Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2180 vizualizări 13 iun 2017

Între acestea, o alianţă care dispune de o majoritate parlamentară confortabilă se luptă să-şi dărâme propriul guvern – „care a fost bun, dar nu foarte bun”, spun unii dintre liderii PSD, apropiaţi ai lui Dragnea -, la doar şase luni de la instalare; un lider politic, preşedinte al celui mai puternic partid din România, la această oră, Liviu Dragnea, căruia nu-i pasă, nici cât negru sub unghie, dacă războiul său, personal, cu Sorin Grindeanu va conduce la declanşarea unei crize politice, într-un moment în care imaginea ţării, în ansamblu, ar fi putut căpăta conotaţii pozitive; arborarea unui soi de inconştienţă sinucigaşă de către liderul în discuţie, vizavi de contextul în care Grindeanu va refuza să demisioneze – cerându-se demis, într-un fel sau altul -, fapt care ar putea scinda partidul (chiar dacă nu violent, din primul minut după),  consecinţă gravă, a cărei punere la cale îi va fi imputată, în totalitate, într-un viitor nu foarte îndepărtat; şi, la final, o poziţionare, în sfârşit, interesantă, a fostului premier Ponta, care face o remarcă logică: „Ne-am face de râs dacă, după ce anul trecut am votat pentru guvernul Cioloş, astăzi vom vota pentru interesul unui singur om, împotriva guvernului Grindeanu”.

De fapt, care este miza acestui război apărut din nimic, sprijinit, pe faţă, de câţiva oameni ai preşedintelui, între care vreo două-trei vârfuri de lance, gen Gabriela Firea şi Niculae Bădălău, precum şi de alţi câţiva lideri, prin puternicele lor „tăceri curajoase”?

Povestea cu întârzierea implementării programului de guvernare e, fără îndoială, doar o poveste de adormit copiii încă nenăscuţi ai politicii dâmboviţene.

Acuzarea lui Grindeanu de neimplicare, de neştiinţa conducerii, de coordonare defectuoasă este o probă de făţărnicie fără seamăn, câtă vreme tocmai asta i s-a reproşat lui Dragnea, când l-a impus partidului pe timişorean, membru vechi de partid, ce-i drept, dar fără mari veleităţi de coordonator politic naţional - bietul om, nepretinzând că ar fi altfel. La urma-urmei, cred că acesta a fost motivul cel mai preţios al alegerii – faptul că Sorin Grindeanu dădea impresia, la instalarea pe funcţie, că nu poate sta pe picioarele sale, decât sprijinit de umărul lui Daddy-Dragnea, pe care-l pupa, la despărţiri, ca un Goe mămos, pe mamiţica şi pe tanti Miţa.

Doar că, fostul preşedinte al CJ Timiş a învăţat relativ repede mersul pe propriile picioare şi locul în care se află borcanul cu dulceaţă, tocmai bun de pus în galoşii preopinenţilor.

Nu, niciunul din motivele invocate, mult mai multe decât cele enumerate aici, nu stă în picioare. Personal n-am sesizat multe gafe pe care Grindeanu să le fi făcut, vizavi de propriul partid.

Răspunsul este cât se poate de simplu, pe persoană fizică

Dar, pentru că tot am amintit de o declaraţie a fostului „camarad al lui Liviu”, Victor Ponta – şi cine să-l cunoască mai bine, dacă nu el -, am să-l las să dea răspunsul în chestiune: "(Nu există nici un motiv real pentru ca Grindeanu să plece de la Victoria?)”. „Niciunul. Motivele personale în politică sunt foarte greşite când le aplici. (…) Să se obişnuiască cu ideea - Dragnea - n.a. - că guvernul este al României, nu e nici al Teleormanului, nu e pe persoană fizică, şi că guvernul trebuie să facă treaba pentru România. Deocamdată, dacă sunt probleme cu miniştrii, să-i schimbe pe miniştrii care nu sunt buni".

Cum s-ar spune, Grindeanu trebuie schimbat pentru că, dacă nu-l schimbi acum, când abia a început să se emancipeze şi să crească, mai târziu ar putea fi imposibil.

Iar Dragnea e hotărât să obţină Victoria.

Citește și: