Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2729 vizualizări 11 mar 2019

Uite Daea! Cine ar fi crezut, vreodată, că aşa un ministru vioi şi omniprezent va ajunge să-i bage burta-n coaste lui Liviu Dragnea?! Să se bată, amândoi, hodoronc-tronc, peste şunci. „Aşa cum m-am îngrăşat şi eu, aşa s-a îngrăşat şi dumnealui…”, a spus şeful social-democrat, maliţios, despre osânza ministrului.

Tocmai a unuia ca Daea, la care Daddy recunoaşte că a ţinut ca la veşnicul copil-problemă al familiei: „Un ministru la care ţin foarte mult; şi au fost perioade în care îmi era chiar drag…”.

Ca să vezi atac la cel mai spumos ministru al guvernului Dăncilă, un grup ca o şampanie explodată, care te lasă mereu cu gura căscată.  

Zice Daea la un moment dat: „În afară de om, tot ce se mişcă e în agricultură. De la insectă până la vacă, de la râmă până la porc, de la orice altă specie până la altă specie... exact, de la orice buruiană la orice plantă”.

Şi nu e corect?! Ba bine că nu! Şi asta nu înseamnă că ministrul a umblat peste tot, în meleag, ca vodă prin lobodă, ca să vadă, să ştie şi să înţeleagă toate mecanismele naturii aşa cum au fost ele puse la cale de Dumnezeu?!

Ba da, sigur că da!

Şi atunci, ne-am întrebat: de unde şi de ce s-a pogorât furia lui Dragnea asupra bietului om?! Şi ne-am răspuns de-ndată: d-aia!

„L-aş ruga pe ministru să vină mai des în Călăraşi, aşa cum trebuie să vină mai des şi în Teleorman, în Giurgiu, în Olt, în Dolj, pentru că sunt judeţe dunărene, cu un pământ foarte bogat şi cu un potenţial foarte bogat, dar cetăţenii din aceste judeţe nu beneficiază de toată bogăţia acestui pământ aşa cum ar trebui”, a spus Dragnea, zilele trecute, aflat în turneu electoral prin sudul ţării.

Şi ne-a pus pe gânduri: cum să-i reproşezi că nu umblă prin ţară tocmai aceluia care umblă, necontenit, peste întinderi, ca sămânţa bătută de vânturi către rostul său de plantă?

Şi ne-am amintit: sunt vreo două-trei luni, dacă nu şi mai mult, de când, pe unde apare, prin ţară, vreun lider pesedist, de la Codrin Ştefănescu la Eugen Nicolicea şi de la Bacalbaşa la Rădulescu şi Tudorel Toader, se aud coruri de huiduieli şi fluierături. Peste tot se practică îmbrânceli, împunsături, ketchup pe pereţi şi ouă smintite-n termopane.

Mai nou, şi mai grav, este că, în ultimul timp, Dragnea însuşi este fluierat ca Firea pe Arena Naţională, atunci când o mai apăra partidul de furia bucureştenilor: şi la Reşiţa, şi la Teleorman, şi la Călăraşi, şi la Slobozia.

Şi ce spune Daddy? „…Să vină ministrul mai des în Călăraşi, şi în Teleorman, în Giurgiu, în Olt, în Dolj, pentru că sunt judeţe dunărene, cu un pământ foarte bogat şi cu un potenţial foarte bogat, dar cetăţenii din aceste judeţe nu beneficiază de toată bogăţia acestui pământ aşa cum ar trebui”.  

Şi cum ar trebui? Păi, cum altfel dacă nu cu un ajutor-două acolo, cât să simtă natul că partidul e cu ei, cu talpa, cum ar veni. Cum altfel, dacă nu cu un sistem-două de irigaţii (că acuma vine vara), c-o măslină, c-o atenţie, cu-o bază, cu-n siloz, cu un umăr pus la-mpinsul lucrurilor „mai în faţă”.

Şi, cum ar mai trebui? Păi, şi cu propria-i prezenţă, ar mai trebui, în mijlocul „mujicilor” fluierători - peste tot pe unde merge şefu’, ca să mai poată scoate şi el capu-n lume pe după filosofiile şi glumele „obezului” Daea, care, mai degrabă, te-mbie la râsete, aplauze şi bătăi pe spate, decât la fluierături şi-njurături.

Şi, de câteva zile, mă tot întreb: dacă Dragnea zice că toţi miniştrii trebuie să zburde pe coclauri (şi nu numai politicienilor fără portofoliu) ca să le explice oamenilor ce bine merge guvernul, de ce-l face carne de tun doar pe frfatele-cormoran, şi nu-i scoate în lume, în acelaşi timp, şi pe Vâlcov, şi pe Toader, şi pe Teodorovici, şi pe Olguţa?!

Adică, pe toţi oamenii ăştia care au făcut din români (şi continuă să facă) cei mai prosperi alegători din Europa!

Citește și: