Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1519 vizualizări 9 aug 2018

Cum izbucneşte un conflict diplomatic, dublat de unul economic, când liderii părţilor au fitilul scurt: vinerea trecută, pe 3 august, pe contul de Twitter al ministerului de Externe de la Ottawa, a apărut următoarea postare: ”Canada este profund îngrijorată de arestările suplimentare ale activiştilor societăţii civile şi drepturilor femeilor în Arabia Saudită, inclusiv Samar Badawi. Solicităm autorităţilor saudite să-i elibereze imediat, ca şi pe toţi ceilalţi activişti paşnici pentru drepturile omului”. Îngrijorarea putea fi exprimată pe un canal diplomatic (cu toate eforturile preşedintelui Statelor Unite, Twitter-ul n-a fost consacrat încă drept un canal diplomatic, chiar dacă i s-a găsit un nume: ”Twiplomacy”). Nu că situaţia drepturilor omului în Regat n-ar fi dezastruoasă, cu toate cosmetizările care i s-au adus în ultimul an.

Răspunsul Riyadh-ului a fost fulgerător: ambasadorului canadian i s-au dat 24 de ore ca să părăsească ţara, ambasadorul saudit a fost chemat în centrală. Imediat, comerţul şi investiţiile au fost îngheţate unilateral, liniile aeriene ”Saudia” şi-au încetat zborurile spre şi dinspre Canada, 15.000 de studenţii de origine saudită (între care 800 de medici stagiari) au fost repatriaţi.  Astăzi au fost anunţate şi alte măsuri de retorsiune, vizând piaţa de capital.

Prinţului moştenitor Muhammad bin Salman (liderul de facto) nu-i place să se atenteze la imaginea de Mare Reformator al Regatului pe care şi-o construieşte cu trudă.

La rându-i, tânărul şi hiperactivul premier canadian Justin Trudeau nu acceptă o ”retragere flexibilă” din conflict. Ieri a declarat explicit că nu are de gând să-şi prezinte scuze, cum - într-o declaraţie de o impecabilă concizie - ceruse şeful diplomaţiei saudite, iscusitul Adel al-Jubeir: ”Canada a făcut o mare greşeală. Greşeala trebuie corectată”. Mai mult, Trudeau se erijează într-un apărător universal al drepturilor omului, indiferent de consecinţele economice care pot rezulta din acest statut asumat ritos, deşi a ţinut, totuşi, să sublinieze că Arabia Saudită a făcut oarece progrese în domeniu.

Ministrul Adel al-Jubeir a calificat tweetul de vineri ”ingerinţă în treburile interne” şi - foarte familiară cu sintagma, când e vorba despre drepturile omului, cu care şi ea are probleme mari – Rusia s-a grăbit să susţină poziţia celei mai mari puteri din Golf, pe lângă aliaţii obişnuiţi şi foarte harnici în a reacţiona oricând sunt puse în cauză interesele saudiţilor - Bahrain şi Egipt.

Statele Unite ale lui Trump, care l-au încurajat enorm pe prinţul moştenitor Muhammad bin Salman şi îl sprijină necondiţionat în războiul contra Yemenului, au făcut ambelor părţi un apel la reţinere, cum a făcut, desigur, şi Marea Britanie.

”Drepturile omului” şi-au cam pierdut valoarea de întrebuinţare în arena internaţională, comparativ cu perioada Războiului Rece. Preşedintele Donald J. Trump e gata să le instrumentalizeze politic, când e vorba despre Iran, dar a uitat să le menţioneze primăvara trecută la Riyadh.

 

Citește și: