Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1817 vizualizări 11 iun 2017

Aproape surprins de amploarea atacurilor declanşate de binomul PSD, Firea-Dragnea, împotriva nefericitului Grindeanu, mă gândisem să susţin interesele premierului, pe motiv că numai de încă un scandal inutil n-ar mai avea nevoie ţara şi poporul, într-o conjunctură politică externă delicată, în care, tot ce ni se cere la intern este să dăm dovadă de un calm englezesc, un pragmatism nemţesc şi o putere de muncă, made in Japan.

Mă temeam să nu-i fie afectată puterea de coordonare şi de decizie a bietului prim-ministru, faţă cu atâtea ameninţări câte i s-au transmis online şi prin viu grai, de la faptul că „se are în vedere, inclusiv, demiterea sa, dacă nu iese bine la evaluări”, până la critica plină de sensuri, dar lipsită de sens, a Primarului General, cum că premierul nu e reprezentativ în fruntea statului, nefiind ales de naţiune aşa cum a fost dumneaei în fruntea oraşului.

(Aici, în paranteză, aş avea de făcut o corecţie. Eu cred că, de vreme ce Sorin Grindeanu a fost numit premier de Liviu Dragnea, acesta din urmă a avut girul/acceptul/votul, de facto, al întregului partid, ceea ce înseamnă o „aglomerare” naţională de peste 500.000 de oameni, pe când Gabriela Firea a primit votul a vreo 250.000 de locuitori ai oraşului).

Iar acum să ne întoarcem la motivul divorţului Grindeanu-Firea.

Ei bine, Primarul General, nemulţumit că are pe mână doar un oraş, deşi a fost ales de atâtea mii de bucureşteni, s-a gândit să mai „atragă” ceva din portofoliul naţional al premierului neales, Grindeanu. Printre altele şi Centura Capitalei.

Derutată de denumirea obiectivului, Firea chiar a conchis că ditamai drumul ar putea „aparţine de primărie”, şi i l-a cerut lui Dragnea. Dragnea, sensibil, i l-a promis, numai că, după cum ne-a informat primarul, premierul nu mai ascultă de Daddy, nu mai comunică, şi, deci, nu poate transmite ordinele lui Dragnea miniştrilor săi, ca să o pună pe Firea în posesie.

În aceste condiţii, mă gândeam că i-ar prinde bine şefului executivului o susţinere morală, în lupta cu aleşii.

Şi, când colo, ia uite ce zice Sorin Grindeanu, ferm şi curajos: "Ar fi greu să mă bat cu doamna Firea în carnete de membru de partid. Nu cred că rolul meu este de a da replici. Am contact zilnic cu foarte mulţi aleşi locali. (…) Niciunul dintre colegi nu mi-a transmis problemele prin intermediul televizorului. Au înţeles că uşa mea e deschisă pentru toată lumea inclusiv pentru doamna Firea. Cred că e mai bine să discutăm aşezat decât la televizor. (…) Am discutat cu domnul Cuc, cu domnul Petcu. Ei au discutat la Primărie. Dacă e nevoie, facem aceste transferuri, dacă sunt în interesul bucureştenilor. Până luni, domnul Cuc îmi va prezenta problema legată de Centură. Unde e mai bine, acolo să fie. Important e să se facă. Pe mine mă interesează să se ajungă la un punct de vedere comun. Nu am orgolii. Eu urmez doar ceea ce mi-a cerut Liviu Dragnea. Nu am niciun orgoliu. O să o sun pe doamna primar. Mă interesează să se rezolve aceste probleme. Centura nu e doar pentru bucureşteni".

Aşa este, Sorin Grindeanu a remarcat foarte corect: Centura nu este, exclusiv, a Bucureştenilor. Ba, ca să fim sinceri, drumul e mai mult în bătătura Ilfovului, fiind, în opinia mea, unul de importanţă naţională.

Cu cine, oare, în afară de Liviu Dragnea, s-a sfătuit Gabriela Firea, când a hotărât să bage, exclusiv, banii bucureştenilor în Şoseaua de Centură?

Putem trage concluzia că a satisfăcut toate nevoile locuitorilor Capitalei, şi i-au rămas bani pentru proiecte naţionale? A consolidat toate clădirile cu bulină roşie? (Nu ştiu de câte s-a ocupat în ultima perioadă). A terminat toate parcările necesare? (Nu ştiu dacă a făcut vreuna, serioasă, în anul care s-a scurs de la instalarea pe funcţie). Au fost puse la punct spitalele, şcolile, grădiniţele şi creşele, ca să arate a unităţi aparţinând unei capitale europene? Au fost asfaltate străzile desfundate ale Bucureştiului? S-a schimbat „flota” RATB? A fost rezolvată problema poluării, a gunoiului/gropilor de gunoi, a câinilor vagabonzi, a invaziei de şobolani, a ţânţarilor, a curăţeniei – ca să mă opresc, totuşi, la un moment dat

E posibil să fi fost puse la punct toate aceste probleme cu care se confruntă, inclusiv, cei 250.000 de votanţi ai săi, dar şi ceilalţi două milioane de bucureşteni pe care nu i-a impresionat?

Aceştia din urmă trebuie oare pedepsiţi, şi trimişi să se simtă bine numai pe centură?! Mă îndoiesc că ar fi foarte încântaţi.

Iar dacă tot vrea să-i ia centura lui Grindeanu, atunci să le-o dea primarilor din Ilfov, că o bună parte „şerpuieşte”  pe pământurile lor . 

Citește și: