Indira Crasnea
Indira Crasnea
541 vizualizări 13 iun 2017

După o secvenţă bună, dar nu spectaculoasă, de "export" calitativ superior - vizita preşedintelui în SUA - a urmat bâlciul etalării mărfii celei de toate zilele. Mai colorat, mai cu dedesubturi, hachiţe, încordări de muşchi. Şi cu un previzibil joc al nervilor.

Excelăm la arătarea batistelor curate, pentru musafiri, dar nu ne sfiim la încăierări ieftine în ograda cotidiană.

Klaus Iohannis i-a arătat lui Donald Trump o batistă corespunzătoare. Scumpă, dar nu de mătase, ci din cea mai bună olandă. În consecinţă, Donald Trump ne-a mângăiat energic si părinteşte, spunându-ne că suntem nişte cavaleri pe cai albi (sau pe tancuri sofisticate), "sans peur et sans reproche". Însă la "sans reproche" mai trebuie să ne străduim. "Prietenul bun" Iohannis a răspuns cum se cuvine. Dar, mirosul grădinii de trandafiri a Casei Albe a rămas un pic în urmă.

După cărarea atlantică, preşedintele umblă şi pe cea europeană, care duce obligatoriu la cancelarul Merkel şi preşedintele Macron. Este în complementaritate cu premierul în funcţie, Sorin Grindeanu, care a trecut deja pe la Paris şi care în următoarele zile, din postura de şef al guvernului, îi va primi la Bucureşti pe trei omologi, din care unul (Luxemburg) aparţine unui stat cu mare valoare simbolică pentru Uniunea Europeană.

Există o axă vioaie de politică externă preşedinte-premier (dincolo de titularii funcţiilor), în spiritul consacrat al euro-atlantismului, dovadă a normalităţii guvernate de raţiunile de stat, în faţa cărora "raţiunile" de partid devin derizorii.

Un fel de alianţă/asociere a batistelor curate, sprijinită, natural, de diplomaţia oficială şi de cea nevăzută, a intelligence-ului. Este o regulă a lucrurilor, atât în democraţiile bătrâne şi aşezate, cât şi în cele uneori înfiorate de turbulenţe.

Abia o stricare a acestor linii/conduite de politică externă, care ne definesc locul în lume ar fi o criză majoră.

Şi Liviu Dragnea are una-două batiste curate în buzunar. Ca şi o zonă limpede, logică a minţii. Depinde cum le va folosi : aranjate cochet în buzunar sau pentru ştergerea prafului încăierărilor ieftine. Fără a reuşi să-şi cureţe "faţada". Şi sfârşind prin a înegri batista.

Citește și: