Mihai Găinuşă
Mihai Găinuşă
1674 vizualizări 30 oct 2018

Despre mizeria, la propriu şi la figurat, din ceea ce numim ironic Ministerul Sănătăţii n-are rost să mai vorbim. E prima care a mărit numărul de victime din Colectiv şi prima care ne-a făcut de ruşine prin spitalele din lumea civilizată.

În schimb, Justiţia avea şansa să dovedească că e a treia putere în stat. Că poate oferi un proces corect, rapid şi exemplar. Dar infecţiile de pe holurile spitalelor par că au cuprins şi sălile de judecată. Când judecătorul ridică ciocănelul să anunţe sentinţa, vezi parcă cum atârnă de el, până la masa de tribunal, un şir de paraziţi încârligaţi, de viermi politici colcăind rânjit.

După 3 ani de dat din colţ în colţ, de pasat responsabilităţi şi dezinteres înjositor, iată că procesul Colectiv se reia de la zero. Exact de la ceea ce a ajuns Justiţia: un mare Zero. Barat.

În primul rând, că nu e posibil ca un proces să fie condiţionat de un om. Se întâmplă exact ca în procesele ”înaltelor” oficialităţi române: un judecător se pensionează şi toată parodia de proces se reia. E ca şi cum, în plină operaţie de apendicită, un medic îşi dă jos masca, îşi scoate mănuşile şi anunţă că a intrat în vacanţă. Să vină altul să caute apendicele.

Vina aparţine în primul rând proaspătului judecător pensionat: de ce te bagi într-un proces pe care ştii foarte bine că n-o să-l duci până la capăt, pe motiv de relaxare? Aşa aţi învăţat pe băncile Dreptului? Că în timp ce judecă, Zeiţa Dreptăţii îşi smulge legătura de la ochi, aruncă balanţa cât colo şi fuge la piscină?

După care, nu ştiu câţi judecători se dau la o parte, refuză să ia dosarul procesului. Cum ar fi, pentru fiecare refuz d-ăsta, să vi se refuze şi vouă dreptul la pensiile alea babane?

Ceea ce a ajuns Justiţia în 2018 este absolut numai vina magistraţilor din ”A Treia Putere în Stat”. E vina voastră că un Tudorel Toader, eminent profesor şi dascăl, prezidente de comitete şi comiţii - sau ”vomiţii” - nu e decât un preş pe care infractorii dovediţi îşi şterg pantofii cumpăraţi în Italia. 1.500 de magistraţi se revoltă că unul de-al lor vrea să-l dea jos tot pe unul de-al lor, întâmplător şef la Parchetul General. Chiar aşa, un singur om poate ”ievalua” de capul lui pe oricine i se pune pata? Sau îi vine ordinul. Atunci, ceva e greşit în sistemul justiţiar.

Cum se face că - de la venirea acestui păcălici care postează pe facebook afirmaţii care ”se şterg peste o oră” - toate organismele Justiţiei s-au învrăjbit între ele? CSM-ul e de o părere, Ministerul de alta, DNA-ul de a treia şi judecătorii pleacă în vacanţă, fără să le pese? Divide et impera, nu-i aşa, Liviule? Sub ce conducere înţeleaptă, grefierii au mai ieşit pe treptele Tribunalelor să-şi ceară banii?  Sub ce conducere, plină de medalii şi merite, unul care anunţă că vrea să se facă notar batjocoreşte public pe o colegă de meserie, care a înfundat mulţi corupţi? Cu bubele ei cu tot.

Că cu bubele lui de notar aspirant, n-a mai intrat nimeni important la zdup, ba chiar au ieşit recidivişti grei, în 2 ani de pesedism militant. 10 la un steag, 100 la o lozincă, tovarăşi!

Dacă te crezi Zeiţa Themis, de ce ai nevoie, Tudorele, de bodyguarzi la uşa bisericii, unde se cunună fiul lui Dumnezeul şi al tăticului său pământean? Care i-a pregătit un post călduţ la Iaşi, dar ăl cu chelia mai mică n-a reuşit la examen şi a rămas tot notar la Răchiţeni.

Varză ai făcut Justiţia Română, domnule ministru! O să fii ţinut minte nu drept cel care a rezolvat procesul Colectiv, ci drept ”aproape notarul” care-şi ”ievalua” colegii şi-i dădea afară, ca să aibă infractorii unde să-şi facă nevoia mică: ”iexact” în talgerele balanţei.

 

Citește și: