Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
8804 vizualizări 30 ian 2019

În prima fază, la o masă la care beau vreo 10-12 meseni, vorbeşte unul şi-l ascultă toţi ceilalţi. În cea de-a doua fază, după ce s-a băut binişor, vorbeşte fiecare cu fiecare. În faza cu numărul trei, după ce s-a băut bine, vorbesc toţi odată şi nu mai ascultă nimeni.

Ei bine, în această fază se află, de azi, ”tovărăşia” pesediştilor. (”tovărăşia” asta era o staţie de autobuz, prin Năvodari, în tinereţea mea - aşa se chema ea - chestie care m-a făcut să mă-ntreb ce se află în dosul/arealul acesteia: un cartier, un oraş, o înţelegere, un şmen; şi mă mai întreb încă…)

Atâta agitaţie în cartierul PSD, unde toţi strigă şi nu ascultă nimeni, n-am mai văzut din copilăria FSN, când băieţii îşi rupeau capul unii altora, până când au venit minerii, în cadrul celei de-a VI-a mineriade, spre a le rupe, ei, capul la toţi - ca să folosesc un ”ligament nefericit”, cum ar fi spus senatorul Adrian Păunescu, într-o joi, în Senatul României.

Primul scandal: plecarea lui Mihai Tudose. Din momentul în care a anunţat că rupe lanţul şi până l-a rupt, acum 24 de ore, a trecut aproape un an. Faptul că a plecat ieri din PSD cu scandal, mi se pare, aşa cum am mai spus-o, un chichirez al înţelesului că, undeva, ceva se-ntâmplă.

Scandalul numărul doi: răzmeriţa primarilor de mari municipii, uniţi, ”indiferent de culoarea lor politică”, aşa cum remarca un subtil.

Adică, pesedişti înfrăţiţi, iar, cu penelişti, într-un USL al Administraţiei Publice Locale, şi-au dat foc la valizele întovărăşite, în faţa televiziunilor, după ce guvernul Vasilichii aproape că i-a băgat în faliment, luându-le banii pe care contau, ca să-şi mai mărească, încă un rând (la toată lumea), salariile gogonate.

E de la sine înţeles că inginerii financiari ai PSD, cărora le arde buza după lichidităţi, au convenit ca, decât să se împrumute iar de aiurea, pe dobânzi ”nesimţite” (că, oricum, nu-i mai împrumută nimeni), pentru a-şi plăti pensii şi salarii nesimţite, mai bine îşi trag ceva miliarde din buzunarele primarilor, moca şi fără vise urâte, că oricum, ”şi ei au fost destul de nesimţiţi”.

Doar că, ce să vezi? Socoteala de acasă nu s-a mai potrivit cu aia din târg şi nici primarii, scăpaţi din mână, n-au mai fost ce erau ei, al’dată.

Ceea ce, ca să fim oneşti, ne arată că Daddy începe să se identifice cu propria-i absenţă din context.

Buun! Scandalul numărul trei e naşpa-naşpa: viceprimarul de la Capitală, Aurelian Bădulescu, ”omul lui Firea”, după cum spun ”oamenii lui Dragnea”, a făcut un scandal cât casa, pe motiv că i-a crescut glicemia, consecinţă a faptului că Codrin Ştefănescu a anunţat că-l dă afară, pe motiv că l-a făcut ”trompetă”, întrucât, secretarul general l-a făcut pe Bădulescu ”golan” sau ceva.

Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, la faza ”ba, p-a mă-tii!”, ar fi fost în suc propriu, ca să ne exprimăm elegant. Dar, pe caz de glicemie, Bădulescu a aruncat PSD în aer: ba i-a făcut bolşevici; ba i-a făcut mincinoşi; ba a declarat că i-au cerut să mintă la anchetă, la Parchet şi că el a minţit, în direct, la oră de maximă audienţă, despre ce s-a-ntâmplat la Guvern pe 10 august; ba a zis că i-au cerut să o ”desfiinţeze” pe Firea, în schimbul unor foloase materiale… Cum cine?! Ai lui, pesediştii, pentru care, până mai ieri, murea cu tine de gât. Iar azi a ameninţat că de mâine o să verse tot-tot, despre jandarmeriadă. Asta e! Cam nasol!

Pe de altă parte, toată nebunia cu glicemia a plecat de la Codrin Ştefănescu. Omul se doreşte ăla din ”Scalava Isaura”, care pocnea din bici, pe lângă sclavi, şi făcea ce-l tăia ”capul”.

Eu am mai spus: n-ar fi exclus ca partidului să i se tragă chiar de la el. Pentru că toate câte le-a spus Bădulescu, omul care ştie, chiar azi. Lucruri pe care nu le-a spus Opoziţia de când e ea Opoziţie!

Iar despre scandalul numărul patru, ce să mai spunem?! Şi ăsta a-nceput, tot de ieri, când Tăriceanu ne-a anunţat că el aredisponibilitatea să candideze pentru Cotroceni, şi să stăm ”liniştiţi”... Iar azi, am înţeles şi de ce.

Potrivit declaraţiilor unor surse pentru ştiripesurse.ro, ALDE ar fi comandat un sondaj - cică, aşa, de simulare - pentru prezidenţiale. Şi, şoc: preşedintele partidului, Popescu-Tăriceanu, ar avea o intenţie de vot de 41 de procente, în cazul în care ar candida din partea alianţei PSD-ALDE. Iar dacă nu, mai spun sursele, ”cu un candidat propriu, PSD va pierde alegerile”.

Deci, cum spuneam: toţi vorbesc deodată şi nimeni nu ascultă.

Aşa că, mâine, primarii vor primii banii.

 

Citește și: