Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1707 vizualizări 11 iul 2019

Altfel, nu înţeleg de ce ar accepta să se înscrie într-o cursă fără sorţi de izbândă.

Astăzi, din postura de lider al partidului, Dăncilă poate face mult mai multe pentru PSD – iar unele pozitive, cum ar fi o anumită ordine, un anumit echilibru, o mai mare transparenţă, se simt deja, chiar dacă falanga „Dragnea” nu vede asta cu ochi buni.

Care să fie, atunci, explicaţia unui demers ale cărui consecinţe se vor întoarce, cu siguranţă, împotriva sa şi a eventualei reformări a partidului?! Doar aceea că există cutuma potrivit căreia preşedintele formaţiunii trebuie să candideze la preşedinţie?!

A aflat – înţelegându-şi viitorul post-eşec -, ca urmare a studiului aplicat al sorţii tuturor preşedinţilor PSD, care s-au ratat, ratând şefia statului, ce-l aşteaptă pe învins?! Ce s-a ales de Năstase, de Geoană, de Ponta, perdanţi, cu toţii, în aceleaşi condiţii? De ce ar trebui ca şi Dăncilă să urmeze acelaşi drum al pierzaniei politice?

E posibil ca, măcar unii dintre cei care o îndeamnă să facă acest pas, să încerce să scape, astfel, de „damnată”?!

Altfel, nu pot pricepe în ce fel cred aceştia că Dăncilă, cu toată transformarea ei din epoca „după-Dragnea”, l-ar putea învinge pe Iohannis la prezidenţiale.

Şi de ce ar trebui actualul premier să renunţe la guvern şi partid, numai şi numai ca să bifeze un eşec lamentabil? Spre a ne arăta nouă că „Vio e bărbată” şi că nu se teme de confruntări? Să vadă naţia că ea nu e „un om laş” şi că, ce să vezi, va candida, dacă partidul i-o va cere?

OK, dar dacă o parte din partid i-o va cere, pentru ca, ulterior, înfrântă fiind, să o alunge din fruntea PSD, iar cealaltă parte, dintr-un orgoliu politic nemăsurat şi, în acest caz, nejustificat?

Gândesc unii să scape, în acest fel, atât de Dăncilă, cât şi de Firea – edilul Capitalei  fiind, orice s-ar spune, un actor cotat cu mai multe şanse pentru accederea în turul doi al prezidenţialelor -, aceasta din urmă scoasă din cursă de candidatura premierului?

Cu toate relele ei, Gabriela Firea are, totuşi, mult mai multă îndreptăţire spre a deveni prezidenţiabila Kiseleff-ului pentru Cotroceni. Doar că prea puţini social-democraţi/colegi de partid îi mai cântă astăzi în strună.

Ceea ce vreau să spun este că, împingând-o pe Dăncilă într-o cursă fără şanse, toată lumea va avea de câştigat, mai puţin Dăncilă şi PSD, şi anume: cei care resping ideea aplicării unei social-democraţii de inspiraţie europeană, în Kiseleff, cei care vor s-o descăpăţâneze pe preopinentă, toţi contracandidaţii ei la Cotroceni.

Încep să cred că, totuşi, ceva e putred în Danemarca, intersecţie cu „Ţara lui Dragnea”…

Citește și: