Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
5370 vizualizări 7 iun 2017

Ţinte bine alese sub raport simbolic şi al numărului previzionat de victime: Parlamentul şi Mausoleul părintelui Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Khomeini. Cel puţin 12 morţi, zeci de răniţi.

Pentru prima oară autointitulatul Stat Islamic (sunnit) comite atacuri teroriste pe teritoriul unei ţări majoritar şiite. Mirarea e că o face în inima Iranului, unde nu s-a semnalat până în prezent nici o celulă ISIS.

Pentru prima oară, agenţia de presă a autointitulatului Stat Islamic îşi revendică atentatele în timp ce acestea sunt în plină desfăşurare. Mai mult, furnizează imagini live de la faţa locului.

Oficialii iranieni au oferit puţine detalii, lucru de aşteptat. Cei şase terorişi (dintre care patru au acţionat la Parlament şi doi la Mausoleu - unul dintre aceştia, se pare, o femeie) fie au fost executaţi, fie s-au detonat. În afara celor două grupuri, ar mai fi existat şi un al treilea, anihilat înainte de a apuca să întreprindă ceva. Întrebarea la care autorităţile se străduiesc în acest moment să răspundă: e câte astfel de cuiburi teroriste mai există în Capitală sau pe teritoriul ţării?

Iranienii luptă în Siria şi Irak împotriva ISIS, astfel încât răzbunarea autointitulatului Stat Islamic nu e greu de explicat. (Turcii şi ruşii se confruntă de multă vreme cu astfel de atacuri teroriste). În plus, şiiţi fiind, sunniţii îi consideră apostaţi, infideli, necredincioşi (în arabă kuffar, pluralul de la kafir).

Fără să o fi declarat încă oficial în orele care au trecut de la atentate, Tehranul îi consider pe saudiţi principalii susţinători ai ISIS şi e posibil să considere atacurile ca o provocare indirectă a saudiţilor.

Tensiunea în regiune creşte de la o oră la alta.

Preşedintele Erdoğan a cerut Parlamentului să aprobe sporirea numărului de trupe la baza militară turcă din Qatar. De altfel, la puţin timp de la anunţul de izolare a Qatarului s-a arătat în dezacord cu demersul Arabiei Saudite & Co, promiţând că va face tot ce îi stă în putinţă pentru rezolvarea pe cale paşnică a crizei din Golf. Ce leagă Ankara de Doha? Cel puţin două lucruri importante: faptul că, în Siria, sprijină grupările rebele care luptă contra lui Bashar Al-Assad şi că îi susţin pe Fraţii Musulmani. Dacă saudiţii vor formula un ultimatum explicit, qatarezii vor fi nevoiţi să accepte ruperea relaţiilor cu Fraţii Musulmani, iar aceştia nu vor avea altă soluţie decât să ia drumul Turciei.

Conform declaraţiilor făcute de ambasadorul Qatarului la Washington (membru al familiei domnitoare de la Doha), ţara sa pare gata să accepte tot ce anticipează că i se va propune. Însă şeful diplomaţiei qatareze încă nu şi-a revenit din şoc în ce priveşte Statele Unite: “Există dovezi că Statul Qatar combate terorismul. La Riyadh, Qatarul a fost apreciat când Preşedintele (Donald J. Trump, n.m.) a menţionat baza Al-Udeid şi a declarat că rolul Qatarului este esenţial în lupta contra terorismului”.

Câtă vreme terorismul n-a fost încă definit la nivel global, fiecare îşi permite să defileze cu contraterorismul său.

Citește și: