Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2104 vizualizări 12 ian 2018

Mulţi i-au acordat o doză de credit premierului Tudose.

După un început ezitant, pe parcursul căruia l-au cam trecut apele – la propriu şi la figurat -, părea că omul deţine, totuşi, o anume tărie de caracter generatoare de fermitate profesională. Chiar mai mare decât aceea a lui „Grindeanu cel adevărat”, apărut la finalul „guvernului lui însuşi”.

Pe parcurs, omul s-a mai dezumflat câteva atmosfere, dar nici nu s-a lipit, definitiv, de sufletul lui Dragnea.

Marota sa: că nu poate lucra cu diverşi miniştri impuşi de lider (cum ar veni, de CEx), şi că, dacă tot i se cer performanţă şi recunoaştere europeană, să fie lăsat să-şi facă echipă/să-şi aleagă miniştrii, ceea ce mi s-ar fi părut corect şi benefic.

Dar nu şi lui Liviu Dragnea, care, prin intermediul majorităţii miniştrilor (mai ales a doamnelor ministru), controla, evident, guvernul şi strategia instituţiei, peste capul de expresie (uneori, ameninţător), al premierului

De aici, toată agitaţia, toată nebunia, ieşirile la rampă, contrele în prime time, şi, spre final, aerul/aura că el, Tudose, ar putea reface echilibrul în partid, alături de câţiva susţinători, cu scopul reinstaurării „democraţiei în partid” – o sintagmă de-a lui Niculae Bădălău, omul care se dovedeşte că nu ştie ce vrea, cât vrea şi până unde vrea.

Ei bine, toate acestea au lăsat impresia că pe Mihai Tudose îl recomandă vocea şi caracterul.

Da’ de unde?! Câteva din ultimele sale reacţii, deplasate şi ca sens şi ca exprimare, ne-au dovedit, o dată în plus, că pe om, totuşi, îl ia apa la vale.

Sigur că toţi cei care l-au ascultat, cu oarecare atenţie, de când e şef la guvern, i-au distins stilul deloc distins şi elegant, exprimarea bolovănoasă, uneori grobiană, „şarmul” şi felul inconfundabil de a „glumi”, de a persifla, de a umili şi, într-un final, de a spune prostii.

Astfel, cel puţin două dintre intervenţiile sale din ultima perioadă au dovedit, pe lângă o pronunţată incoerenţă verbală, o agresivă lipsă de respect, precum şi neştiinţa exprimării diplomatice, obligatorii, în postura în care se află.

De exemplu, declaraţiile pe care le-a făcut premierul Tudose, în contextul unei discuţii despre Regele Mihai, Familia Regală şi legea care se referă la instituţionalizarea relaţiei între aceasta şi statul român, au frizat absurdul, dovedind o crasă lipsă de decenţă.

Iată: "Adică, eu mai spun o dată, pot să spun Regele Mihai fiindcă a fost rege al României. A fost rege şi avea un regat. Era România regat. Astăzi, România e republică. El a fost un rege, Regele Mihai, dar regina... nu ştiu cine... Mă scuzaţi, dar e republică pe aici!... Putem să ne proclamăm orice, facem o fundaţie şi ne proclamăm orice. Nu mai există ceremonialul de încoronare... Păi încoronare la ce? Ca nu ai jucăria", a bâiguit, penibil, Tudose.

Ca să nu mai vorbim despre „deschiderea” acestuia către glume şi expresii de prost-gust sau către „metaforele” aiuritoare, complet deplasate.

O astfel de ieşire a plasat MAE român, statul însuşi, într-o poziţie extrem de delicată şi o nedorită defensivă, în anul Centenarului, faţă de Ungaria.

Încercând să răspundă într-un atare mod celor trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM) –, care au semnat rezoluţia privind obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, premierul Mihai Tudose nu a găsit nimic mai inteligent de spus decât: "Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Răspuns prin care a dat apă la moară maghiarilor, reuşind să amplifice tensiunile despre care vorbea, generând, implicit, un conflict diplomatic care îi vine mănuşă politicii maghiare.

Indiferent în ce măsură ne-a devenit simpatic premierul Tudose, în calitate de opozant al lui Liviu Dragnea, nu-i poate fi acceptat, înţeles şi creditat acest comportament de şef de autobază.

Întrucât, vorba lui Dragnea, la Bacău, noi sperăm ca Tudose să rămână premier…

Citește și: