţenie, israeliană şi americană, prinsă în aprilie pe un aeroport din Moscova cu 9 grame de marijuana şi condamnată la şapte ani şi jumătate pentru contrabandă cu droguri. Netanyahu s-a străduit mult să rezolve cazul, iar un gest de bunăvoinţă din partea lui Putin l-ar ridica în sondaje.

După încheierea ceremoniilor şi plecarea înalţilor oaspeţi, va reîncepe circul politic pentru anticipatele din 2 martie.

Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Knessetului cu aspiraţii de preşedinte al Israelului, membru Likud, e presat de coaliţia Kahol Lavan să convoace Comisia de imunităţi şi nu mai poate amâna momentul, oricât s-ar străduieşte. Premierul ceruse imunitate doar ca să suspende acţiunile Justiţiei, ştiind bine că, dacă e convocată Comisia, riscă să nu întrunească majoritatea necesară.

Listele electorale s-au închis, nu se mai poate intra, dar se poate ieşi. Din blocul partidelor religioase, Bibi încearcă din răsputeri să-l elimine de pe liste pe ultraextremistul Itamar Ben-Gvir, avocat de profesie şi liderul Otzma Yehudit (Forţa Evreilor). Un personaj sinistru care ţine în casă, la loc de cinste, tabloul criminalului Baruch Goldstein. Medic de meserie, acesta a comis în 1994 masacrul din Hebron, de la Peştera Patriarhilor, unde a ucis, în timpul rugăciunii, 29 de palestinieni şi a rănit 150. Ben-Gvir e dispus chiar să dea jos de pe perete tabloul idolului său pentru un loc în Parlament.

În sondajele de sfârşit de săptămână nu s-a schimbat nimic. Blocurile de dreapta şi de stânga sunt cotate la fel ca înaintea alegerilor din spetembrie.

Nimeni nu pariază că, după 2 martie, electorii nu vor mai fi chemaţi la urne şi în august.

Citește și: