Gandul.info
Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
4047 vizualizări 7 dec 2017

Anunţând recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, Donald J. Trump a deschis toate cele şapte porţi ale infernului islamic.

Nici toţi israelienii nu s-au simţit mult mai confortabil. Ultra-ortodocşii au declarat - contrar aşteptării multora – prin Yisrael Eichler, unul dintre vicepreşedinţii Knessetului: “„Salut recunoaşterea Ierusalimului de către Statele Unite. Aş prefera însă unei ambasade americane o mie de apartamente pentru tinerii căsătoriţi din Ierusalim. Mă rog ca declaraţia [lui Trump]  să nu ne coste sângele atacurilor teroriste“. Realismul sceptic al ierusalimitenilor ultra-ortodocşi vine din cunoaşterea directă şi dureroasă a istoriei regiunii.

Două întrebări fundamentale stăruie după anunţul complet hazardat al preşedintelui Statelor Unite. Prima se răspândeşte de azi-dimineaţă ca pârjolul, în tot Orientul Mijlociu: este acest demers al Casei Albe făcut de conivenţă cu lideri arabi din zonă (gândul tuturor se îndreaptă în primul rând spre Arabia Saudită)? A doua întrebare: de ce Trump, marele maestru al negocierilor, a făcut un târg atât de prost, fără să le ceară israelienilor nimic în schimb? Iar răspunsul nu se poate referi la ignoranţa din care şi-a făcut un renume.

Din păcate, cum anticipam, speranţele palestinienilor şi în general ale musulmanilor se îndreaptă spre Putin. Rusia a fost destul de rezervată (semn rău) în toate aceste zile de când se aude că va urma o declaraţie crucială a americanilor  pentru Orientul Mijlociu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine în şedinţa Consiliul de Securitate al ONU, întrunită în regim de urgenţă şi cum va fi analizat dictatul lui Trump asupra Ierusalimului.

Citește și: