Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
2691 vizualizări 15 mai 2019

Ia uite!

Miner de la Mineriadă: „Am găsit la PNŢ-eu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată... Tipărit bani la PNL...”.

Dragnea din „Ţara lui Liviu Dragnea”: „Am citit foarte multe postări ale unor oameni care au fost la mitinguri, oameni tineri, unii susţinători ai PSD, alţii nu. Toţi spuneau, pe lângă alte lucruri, privirea pe care o aveau acei oameni, acei bătăuşi, o privire plină de ură, cu ochii injectaţi. Nu ştiu, nu am stat lângă ei, dar am văzut când se vorbea în grupul #rezist de jointuri. Sigur că te duci cu gândul acolo. După aia întreabă de ce să nu lăsăm ţara pe mâna lor? Poţi să laşi ţara pe mâna unor astfel de oamenii? Adică ne gândim şi la viitorul acestei ţări”.

Iordache dintr-o „Altă întrebare”: „Este un comportament anormal, cred şi eu că am văzut că la anumite manifestări au fost plicuri cu droguri, oameni la care există suspiciunea că într-un fel sau altul au fost motivaţi. Acest comportament anormal îmi lansează suspiciunea că aceşti oameni, dacă nu au fost plătiţi de cineva, au alte resorturi pentru astfel de comportament”.

Carmen Dan de la Interne şi Terapie Intensivă: „Aş putea spune chiar că, dacă facem o analiză, o să constatăm că din anii '90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc. Iar acest lucru l-a avut în vedere şi legiuitorul când a dispus modul de organizare a acestor adunări publice. Eu vreau să fac un apel să conştientizeze cei care gândesc că în acest fel se pot manifesta, că de la violenţă verbală la violenţă fizică este doar un pas, iar noi nu avem de gând, sub nicio formă, să încurajăm lucrul acesta. (…) În acest moment, structurile de poliţie şi structurile de jandarmerie, cele care au intervenit, fac o evaluare serioasă, vizualizează imagini şi identifică persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv codul penal. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza parchetul competent deoarece cred că este evident pentru toată lumea că au depăşit planul contravenţional şi au trecut în cel penal”. (Alo, să vină Dăncilă, profa de română, că de la profa de chineză, doamna Dan, nu înţelegem nimic).

Sigur-sigur e doar faptul că trăim, fără întrerupere, într-o „bulă de timp”, ca-n „Ziua cârtiţei”. Ne culcăm, seara, în democraţie şi ne trezim dimineaţă de dimineaţă, în plină mineriadă.

Păi atunci, să se autosesizeze minerii, şi să vină, pentru ca să facă ordine, întrucât, aşa, cu miting şi contra-miting nu se mai poate, e limpede.

Doar câteva întrebări aş mai avea de pus - deoarece port barbă, şi, aflându-mă, oarecum pe stradă, e posibil să mă trezesc cu vreo bâtă-n dinţi din partea protestatarilor anti-PSD, vorba lui Dragnea – pentru a afla răspunsurile pe care mi le vor pretinde jandar’ul/minerul/"badigardul"-interlop, în timp ce-mi vor întinde creierii pe asfalt. Tango!

Şi anume: în ce cadre (video, audio, morse, citit buze) s-au văzut, când se vorbea, respectivele jointuri invocate de Dragnea? De unde cunoaşte Iordache, aşa bine-bine, cum arată „plicurile cu droguri”? Dacă se strâng grupuri de oameni (flashmob, gen) care s-au săturat să-şi plătească impozitele şi, din respectivii bani, unii să se plimbe prin ţară, cu autobuzele comunităţii, de la un miting PSD la altul, se pune că e contra-miting organizat? Dacă un trecător exasperat de unele aspecte, trecând pe stradă, i se-ntunecă minţile şi strigă/”huiduie”/fluieră/scuipă… coji de seminţe, se consideră injurie? Dacă există un om, un singur om, care va muşca mâna ce l-a hrănit, precum marinarul din Constanţa, şi va vitupera, astfel, faţă cu vreo câţiva aleşi PSD, întâlniţi într-un parc, în campanie: „Ce faceţi aici, dom' primar? Ce v-a împiedicat în toţi aceşti ani să reparaţi acest parc? Aţi fost atâţia ani viceprimar, apoi primar, de ce n-aţi făcut? Ce v-a împiedicat să faceţi acest parc cum trebuie, atâţia ani, cine v-a împiedicat!? Nu mai furaţi, vă spun eu, lăsaţi-vă de furat! Construiţi şi oamenii vor avea de muncă, vor avea bani, nu vor avea nevoie de ajutoarele voastre”, va fi depăşit el, atunci, planul contravenţional, trecând în cel penal – cum frumos spunea Carmen Dan – sau nu. Şi dacă nu, de ce nu?!

Ce, pentru el nu se aplică, ferm, tot mai laxa democraţie PSD? Nu?!

Citește și: