Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
3975 vizualizări 2 feb 2019

Fostul vicepremier social-democrat Paul Stănescu pare a deţine secretul lui Polichinelle: Ponta îşi face partid cu duşii şi excluşii din PSD. ”Eu am spus şi atunci: e o mare greşeală excluderea celor doi colegi - şi a senatorului Ţuţuianu, şi a secretarului general Marian Neacşu - dar din păcate, poate am fost printre vocile singulare care au spus acest lucru,” zice Stănescu pentru urechile betege ale liderilor din partid.

Dar, ce să vezi, doar cu ”zisul” nu performezi. Te pui numai la adăpost, făcându-te jucător la două capete. (Că abia ce spusesem, zilele trecute, că Stănescu face pe ”mortu-n păpuşoi”, fără glas şi fără reacţie, părând să-şi fi pierdut kerosenul din instalaţie. În măsura în care ar fi avut plinul făcut.)

Degeaba stai pe lângă disidenţi şi le îngâni oftatul, ca ecoul munţilor, dacă, practic, laşi partidul să se ducă de sufletul răposaţilor, până la ultimul, numai şi numai ca să prinzi şi tu o ciozvârtă, când se curăţă cârligele la măcelărie.

Hai, că pe Firea o-nţeleg: ea n-a plecat, ca să nu piardă Primăria, dar de vorbit, a mai vorbit. Dar ce să te faci singură într-un partid cu destui lunatici la eclipsă, că doar nu eşti Theresa May, ca să fărâmi singură Uniunea Europeană…

Aşa că, dacă tot n-au acţionat disidenţii, ferm, la interior, ca să oprească epurarea vechilor pesedişti şi pulverizarea partidului, preopinenţii au plecat la exterior, mergând către lumina unei ”noi” social-democraţii: ”Nu e o bucurie în momentul în care un coleg de-al nostru trece la alt partid şi, sigur, acum îi înţeleg, s-au dus tot în partea stângă, fiind social-democraţi şi probabil că majoritatea celor care vor pleca, vor pleca către Pro România, pentru că în afară de PSD, a apărut un nou partid pe partea stângă,” a povestit scena Stănescu, cu fineţea lui de ceasornicar bătrân.

Cine s-ar fi gândit la una ca asta?!

În niciun caz, perechea de buldogi ai lui Dragnea: Ştefănescu-Rădulescu.

”Eu de când am ajuns în 2012 în Parlament, am găsit aceeaşi gaşcă de oameni care ocupase pur şi simplu partidul şi Parlamentul României, pentru funcţii vorbesc. Ştiţi cine a plecat (din PSD - n.a.)? Exact gaşca asta”, spune Rădulescu.

”Vis-a-vis de aceste plecări, adică cei care au semnat scrisoarea, noi ne-am asumat, Şi ştiam şi bănuiam şi eram pregătiţi pentru aceste plecări. De aceea, acum două zile, am şi anunţat că sistemul care dă ordin pentru aceste plecări şi care creează tot felul de partide, de la USR, PMP, ş.a.m.d., nu are cum să îngenuncheze un partid care este al românilor şi este PSD. Suntem pregătiţi şi noi”, completează povestea Ştefănescu, promovând susţinut strategia de comunicare a acestui cuplu comic-fantezist.

Care PSD, oameni buni, că pesediştii ăia vechi se cară, în şut, la ProRomânia, numărul aleşilor magnetizaţi de Ponta fiind deja mai mare decât cel al ”aleşilor” magnetizaţi, de-a lungul timpului, de ALDE?! Un PSD cu pemepişti şi userişti vopsiţi, cu leadership pedisto-peremist şi cu Stănescu, disidentul-mut, care aşteaptă, poate-poate s-o alege Dragnea la Cotroceni, ca să-i ia locul la conducere, fără crize şi zvârcoliri?!

E aproape sigur că, în aceste condiţii, electoratul se va trage şi el la ”noua” social-democraţie a lui Victor Ponta, odată cu grosul pesedist. Asta, dacă, între timp nu va fi sacrificat chiar Dragnea… (Nu, nu de partidul său, ci de toate celelalte partide, inclusiv UDMR - care a anunţat că ”nu va vota un astfel de buget” - poate chiar de ALDE, Tăriceanu devenind, pentru sine şi pentru partidul său, un ”must”, în cursa pentru Cotroceni).

Iar dacă Dragnea va fi sacrificat, ProRomânia va face, pe loc, alianţă cu PSD - am spus-o de când s-a înfiinţat partidul fostului premier - va scăpa de toţi susţinătorii şi susţinătoarele lui Daddy şi va avea prilejul să refacă o Stângă periculos de puternică.

În tot acest timp, la Dreapta, USR revine la politica sa de distrugere a ideii de opoziţie unită/bloc anti-PSD, politică iniţiată în 2016, când a încurcat jocurile Dreptei aşa de tare/bine, încât Kiseleff-ul a luat şi Bucureştiul ”in integrum” şi ţara, la pachet.

Ca să nu mai vorbim de serviciile all inclusive oferite ”salvatorilor” de PLUS-ul noul venit, Dacian Cioloş, acest jolly-joker al pachetului de cărţi lucrate, un ”bun la toate”, care nu ştii când şi de unde apare, ca să creeze aşteptări şi speranţe, pe care să le risipească apoi, în doi timpi şi trei mişcări.

Din păcate, singurul care a rămas, şi de această dată, liniştit, la locurile lui, cu opţiunile şi susţinerile lui, este PNL: un partid a cărei inerţie este de 20-20 de ori mai mare decât orice intenţie de a apăsa acceleraţia.

Un partid atăt de rectiliniu şi uniform, încât a început să facă parte din decor…

 

Citește și: