Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3979 vizualizări 30 iul 2019

„Există soluţii (…). Sunt soluţii punctuale, cu care voi veni în CSAT, pentru ca Guvernul să nu se mai plângă că nu ştie ce are de făcut”, declara duminică seara Klaus Iohannis.

Astăzi, după o “analiză foarte serioasă”, de aproape două ore, în CSAT: “Nu am atribuţii executive decât în cadrul CSAT, însă voi transmite tuturor instituţiilor soluţiile pe care eu le propun, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite”.

Pas cu pas înapoi, Preşedintele s-a întors pe firul cauzelor şi a schiţat o  imagine relativ corectă, de turist informat:  

„Modificările aduse legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor. Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au dat afară prea mulţi profesionişti, au pus în schimb slugi şi oameni incapabili. Corupţia şi incompetenţa distrug statul, deprofesionalizează instituţii (…) Pe termen mediu, soluţia este de a depolitiza tot aparatul de stat, în zonele în care este nevoie de profesionişti. Aceasta nu este o prioritate doar pentru un partid, ci pentru toate. Le cer şi celor care sunt acum la putere, dar şi celor din opoziţie, să îşi schimbe abordarea faţă de funcţia publică. Pentru că, altfel, se va continua la nesfârşit cu mecanismul pleacă ai noştri – vin ai noştri, şi oamenii competenţi sunt ţinuţi pe margine sau, mai grav, alungaţi din ţară (…). Statul român trebuie resetat, cu profesioniştii pe care îi are şi pe care îi poate atrage, şi cu o conducere politică ce înţelege care îi este rolul – acela de a întări statul, şi nu de a-l slăbi, de a îmbunătăţi serviciile publice şi de a proteja cetăţenii şi a le garanta o viaţă mai sigură şi mai prosperă aici, în ţara lor”.

După tragedia de la Colectiv, spusese: „Sunt revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla. Nu mai putem continua pe principiul <lasă că merge şi aşa>”. S-a putut.

Dacă Iohannis ar fi pornit „resetarea” din 2015, poate că unele dintre tragediile care i-au însoţit mandatul nu s-ar mai fi petrecut. Nu e târziu s-o facă în al doilea mandat. Nemaifiind posibil însă un al treilea mandat, mi-e teamă că îi va lipsi complet elanul de campanie. 

Citește și: