Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1871 vizualizări 10 iun 2017

Ieri seara, preşedintele Erdoğan a luat cina de Iftar la Istanbul, împreună cu membri ai partidului său (al Justiţiei şi Dezvoltării). A ţinut să le explice poziţia Turciei în criza din Golf şi să sublinieze o dată în plus: “Nu ne vom abandona fraţii qatarezi”.

Ceea ce încearcă Sultanul e un dans pe sârmă.

Câteva ore după declaraţia hotărâtă a preşedintelui Turciei, în conferinţa de presă cu preşedintele României, Donald J. Trump a dezvlănţuit un atac dur asupra Qatarului, recunoscând public - o făcuse doar pe Twitter - că s-a consultat cu saudiţii înaintea blocadei.

N-a contat că, doar cu o oră în urmă, Secretarul de Stat Tillerson înmuiase tonul, apelând la negocieri calme între părţi, arătând că blocada asupra Qatarului are consecinţe umanitare nedorite şi că ar putea obstrucţiona chiar lupta contra ISIS, fiindcă de la baza americană din Al-Udeid se ridică avioanele Coaliţiei antiteroriste conduse de SUA.

După conferinţa de presă de pe peluza Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, de parcă n-ar fi urmărit declaraţia Preşedintelui său, a insistat: “În timp ce operaţiile curente de pe baza aeriană Al-Udeid nu au fost împiedicate sau reduse, situaţia în evoluţie împiedică capacitatea noastră de a planifica operaţiuni militare pe termen mai lung”.

Trebuie să fi zâmbit satisfăcut în sinea lui Sultanul, urmărind cum se nasc în cadrul Administraţiei americane două şcoli de gândire: pe de o parte impacientarea preşedintelui Trump, de cealaltă parte pragmatismul şefului diplomaţiei şi al ministrului Apărării.

Apăsând pedala de acceleraţie în cazul Qatarului, preşedintele Statelor Unite nu ia în calcul cel puţin o realitate potenţial explozivă: faptul că Arabia Saudită e condusă de un rege copt de bolnav şi un prinţ necop, cu care iscusitul premier Netanyahu îşi rezolvă momentan unele probleme şi are şansa de a le temporiza pe altele.

Criza Golfului care, în urmă cu cinci zile a fost declanşată de  resorturile unei ipocrizii rare, se poate transforma oricând în tragicomedie geopolitică. Să ne închipuim că saudiţii forţează militar detronarea Emirului, cu forţele turce la Doha. Qatarul e încă partenerul strategic al Americii, Turcia e partenerul strategic al Qatarului şi al Arabiei Saudite, dar şi ţară NATO. Vă las să visaţi urât...   

 

Citește și: