Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
6672 vizualizări 9 iun 2017

Mi-a fost teamă, de asemenea, să nu care cumva să ne ceară Donald J. Trump banii pe scutul de la Deveselu, cum a făcut-o cu Coreea de Sud, în urmă cu vreo două luni, cu Thaad-ul,  fixând şi un preţ piperat.

Mi-a fost teamă că defuncta diplomaţie românească se va ridica în capul oaselor ca strigoii din Brabeţi. M-am liniştit abia când am văzut că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe nimeni n-a suflat un cuvânt despre vizita Preşedintelui în America. Bomboana pe colivă: fotografia imensă, în deschidere, a ministrului Meleşcanu cu omologul său din Bulgaria, doamna Ekaterina Spasova Gheceva-Zaharieva, ilustrarea unui eveniment desfăşurat cu două zile în urmă. 

 

M-am întrebat, în toate aceste zile, dacă audierea de ieri a fostului şef al FBI, James Comey va fi şansa sau neşansa României (în cazul în care preşedintele nostru va sta faţă către faţă cu un omolog grăbit şi absorbit de propriile probleme). Răspunsul a venit astăzi. Dacă iniţial Administraţia Cotrocenilor informase că nu va avea loc o declaraţie comună  Iohannis-Trump, apoi s-a vorbit totuşi, despre o declaraţie comună ca, finalmente, să se anunţe că e vorba chiar despre o conferinţă de presă - cinste rară oferită de gazde când e vorba despre o vizită de lucru. Era clar că Donald J. Trump urma să folosească această conferinţă de presă pentru o replică la declaraţiile lui Comey făcute în Congres.

Dar acesta a fost norocul României. Din clipa când Klaus Iohannis a intrat în Casa Albă, FoxNews şi CNN, toate marile televiziuni ale lumii au intrat în breakingnews, anunţând pe burtiere că preşedintele Americii îi va răspunde lui Comey. Astfel încât vizita preşedintelui României la Washington a căpătat o vizibilitate planetară.

Din declaraţia comună s-a putut înţelege că două au fost componentele fundamentale ale discuţiei purtate de cei doi preşedinţi – apărare şi intelligence.

E prematur acum, la cald, un bilanţ al vizitei.

Va rămâne de neuitat mândria de a-l vedea pe Preşedintele ţării mele pe peluza Casei Albe, impunător, imaginea lui distribuită live de toate marile canale de ştiri ale lumii. 

Citește și: