Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1302 vizualizări 4 aug 2017
“Luptă împotriva corupţiei” nu există, în înţelesul patetic şi becisnic pe care i-l dăm noi. În Israel, există pur şi simplu o Justiţie care funcţionează şi, fără să înfunde statistici autoelogioase cu asta, a băgat în puşcărie de la preşedinţi şi prim-miniştri, la miniştri şi înalţi funcţionari de stat. (Fostul premier Ehud Olmert, condamnat pentru corupţie, a ieşit din puşcărie la începutul lui iulie, după 16 luni de detenţie).
 
Un client important al poliţiştilor şi procurorilor israelieni este, de ani de zile, premierul Netanyahu. Între cele trei dosare de corupţie în care e cercetat - 1000, 2000 şi 3000 – primele două sunt în stadiu avansat de documentare.
 
Interogatoriile au avut loc discret, la reşedinţa sa.
 
Ieri, Poliţia a anunţat că Benjamin Netanyahu e suspect de luare de mită şi abuz de încredere şi că Ari Harow, fostul său consilier pe probleme de politică externă, pe vremea când se afla în opoziţie, apoi şef al campaniei din 2009 şi şef de cabinet  (2009-2010 şi 2014-2015) e dispus să devină martor al acuzării. Cu alte cuvinte, să-l denunţe pentru a-şi uşura pedeapsa, el însuşi fiind urmărit pentru fraudă, abuz de încredere, luare de mită şi spălare de bani.
 
Cele două speţe în discuţie astăzi, Cazul 1000 şi Cazul 2000, se referă la cadourile foarte scumpe, nedeclarate,  primite de  Netanyahu şi de soţia sa, precum şi la înţelegerea secretă cu editorul de la Yedioth Ahronoth. Acestuia din urmă premierul Israelului i-a promis că îi va rezolva problemele cu concurenţa (Israel Hayom, ziarul sponsorizat de prietenul său, miliardarul american Sheldon Adelson, care până la criza de la Muntele Templului fusese altarul cultul personalităţii lui Bibi), cu condiţia ca Yedioth Ahronoth să-l prezinte într-o lumină favorabilă.    
 
Iluştri prieteni de peste Ocean ai premierului (Alan Dershowitz) îl apără cu înverşunare: “Chiar dacă ar fi vorbit cu Yedioth Ahronoth, ce e penal în asta? Fiecare politician în istorie încearcă să ajungă la înţelegeri cu media... iar în cazul nostru nu s-a întâmplat. Dacă târâm politicieni în Justiţiei doar pe temeiul a ceea ce spun ei, toţi politicienii din lumea de azi ar trebui să fie sub anchetă”. 
 
În ce-l priveşte, premierul Netanyahu a negat mereu acuzaţiile ce i se aduc. Ieri, comunicatul a venit din partea Guvernului: “Respingem total aserţiunile nefondate formulate împotriva prim ministrului. Campania de schimbare a Guvernului este în plină desfăşurare, dar este sortită eşecului, dintr-un motiv simplu – nu va fi nimic, fiindcă n-a fost nimic”.
 
Doar că, în Israel, procurorii nu schimbă guverne. Procurorul General Avichai Mendelblit a declarat că se fac progrese în cele două dosare şi a făcut un apel la jurnalişti să lase anchetatorii “să lucreze în linişte, pentru aflarea adevărului”.
 
În linişte, ieri, soţia premierului, Sara, a fost audiată în dosarul deturnării destinaţiei unor bani publici pentru nişte amenajări la reşedinţele familiei.

Citește și: